Uzmanlar uyardı: Hijyenden uzak kurban kesimi hastalıklara davetiye çıkarıyor

Haber Giriş : 31 Ekim 2011 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurbanlık hayvanın kesimi sırasında hijyen şartlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, seçilecek kurbanların sağlığına ve kesim sırasında bulaşılabilecek hastalıklara karşı uyarıda bulundu. Muhtemel hastalıkların basit yöntemlerle engellenebileceğini belirten uzmanlar, bunların yapılmaması halinde şarbon, verem, kuduz, sığır tenyası gibi pek çok hastalığın bulaşma riski altında kalacağına dikkat çekti.

Hisar Intercontinental Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük, Hijyen koşullarına uyulmadan, uygunsuz ortamlarda kesilen kurbanlar hem mikroorganizmaların bulaşması nedeniyle hastalık açısından risk; hem de çevre sağlığı ve görüntü kirliliği nedeniyle olumsuz etkiler taşıdığını söyledi.

Bu durumun herkesi etkileyebileceğinin altını çizen Gözüküçük, ?Uygunsuz koşullarda kesilen kurban eti ile hayvanlarda görülen, halk sağlığı yönünden çok büyük önem taşıyan birçok bakteriyel, viral, paraziter ve mantar hastalıkları mevcuttur olup, insanlara bulaşabilir. Hayvanlarda görülen ve Zoonoz olarak adlandırılan bazı hastalıklar insanlara etin yenilmesi ya da hazırlanması/taşınması sırasında direk temas ile bulaşır. Bunlardan şarbon, salmonelloz, kist hidatik, toksoplazmozis, sığır tenyası, kuduz, brusellozis ve verem gibi hastalıklar ülkemiz açısından çok önemlidir.? diye konuştu.

Hastalık ve bakteri risklerinin basit kurallarla engellenebileceğinin altını çizen Gözüküçük, ?Özellikle Kurban Bayramlarında çok sayıda hayvanın kesilmesi, kesim öncesi ve kesim sonrası gereken kontrol ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi, kesilen hayvanlara ait etlerin tüketiminde (saklama, hazırlama, pişirme) vb.) gerekli hassasiyetin gösterilmemesi birçok zoonoz hastalığın yayılmasına zemin hazırladığı gibi çok sayıda insanımızın da bu hastalıklara yakalanmasında neden olabilmektedir. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir. Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kuralları ihmal edilmemelidir." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber