CEBİT'te, öğretmenlere yönelik akıllı tahta semineri
Avrasya'nın bir numaralı bilgi ve iletişim teknolojileri fuarı olan CeBIT Bilişim Eurasia 6-9 Ekim 2011 tarihlerinde İstanbul'da düzenlecektir. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler hiç şüphesiz eğitim ve öğretim hayatını da etkilemektedir. Sektörün ihtiyaçları ve eğilimi doğrultusunda yenilenen yapısı ile CeBIT Bilişim Eurasia 2011 yılında, sektördeki bu hızlı gelişime ayna tutacak KAMU kurumu , Sivil toplum kurumu ve bir çok uluslararası şirketi bir araya getirecektir.
CeBIT Bilişim Eurasia' daki bu gelişmelerden özellikle istanbul dışındaki ilköğretim öğretmenlerininde yararlanması amacıyla 6-7 Ekim 2011 tarihlerinde öğretmenlere özel stand ziyaretleri, 8 Ekim 2011 tarihinde ise "Yeni Nesil Öğrenme Aracı: Akıllı Tahta" başlıklı çalıştay düzenlenecektir. Akıllı tahtanın donanım, yazılım ve öğrenme yaklaşımları boyutları ile ele alınacağı çalıştay sonunda eğitime katılan tüm öğretmenlere sertifikaları verilecektir.
Katılım ücreti 120 TL olup, öğretmenler için 100 TL olarak belirlenmiştir.
S Katılım için www.YeniNesilOgrenme.com adresine erişilerek ulaşılan elektronik
formun doldurulması gerekmektedir.
Katılım ücreti çanta, 4 günlük fuar giriş bileti ve sadece çalıştay günü olan
8 Ekim 2011'deki öğlen yemeğini kapsamaktadır.
EK (1): Program ve Eğitim İçeriği (5 Sayfa)
EK(1)
PROGRAM
6 Ekim 2011 | saat 10:00 | Kayıt |
6 Ekim 2011 | saat 11:00 | CEB İ T Açılı ş Programı |
6 Ekim 2011 | saat 14:00 - 17:00 | İş dünyası ziyareti |
7 Ekim 2011 | saat 14:00 - 17:00 | e-devlet ve akıllı kentler ziyareti |
8 Ekim 2011 | Saat 13:00 - 13:30 | Çalı ş tay Açılı ş Konu ş ması Yeni Nesil Ö ğ renme Yakla ş ımları Yrd. Doç. Dr. Fatih Gürsul İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü Öğretim Üyesi |
8 Ekim 2011 | Saat 13:30 - 16:30 | Çalıştay E ğ itim Programı "Yeni Nesil Ö ğ renme Aracı: Akıllı Tahta" Eğitmenler: Gülşah Bilgiç Solmaz, Murat Selçuk, Nuray Akman |
8 Ekim 2011 | Saat 16:30 - 17:00 | Sertifikaların da ğ ıtımı |
"YENİ NESİL ÖĞRENME ARACI: AKILLI TAHTA" ÇALIŞTAYI
Akıllı tahta, temeli bilgisayara dayanan, dokunmatik ekranlı, projeksiyon sayesinde bilgisayar ve dokunmatik ekran arasındaki bağlantıyı kullanarak çalışan bir sistemdir. Akıllı tahta, bir projeksiyon ve akıllı tahta aygıtı sayesinde bilgisayarı kontrol etmeye imkan sağlar. Basit bir şekilde söylemek gerekirse dokunmatik ekrana dokunduğunuz zaman bilgisayarınızda işlem yapmış sayılırsınız ve aynı bilgisayarda işlem yapar gibi programları açabilir, yazılar yazabilir, şekiller ve tablolar oluşturabilirsiniz.
Akıllı tahtalar yanlarında özel yazılımları ile beraber gelirler. Bu yazılımlar öğretmenlerin derslerinde yardımcı olarak kullanabilecekleri bazı özel fonksiyonlara ve galeri dosyalarına sahiptir. Galeri dosyalarının içeriği ayrıca öğretmen tarafından zenginleştirilebilir. Özel fonksiyonlarda derse etkili bir şekilde aktarılabilirse hem dersin işleyişini kolaylaştırır hem de öğrencinin dikkatini canlı tutar.
Akıllı tahtalar taşınabilir ya da sabit olabilirler. Sabit olanlar teknik kullanım bakımından avantaj sağlarken portatif olanlarında istenilen ortama taşınabilmesi gibi bir avantajları söz konusudur.
Akıllı tahta hem eğitimde hemde iş sektöründe kullanım imkanı bulmuştur. Eğitimde bilgisayar kullanımının popülerliği göz önüne alındığında geleceğin teknolojisi olarak görülmektedir. Ancak her teknolojik yenilikte olduğu gibi akıllı tahtanın eğitim ortamına katılmasında da önemli bir sorun vardır. Akıllı tahtanın etkin bir şekilde kullanılması ve ders içi etkinliklere entegrasyonu..
