Az kirli su, temizlenerek yeniden sifonlara verilecek

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Temmuz 2011 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

rman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Eroğlu, suyun ekonomik kullanımını sağlayacak projeleri AKŞAM'A anlattı. Bakanın sözleri çarpıcı: 'Kişi başına günlük tüketilen 250 litre suyun yarıdan fazlası tuvalette, sifonla gidiyor.' Bakanlık, az kirli suyun temizlenerek yeniden sifonlara verilmesi için çalışma yürütecek

Ebru TOKTAR ÇEKİÇ / ANKARA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabinesini açıklarken dile getirdiği, 'Artık 'Su akar Türk bakar' demeyeceğiz. 'Su akar, Türk yapar' diyeceğiz. Suda geri dönüşümü sağlayacağız' sözleri hayata geçiyor. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, su kaynaklarının daha ekonomik kullanımını sağlayacak projeleri AKŞAM'a anlattı. Suda geri dönüşümün süratle uygulanması için çalışmalar başlatıldığını belirten Bakan Eroğlu, tuvalet sifonları ve tarım alanlarında dönüştürülmüş sudan faydalanılacağını söyledi. Eroğlu, 'Arıtma yönetimiyle atık suların yeniden kullanımı sağlanacak. Özellikle, tarım alanları ve sifonlarda geri dönüşümlü su kullanılması için önlemler alacağız. Çok büyük tesislerde ve otellerde çift sistem kurularak, lavabo ve duşlardan gelen su, arıtılarak tekrar sifonlarda kullanılmalı. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da çalışmaları olacak' dedi.

İSKİ ve DSİ Genel Müdürlüğü yaptığı dönemlerde, su kaynaklarının daha verimli kullanımı ve su sarfiyatını azaltacak projeler geliştiren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, suyun geri dönüşümü konusunda şunları söyledi:

250 LİTRENİN 150'Sİ TUVALETE

Günde kişi başına 250 litre su kullanılıyorsak, bu miktarın yarısından fazlası, yaklaşık 150 litresi tuvaletlerdeki sifonlarda tüketiliyor. Amacımız, 'az kirletilmiş' diye tabir edilen suyun arıtma yöntemiyle dönüşümünü sağlamak ve bu suyu yeniden sifonlara vermek. Böylece su kaynaklarının sarfiyatı önemli ölçüde kısılmış olacak.

OTELLER İÇİN ÇİFTE SİSTEM

Bu işe öncelikle otellerden ve büyük tesislerden başlamamız gerekiyor. Az kirletilmiş suları lavabo ve duşta kullanılan sular oluşturuyor. Otel ve tesislerdeki atık su ağı için çifte sistem kurulacak. Bununla ilgili çalışmalar tamamlandığında lavabo ve duşlarda kullanılan sular ayrı bir hat üzerinden tahliye edilecek. Arıtma işleminden geçirilerek geri dönüşümü sağlanacak olan lavabo ve duş suları, sifonlara verilerek ikinci kez kullanılabilecek. Bu uygulama, dünyada giderek yaygınlaşmaya başladı. Çalışmalarımızı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yürüteceğiz.

TARIM ALANLARI İÇİN ATIK SU

Tarım alanlarının, bağ ve bahçelerin sulanmasında da, arıtılmış atık sulardan faydalanılacak. Bu kapsamda ilk adımı Trakya Ergene'de atacağız. Atık su arıtma tesislerinde temizlenecek olan suların dönüşümü sağlanacak ve bu sular Ergene'deki tarım alanlarına verilecek.

BAŞBAKAN NE DEMİŞTİ?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabinesini açıkladığı toplantıda, orman ve su yönetiminin aynı bakanlığın çatısı altında tek elde toplandığını ifade etmiş ve 'ustalık' döneminin su politikalarını anlatırken şunları söylemişti: Suyu sadece içmede kullanmıyoruz, sadece kullanma unsuru olarak görev ifa etmiyor, suyu enerji olarak da, çevrecilik için de kullanıyoruz... Orman ve Su İşleri'nde son zamanda barajlarda çalışmalarımız var ve suyu artık atıl kullanmayan bir ülke haline geliyoruz. Artık 'su akar Türk bakar' demeyeceğiz, 'su akar Türk yapar' diyeceğiz. Artık park bahçe işinde suyu kullanmak büyük israftır. Suyu bol bir ülke değiliz aslında öyle ifade ediliyor, geri dönüşüm noktasında bu adımları atarsak iyi bir yol alırız. Batı ülkeleri gibi geri dönüştüreceğimiz suyu kullanmalıyız

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber