Dayak yiyen hekime Sağlık Bakanlığı'ndan destek

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 05 Ekim 2011 18:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KASTAMONU Üniversitesi'nin 2011-12 Akademik Yıl açılış törenine katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, görevi başında dayak yiyen doktorlarla ilgili bir soru üzerine bakanlık olarak buna müsamaha gösterilmeyeceğini, kendilerine bağlı hukukçularının destek vereceğini söyledi.

Akdağ, sağlıklı insanların grip aşısı olmaması gerektiğini belirtirken, hükümet olarak sağlık konusuna çok doğru bir vizyonla yaklaştıklarını ve geçtiğimiz yıl Avrupa'dan Türkiye'ye 500 bin hasta geldiğini söyledi.

Bakan Akdağ, son günlerde doktorlara yönelik saldırılarla ilgili soru üzerine fiziki ve sözlü her türlü şiddetin karşısında olduklarını söyledi. Akdağ, mağdur doktorlara bakanlık hukukçularının destek vereceğini söyledi. Kastamonu Üniversitesi'nde öğrencilere ilk dersi veren veren Bakan Akdağ, önce Vali Erdoğan Bektaş'ı ziyaret etti. Ziyaret sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Akdağ, şöyle dedi:

"Hastaneler tabii olarak sürekli olarak çalışan personelin biraz risk altında olduğu yerler. Özellikle acil servis ve bazı poliklinikler. Buradaki kardeşlerimizi her türlü fiziki ve sözlü şiddetten korumak için bugüne kadar önemli tedbirler aldık. Güvenlik artırıldı, kamera sistemleri kuruldu. Şunu görüyoruz. Çalışanlar, vatandaşlar ve basın tarafından algılanabilirliği artırmak üzere eğitim çalışmaları yapmamız lazım. Bunu, Türkiye'de sağlık hizmetlerinde yetkili sendika ile birlikte oturduk, ortak bir çalışma yapmaya karar verdik. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı çalışmaya onlar da katkı verecek. Şiddete asla müsahamaha etmeyeceğiz. Hem vatandaşımızı şiddetin oluştuğu ortamlarda insanaların algılamasını artıracak kampanya başlatıyoruz, hem de herhangi bir şiddet gösterenlere müsabaha göstermeyip, doğrudan bakanlık hukukçularının destek çıkabileceği teşkilat kanunumuzda kanun hükmünde kararnameye konuyla ilgili madde koyuyoruz. Bugün olduğu gibi yarın da sağlık çalışanlarının yanında olacağız."

30 BİN MUAYENE KAPANDI

Bakan Akdağ, gazetecilerin tam gün yasası ile ilgili yaşanan tartışmalarla ilgili sorusu üzerine bu konuda tartışması olduğunu hatırlatırken, "Nedir tam gün? Niye yapıyoruz? Vatandaşımız kolay hizmet alsın diye. Devletin, üniversite hastanesine gittiği zaman muayehaneye niye gitsin? Ana ve babamızı 5 kat çıkarıp niye para ödeyeceğiz? Benim devletimin hastanesi ve üniversite hastanesi var. Bundan 9 yıl önce önemli bir hastalığımız için hizmet alabilir miydik? Muayene kapısına gidecektiniz. Kastamonu'da devlette çalışan doktorun muayenehanesi var mı? Türkiye'de 30 bin uzmanın muayanehanesi yok. Ünivestilerde çalışan değerli meslektaşlarımızdan az sayıda devam ettiren var. Yaptığımız toplantıda, YÖK'ün başkan vekili ve doktor üyeleriyle bir metinde anlaştık. Bu meseleye çözüm getireceğiz."

İNSANIN İTHALİ OLMAZ

Gündeme getirilen ithal doktor tartışmaları ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Bakan Akdağ, "İthal doktor" sözünün yanlış olduğunu anlatırken, "İnsan için ithal kullanmamamız lazım. Türk vatandaşı doktorlar başka ülkelerde çalışmıyor mu? Bu sorunun cevabı çok açık. Neden Türk doktorları dünyanın her yerinde çalışırken, beyin göçü yurt dışına olurken, biz neden başarılı ve bu başarısını ispatlamış hekimleri Türkiye'de çalıştırmayalım" dedi.

İthal doktor tartışmalarının hekimlere gözdağı olarak algılandığı belirtilmesi üzerine konuşan Bakan Akdağ, "Neden gözdağı olsun. İhtiyaç durumunda özellikle özel sektör çalıştırabilmelidir. Bir Avrupa ülkesi getirin, hatta dünyadan bir ülke getirin ki, o ülkenin vatandaşı olmayan doktor çalışamasın. Bizim vatandaşımızın herkesten hizmet almaya hakkı vardır. Bunlar suni tartışmalardır" dedi.

"SAĞLIKLI İNSANLARIN GRİP AŞISI OLMALARINA GEREK YOK"

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte grip aşılarıyla ilgili bir soruyu da yanıt veren Bakan Akdağ, şöyle konuştu:

"Türkiye'de grip aşısı ile ilgili kararlar veren bilimsel heyetimiz var. Bu heyetin kararına göre sürekli hastalığı olanlar ve 65 yaş üzeri aşı olmalı. Kalp, karaciğer, böbrek, şeker hastalığı gibi sürekli hasta, yani risk altında olanlarda grip daha fazla zarar veriyor. Rapor almaları şartıyla sosyal güvenlik kurumu bu aşıların bedelini ödüyor. Onun için bu durumda olanlar aşılanmalı. Normal sağlıklı insanların hatta benim aşılanmama gerek yok."

AVRUPA'DAN 500 BİN HASTA GELDİ

Türkiye'ye Avrupa'dan ve diğer ülkelerden tedavi amaçlı kişilerin geldiğini de belirten Bakan Akdağ, "Hükümetimiz sağlık konusuna çok doğru bir vizyonla yaklaştı. Başbakanımızın talimatı üzerine biz Sağlık Bakanı olarak dönüşüm programını gerçekleştirdik. Türkiye'de sağlık hizmetleri hem kaliteli, hem kolay erişilebilir, hem de ucuz hale geldi. Batılılar bunu keşfetti. Batıda ciddi bekleme listeleri var. Avrupa'da özel sektörden beklemeden isterlerse büyük paralar alınıyor. Türkiye'ye gelmeleri daha uygun. Geçen yıl 500 bin müracaat var. Ağız, diş sağlığı, göz, kalp ve bazı protez müdahaleler için geliyorlar. Bu liste daha da uzayacak" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber