Her bel ağrısı fıtık değil

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 12 Ekim 2011 17:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Toplumun yüzde 70'i bel ağrısı çekiyor. Çoğu kişi, hayatının belli bir döneminde ağrı şikâyetiyle doktora gidiyor. Uzmanlar, ?her bel ağrısını fıtık sanmayın' diyor, ancak bazı kişiler için dikkat edilmesi gereken özel durumlar var.

Beli her ağrıyan soluğu doktorda alıyor ama her bel ağrısı bel fıtığı değil. Bel ağrısı ise bir de doğru bilinen yanlışlar var...

Örneğin, bel ağrısının uzun süre yatak istirahatı yapmadan geçmeyeceği, MR çektirmeden tanı konulamayacağı, tedavi için ameliyatın şart olduğu yönündeki bilgiler yanlış.

Basit yorgunluklardan sonra da bel ağrısının olabileceğini belirten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. İhsan Ertenli, ?Örneğin ev işi yaptığınız veya uzun süre yanlış bir pozisyonda oturdunuz zaman ağrı olabilir. Bunlar omurga çevresindeki kasların kasılmasına bağlı olarak ortaya çıkar. 4-6 hafta arasında kendiliğinden geçer. Her bel ağrısı çok uzun süre yatak istirahatı gerektirir denir, 2-3 gün yeter? dedi.

Ancak bel ağrısı bazı durumlarda ciddi hastalıklar için de uyarı niteliğinde olabilir.

Prof. Ertenli, o hastalıklar hakkında ise şunları söyledi: ?Eğer hastada bel ağrısıyla birlikte ateş, enfeksiyon gibi sistemik bulgular varsa hem enfeksiyonlar lehine hem de kanserler lehine bulgu olabilir. Bu nedenle araştırılması gerekir. Bir de 40 yaşından önce başlayan ve 3 aydan uzun süren bel ağrısı istihratla artıyor, hareketle azalıyorsa, sabah kalktığında tutukluk eşlik ediyorsa, buna da inlflamatuar bel ağrısı diyoruz ve bu durumunda araştırılması gerektiğini söylüyoruz.?

Bel ağrısı 6 haftadan uzun sürerse mutlaka doktora gitmek gerekiyor. Ağrılardan korunmanın yolu ise sırt ve karın kaslarını geliştirmekten geçiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber