Kuru gıda yerine meyve sebze revaçta

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2011 23:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşan Ramazan ayı ile birlikte Mısır Çarşısı ve Eminönü'nde de hareketlilik başladı. Ancak esnafı bu yıl aşırı sıcaklar endişelendiriyor.

Malatya Pazarı Yönetim Kurulu Başkanı ve Mısır Çarşısı Esnafları Yardımlaşma ve Koruma Derneği Başkanı Çetin Palancı, aşırı sıcakların Ramazan hareketliliğinin başladığı çarşı ve Eminönü'ndeki satışları etkileyeceğini belirterek, "Hem hava çok sıcak, hem de bu yıl meyve bol. Bu etkenler, ağustostaki Ramazan ayında Mısır Çarşısı ve Eminönü'nde gerçekleşecek kuru meyve satışının geçtiğimiz yıllarla aynı düzeyde olmayacağını gösteriyor. Bu arada, Ramazan sofralarının geleneksellerinden biri olan komposto yerine gazlı içeceklerin yoğun şekilde kullanıldığını görüyoruz. Bu da satışları olumsuz etkiliyor." dedi. Palancı, Malatya Pazarı'nda ise satışların her zaman iyi gittiğini, ancak Ramazan'ın vazgeçilmezlerinden olan hurma satışlarında yıldan yıla düşüş yaşandığını ifade etti. "Bundan 10-15 yıl önce Ramazan'da 34 TIR, yaklaşık bin ton hurma sattığımız dönemler olurdu. Şimdi bu miktar 1-2 TIR'a düştü. Artık Ramazanlarda 150-200 ton hurma satıyoruz.'' diyen Palancı, Mekke-Medine hurmasının kilogram fiyatının 10-18 lira arasında değiştiğini, Kudüs hurmasının kilogramının 30-32 liradan satıldığını aktardı.

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer de Ramazan'ın ağustos ayına denk gelmesinin pide satışlarını olumsuz etkileyeceği görüşünde. Bu yılki pide satışlarında yüzde 30-40'lara varan düşüşler olacağı tahmininde bulunan Özer, son günlerde ekmek satışlarında ciddi anlamda düşüşler görüldüğünü söyledi. Yine sofralarının vazgeçilmez yiyeceklerinden zeytinin kilosu Eminönü'ndeki şarküterilerde 6-7 liradan başlayıp 13-14 liraya kadar çıkarken, pastırmanın kilogramı 46 lira civarında satılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber