Polise 'Düşene sen vurma' eğitimi

Haber Giriş : 25 Nisan 2005 07:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplumsal olaylara zaman zaman sert müdahalelerde bulunan Çevik Kuvvet'in uygulamaları masaya yatırıldı. Eğitim çalışmalarını hızlandıran Emniyet Teşkilatı, özellikle yere düşen göstericilere vurulmaması ve göstericiler arasında ayrım yapılmaması konusunda mensuplarını uyarıyor.

Toplumsal olaylar sırasında zaman zaman sert müdahalelerde bulunduğu için Emniyet Teşkilatı'nı sıkıntıya sokan Çevik Kuvvet'in uygulamaları masaya yatırıldı. Son olarak 6 Mart günü İstanbul'da Kadınlar Günü kutlamaları için toplanan kadınları copla dağıtarak AB'nin sert tepkilerine neden olan Çevik Kuvvet polisinin, toplumsal olaylara müdahale şartları yeniden değerlendirilerek yere düşen göstericilere copla müdahale edilmemesi istendi.

Çevik Kuvvet'ten sorumlu Güvenlik Daire Başkanı İsmail Çalışkan, Çevik Kuvvet'in zaman zaman aşırılıklarda bulunduğunu itiraf ederek, bunun eğitimle telafi edileceğini söyledi. Yeni Şafak'ın sorusunu cevaplayan Çalışkan, Çevik Kuvvet'in toplumsal olaylara müdahale sırasında özellikle yere düşen göstericilere vurulmaması ve göstericiler arasında ayrım yapılmaması konusunda eğitildiğini kaydetti. Çevik Kuvvet'in teşkilatın en eğitimli birimi haline getirileceğini ifade eden Çalışkan, şunları söyledi:

"Çevik Kuvvet'in zaman zaman aşırı güç kullanımı ile ilgili durumlara rastlıyoruz. O nedenle bu birimde görevli polisimizi eğitimlere alıyoruz. Şu anda Türkiye genelinde 33 ilimizde toplam 10 bin 37 Çevik Kuvvet personelimiz bulunmaktadır. Bunların tümü periyodik aralıklarla eğitimlerden geçiriliyor. Bu konuların olmaması için neler yapmamız gerekir, toplumsal olaylara nasıl müdahale edilir tüm bunları değerlendiriyoruz. Zaman zaman istenmeyen olaylar da oluyor, bunlarla ilgili gerekli araştırma ve incelemeler yapıyoruz, olumsuzlukların nedenlerini tespit ediyoruz. En son Bursa'da yapılan seminerde 32 Çevik Kuvvet müdürü ile bu konuların değerlendirilmesi yapıldı. Eksiklikler, aksaklıklar ve yapacaklarımız nelerse bunlar konuşuldu."

Çalışkan, Çevik Kuvvet'in gecekondu yıkımları sırasında il valisinin emri ile güvenliği sağlamak amacıyla görevlendirildiğini belirterek, bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını kaydetti. Çevik Kuvvet Şubeleri'ne, teşkilatta 3 yıldan az görev yapmış polislerin seçildiğini hatırlatan Çalışkan, devleti temsil eden polisin tüm göstericilere eşit şekilde tavır sergilemesi ve kendi görüşüne göre kimseye ayrım yapmaması gerektiğini vurguladı.

Müdürlere seminer verildi

Çevik Kuvvet'in sert tutumu nedeniyle yöneltilen eleştiriler sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü'nü harekete geçerek, Çevik Kuvvet birimlerine verilen eğitimler yoğunlaştırıldı. Bu çerçevede 21-22 Nisan 2005 tarihleri arasında Çevik Kuvvet Şube Müdürleri'nin katıldığı Bursa'da bir toplantı yapıldı.. Toplantıya katılan başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere toplam 32 ilin Çevik Kuvvet Şube Müdürü'ne uzmanlar tarafından seminer verildi. Seminerde şube müdürlerine, AB hukuku ve insan hakları konuları anlatıldı

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber