Sağlık Bakanlığı: Afrika için 6 mobil hastane hazır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2011 12:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sağlık Bakanlığı, açlık, kuraklık ve ekonomik sıkıntılara bağlı her gün başta çocuklar olmak üzere çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği Somali'ye göndermek üzere 6 mobil üniteyi hazır bekletiyor.

Bölgede güvenliğin sağlanmasının ardından, her bir mobil ünitede hekim ve hemşire dahil 20 personelin içinde bulunduğu ekip, Somali halkına sağlık hizmeti verecek.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'den bölgeye yardım ulaştıran iki kargo uçağında 10 ton ilaç ve tıbbi malzeme gönderdiklerini belirterek, bunların genellikle kuraklığa bağlı ortaya çıkan hastalıkların mücadelesinde kullanılan ilaçlardan oluştuğunu ifade etti.

Akdağ, bölgeye sıvı kayıpları, beslenme bozuklukları, enfeksiyon hastalıkları, bağırsakla ve ciltle ilgili bulaşıcı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların gönderildiğini dile getirdi.

Somali'de yaşananlar için "vicdan sızısı, bir yara" yorumunu yapan Akdağ, gelişmiş ülkelerin tüketemeyip çöpe attıkları yiyeceklerin ülkeye ulaştırılmasının bile bölge halkına fayda sağlayacağını ifade etti.

Akdağ, şunları kaydetti:

"Bunlar olmuş olsalar dahi Somali'de bir tek çocuk aç kalmazdı. Sadece, Somali'de değil Afrika'da bir tek çocuk aç kalmazdı. Şu yaman çelişkiye bakar mısınız? Dünyanın Türkiye dahil bütün gelişmiş ülkelerinde insanlar, fazla yemekten dolayı şişmanlıyor, obez oluyor, şeker hastası oluyorlar. Biz 'fazla yemeyin, hastalanmayın' diyoruz, öbür taraftan insanlar açlıktan kırılıyor. Bunu, hiçbir vicdan kabul etmez. Hele böyle bir Ramazan ayında hiçbir vicdan bunu kabul etmez.

Yardım yapmaya borçluyuz. Kayıtsız kalırsak, Ramazan günü çoluk çocuğumuzla yemek yiyemeyiz. O lokmalar boğazımızda durur. Allah korusun, Allah nimetlerimizi elimizden alabilir. Türkiye'de imkanlarımızı biliyoruz, o nedenle de yardım yapacağız. Çünkü, inanıyorum ki yardım ettikçe de biz zenginleşeceğiz, ülkemizin refahı artacak."

Yardımlar kadar yardımların ilgili yerlere ulaştırılabilmesinin de önemine değinen Akdağ, "Ülkeye yardım gönderilmesinin dışında orada güvenliğin sağlanması da oldukça önemli" dedi.

-PERSONELİN TAMAMI GÖNÜLLÜ-

Akdağ, güvenlik sağlanıp da uygun yerler temin edildiği zaman altı mobil hastanenin Somali'de hizmet verecek şekilde hazır olduğunu belirterek, sıcaklık şartlarına uygun olarak hazırlanan mobil hastanelerde görev alacak personelin tamamının gönüllü olduğunu söyledi.

Bir mobil hastanede yaklaşık 15-20 arasında sağlık personeli bulunduğunu dile getiren Akdağ, ''Altı mobil ünite kursak, toplamda 120 kişi yapar. Bu, imkana sahibiz'' açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber