Tüm okullarda şiir şölenleri düzenlenecek...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2005 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necat Birinci, öğrencilere şiirin önemini anlatan 'şiir gibi' bir genelge yayımladı.

Şiirin şair tarafından nasıl ve hangi duygularla yazıldığının ayrıntılı bir şekilde anlatıldığı genelge, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu zamana kadar ki alışıla gelmiş genelgelerinin ötesinde bir özellik taşıyor. 'Bir Bahar Akşamı Şiir Şöleni Düzenlenmesi' isimli 2005/30 nolu genelge, tüm il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderilerek, tüm okullarda şiir şölenlerinin düzenlenmesi istendi.

Müsteşar Birinci, Milli Eğitim Temel Kanunu'nun Türk Milli Eğitiminin Genel Amaçlarına ilişkin maddesini 2. fıkrasındaki 'Türk milletinin bütün fertlerinin 'beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı ve yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek' hükümleri vurgulayarak, Türk eğitim sistemi içinde çocuklara şiir ve müzik zevklerinin geliştirilmesinin ve güçlendirilmesinin ayrı bir önem taşımakta olduğunun altını çizdi.

Müsteşar Birinci, genelgesinde şiire ve müziğe ilişkin önemli bilgi ve tanımlamalara yer verirken, şiir ve müziğin güzel sanatlar içinde anlatılmasında, bir sınır içine sığdırılmasının güç olduğunu söyledi.

Başlangıçtan itibaren şiirin tanımına ilişkin sayısız tanımlar yapıldığı, ancak bütün bu tanımların şiirin ancak bir yönünü ifade edebildiği değerlendirmesinde bulunan Birinci, "Onu bütün yönleriyle kuşatan bir tanım henüz ortaya konamamıştır, konması da mümkün görülmemektedir. Üstelik şiir sadece edebiyat alanının bir şekli de değildir. Sözlerle olduğu gibi seslerle, renklerle, şekillerle ve hareketlerle de şiir ortaya getirilebilir. Raksta, musikide, resimde, mimaride hep şiir ufuklarına yönelen, bu ufukları zorlayan ilham gizlidir" dedi.

Edebiyat içerisindeki şiirin asıl konularını teşkil ettiğini genelgesinde vurgulayan Birinci, şiirin insanların rüyalarını süslerken, şairleri de uykusuz bırakan, 'gecelerin sonsuz parıltısı, karanlıkların ebedi yıldızı ve ruhun eşiğinde bekleyen derin ürperiş' olduğu nitelendirmesinde bulundu.

Müsteşar Birinci, şiir ve müziğin tanımını ve önemini vurgulayan ve kendi değerlendirmesini aktaran genelgesinde, bu sene tüm okullarda Mayıs ayının son Cuma günü 'Bir Bahar Akşamı' isimli şiir şöleni düzenlenmesini istedi. Birinci ayrıca şiir yüklü genelgesinde, 'Bir Bahar Akşamı' isimli şiir şölenlerinin her yıl tekrarlanacağını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber