Memurla toplu görüşme yerine sözleşme adımı/ Video

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Ağustos 2011 08:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlarla 15 Ağustos'taki toplu görüşmeler yapılmayacak. Bunun yerine Ekim'de ?toplu sözleşme' görüşmesi gerçekleştirilecek.

Memur maaşlarına 2012 yılında yapılacak zam artık toplu görüşme yerine toplu sözleşmeyle belirlenecek. Bu yüzden her dönem 15 Ağustos'ta yapılan toplu görüşmelerin yerine Eylül'den sonra ?toplu sözleşme' görüşmeleri yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile memur konfederasyonları dün bir araya gelerek, zammın toplu sözleşme ile belirlenmesi için süreci başlattı. Buna göre 12 Eylül Anayasa değişikliği referandumuyla kamu çalışanlarına verilen toplu sözleşme hakkı için 1 Ekim 2011'de Meclis'te yasal düzenleme yapılacak. Böylece 2.5 milyondan fazla memurun yeni yıl maaş zamları toplu sözleşmeyle kararlaştırılacak. Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu Sen Başkanı İsmail Koncuk, KESK Başkanı Lami Özgen'in katıldığı dünkü toplantıdan sonra bir açıklama yapan Bakan Çelik, 15 Ağustos'taki toplu görüşmelerin Anayasa değişikliği çerçevesinde nasıl olacağı konusunu masaya yatırdıklarını dile getirdi. Uzlaşı ve mutabakat sağlandığını vurgulayan Çelik ?15 Ağustos toplu görüşmelerinin tarihe karıştığını 3 konfederasyon açıkça ifade ettiler. Önümüzdeki süreçte 15 Ağustos merkezli çalışma yapılmayacak. Toplu görüşme çerçevesinde toplantı yapılmayacak? dedi.

Teknik heyet 8 Ağustos'ta toplanacak

Yeni dönem toplu sözleşme için yasal düzenlemeyle ilgili takvimin seri şekilde işletilmesi konusunda da konfederasyonlarla mutabakat sağlandığına dikkat çeken Çelik ?8 Ağustos tarihinde teknik heyetler çalışmalarına başlayacak. Bu çalışmalar bitirildikten sonra 3 konfederasyonun ve bakanlığın görüşleriyle oluşacak taslak yeniden gündeme gelecek. Bu Eylül'ün ilk haftasında olacak. Eylül'ün ikinci yarısında bakanlar kuruluna sunulacak. 1 Ekim ile birlikte konunun TBMM Genel Kurul'da konuşulup yasalaşmasını sağlayacağız? diye konuştu. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise toplu görüşme düzeninin sona erdiğini belirterek ?Artık topluca görüşme bitmiştir ve 1 Ocak 2012 tarihinde 2 milyon 600 bin memuru ve milyonlarca emekliyi ilgilendiren kararın maaş bordrolarına yansıması kararlılığı bugünkü toplantının en güzel yanıdır? dedi.

Toplu sözleşme bağımsız olmalı

1 Ocak 2012 tarihi itibariyle toplu sözleşme sonucunun, toplu sözleşmede uzlaşılamadığı takdirde de Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun vereceği kararın memur maaşlarına yansıyacağını belirten Gündoğdu, yapılması gerekenlerle ilgili yol haritasını belirlediklerini, toplu sözleşmenin içeriğinin önemli olduğunu kaydetti. Gündoğdu, doğum yardımı, ölüm yardımı, yüzdelik zam, toplu sözleşme primi gibi kriterlerle 2.5 milyon memuru, yüzdelik zam boyutuyla da 9 milyon emekliyi ilgilendiren ana konularda genel toplu sözleşme istediklerini söyledi. Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun toplu sözleşmenin ?can damarı' olduğunu belirterek, bunun bağımsız olmasını istediklerini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber