KPSS'de 'İki Kez Yerleşememe' Neleri Kapsıyor?
04/05/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme ile aylar öncesinden bildirdiğimiz KPSS yönetmelik değişikliği sonunda gerçekleştirilmiş oldu. Yapılan değişikliğin en önemli yönü ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirmelerde sık sık yaşanan iki kez atamaların önüne geçilmesididir. Ancak, yapılan düzenleme teknik olduğu için bazı adaylar tarafından anlaşılamamış olup, konuya ilişkin olarak hazırladığımız özel dosya için başlığa tıklayın.
YAPILAN DÜZENLEME ŞU ŞEKİLDEDİR: "Ek Madde 2 ? Yapılan yerleştirme sonucu B grubuna ait herhangi bir kadroya yerleştirilip ataması yapılanlar, daha sonraki personel alımları için, yerleştirmelerine esas alınan puanla başvuruda bulunamazlar." |
Bu madde de geçen teknik terimler, "yerleştirme", "B Grubu" ve "yerleştirmeye esas alınan puan" ifadeleridir.
Yerleştirmeleri KPSS yönetmeliğine göre ÖSYM yapmaktadır. Öğretmen adayları açısından bu işlem Milli eğitim Bakanlığı tarafından yerine getirilmektedir.
"B Grubu kadrolar", ÖSYM tarafından merkezi olarak ilan edilen kadrolardır. Müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı dışındaki tüm kadrolar B Grubu kadrolardır.
"Yerleştirmeye Esas Alınan Puan" terimi ise ÖSYM yerleştirmelerinde kullanılan puandır.
Bilindiği üzere KPSS sınavında ortaöğretim, önlisans ve lisans için üç düzeyde sınav yapılmıştır. Ancak, Lisans düzeyinde genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ve KPSS alan testleri uygulanmaktadır. Bu oturumların hepsinde farklı bir puan hesaplanmaktadır. Örneğin ortaöğretim adayları için hesaplanan puanını türü KPSSP94, önlisans mezunları için hesaplanan puan türü ise KPSSP93'tür. Lisans mezunlarından genel yetenek ve genel kültüre girenler için KPSSP3, eğitim bilimlerine girenler için KPSSP10, KPSS-A oturumlarına katılan adaylar için ise 90'na yakın puan türü hesaplanmaktadır.
ÖSYM'nin yaptığı yerleştirmelerde sadece KPSSP94 (ortaöğretim), KPSSP93 (önlisans) ve KPSSP3(lisans) puanları kullanılmaktadır. Bu puanlar ÖSYM yerleştirmelerine esas alınan puanlardır. Diğer puanlardan KPSSP10 öğretmen atamalarında, lisans mezunları için KPSS-A alan oturumlarına katılınmasından dolayı hesaplanan 90'na yakın puan ise KPSS-A sınavlarında kullanılmaktadır.
Yukarıdaki madde hükmüne gelecek olursak;
1- ÖSYM'nin yaptığı bir yerleştirme işlemidir. Bu işlemden sonra aday, eğer ilan kılavuzunda aranan şartları taşıyorsa, ilgili kurumca ataması yapılacaktır. Bu atama bilgisi de ÖSYM'ye iletilecektir. İşte bu halde ataması yapılan kişi "havuz"dan düşülecektir. Böylece bu aday, ÖSYM tarafından yapılan sonraki yerleştirmelere katılamayacaktır.
2- İki kez yerleşememe olayı hem memur hem de 399 sayılı KHK'nın II sayılı cetveline tabi sözleşmeli pozisyonlar için geçerlidir. Yani ÖSYM ile bir kadroya yerleşen ve atanan aday, daha sonra ÖSYM'nin ilan ettiği hiçbir kadroya başvuramayacaktır.
3- ÖSYM'nin yaptığı yerleştirme ile bir kamu kurumuna atanan bir aday daha sonra KPSS-A kapsamındaki bir kadroyu (müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör yardımcısı) kazanırsa bu kadroya naklen geçiş yapabilir. (Not: Bir devlet memurunun istifa edip başka bir devlet memurluğuna başlması mümkün değildir. Ancak, ÖSYM2nin ilanında yer alan bir sözleşmeli pozisyona atanan aday istifa ederek başka bir memur veya sözleşmeli pozisyona başlayabilir. Yürürlükte olan mevzuat buna izin vermektedir.)