Akıllı tahtaların dersleri zenginleştirdiği ve öğrencilerin öğrenmesine katkı sağladığı araştırmalarla ortaya koyulmuştur. Ama bu araştırmalar yapılırken uzun planlama süreçlerinden geçilmiş, akıllı tahta kullanımına dayalı etkinlikler hazırlanmış ve bu etkinlikleri uygulayan öğretmenlere araştırma öncesinde mutlaka akıllı tahtanın etkin kullanımı konusunda eğitimler verilmiştir. Akıllı tahtaların öğretmen tarafından sadece projeksiyon aracı olarak kullanılmasının öğrenme yönünden bir artısı bulunmamaktadır. Bu sebeple öğretmenlere akıllı tahtanın kurulumu, ders içeriklerinin hazırlanması, ders anlatırken kullanılabilecek fonksiyonlar, öğrencilere dağıtılabilecek ya da sonraki kullanımlar için saklanabilecek dosyaların nasıl kaydedilebileceği.. vb. konularda eğitim verilmesi büyük önem taşımaktadır. Verilen eğitim sayesinde öğretmenler akıllı tahta kullanımı konusunda öğrendiklerini branşlarına adapte edebilir ve derslerini bu doğrultuda işlemeye başlayabilirler. Türkiye'nin pek çok noktasındaki yüzlerce okulda akıllı tahtalar en azından teknoloji sınıflarında bulunmaktadır. Nevşehir, Ordu, Malatya.. vb. İşte bu sebeple Türkiye'nin pek çok ilinden gelen öğretmenlerle bir akıllı tahta eğitimi gerçekleştirmek öğretmenlerin kendilerini geliştirmelerini sağlayacaktır. Okullardan gelen öğretmenler geri döndüklerinde branşlarındaki ya da tüm okuldaki diğer öğretmenlerle de öğremdiklerini paylaşabilirler. Böylece zincirleme bir etki yaratılması ve akıllı tahta kullanımının yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.
Akıllı Tahta Kullanımı Konusunda Verilecek Eğitimin İçeriği Teknik Boyut
Akıllı tahta teknolojik bir aygıt olması sebebiyle tabiki ders sırasında teknolojik sıkıntılar yaşanabilir. Akıllı tahtalarda meydana gelen sık yaşanan sorunlardan biri kalibrasyon ayarındaki bozulmalardır. Kalibrasyon sizin tıkladığınız alan ile bilgisayardaki noktanın aynı olması için yapılan ayara verilen isimdir. Özellikle portatif tahtaların kullanımında kalibrasyon ayarı her götürülen ortamda tekrar yapılmak zorundadır. Ayrıca yine portatif tahtalar götürüldükleri mekanda kurulmalı ve eğitime hazır hale getirilmelidir. Bu gibi özellikler bakımından öğretmenlere verilmesi gereken eğitimin ilk konusu taşınabilir ya da sabit akıllı tahtanın kullanıma hazır hale gelme sürecidir. Bu süreç dahilinde akıllı tahtanın fiziksel olarak kurulumu, tahta ile birlikte gelen yazılımın kurulumu, tahta ile bilgisayar arasında bağlantıyı sağlamak için kalibrasyon ayarının yapılması gibi işlemler anlaşılabilir. Yine bazı akıllı tahta modelleri yanlarında fazladan aygıtlarla beraber gelirler. Tüm bu fazla aygıtların kullanımıda yine bu süreç altında öğrenilmelidir.
Yazılımsal Boyut
Akıllı tahtanın yazılımının kurulumu teknik boyut altında öğrenildikten sonra öğrenilmesi gerekenler yazılım üzerinde bulunanlardır. Bunlar:
Notebook: Akıllı tahtaların yazılımları içlerinde görünümü Powerpoint'e benzeyen bir defter yapısıyla gelirler. Orta kısımda yazı yazmak, resim eklemek, tablo oluşturmak gibi işlemleri yapabileceğiniz geniş bir alan, yan taraftaysa her bir sayfanın küçük bir görüntüsü vardır. Bu küçük görüntülere tıklayarak sayfalar arasında geçiş yapılır. Notebook üzerinde öğrenilmesi gerekenler aşağıda başlıklar halinde sıralanmıştır.
* Kalemle yazı yazma
* Ekran klavyesini kullanarak yazı yazma
* Kalemi kullanarak şekil çizme
* Kalemin rengini ve boyutunu değiştirme
* Kalemde hazır şekiller kullanma (gülenyüz, çiçek, yıldız.. vb.)
* Ekrana galeriden resim ekleme
* Ekrana galeriden interaktif dosya ekleme
* Bilgisayar üzerinden resim ekleme
* Yeni sayfa oluşturma
* Kaydetme
* Tekrar açma
* Yazılım üzerindeki yardımcı araçları kullanma (Perdeleme, Focuslama, görüntü yakalama, görüntü kaydetme.. vb.)
Ekran araçları: Akıllı tahta kullanılırken tabiki sadece kendi programı üzerinde çalışmak gibi bir zorunluluk yoktur. Akıllı tahtalar farklı belgeler üzerinde de notebook programında yapılan işlemlerin yapılmasına olanak sağlar. Bir Powerpoint dosyası slayt görüntüsünde olsun ya da olmasın üstünde şekiller çizilerek, yazılarla açıklanarak ders anlatımında kullanılabilir. Aynı işlem bilgisayar ortamında açılan resimler ve tablolar üzerinde de yapılabilir. Bu kısım altında anlatılması gereken konular:
* Powerpoint, Word gibi dosyalar üzerinde kalem ya da parmak kullanılarak işlem yapılması
* Ekran görüntüsünün alınarak notebook programına aktarılması
* Ekran üzerinde yapılan işlemlerin video formatında kaydedilmesi
* Ekran araçlarının seçimi ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler