Sadece Başbakanlık Müsteşarı Kadro Karşılığı Sözleşmeli olarak kaldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Kasım 2011 15:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

666 sayılı KHK ile yapılan değişiklik sonrasında kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışanların bu statüsü sona erdirilerek ücretleri donduruldu. Bu durumun tek istisnası ise Başbakanlık Müsteşarıdır. Sadece En yüksek devlet memuru olarak bilinen Başbakanlık Müsteşarının kadro karşılığı sözleşmeli personel olarak çalışmasına müsaade edilmesi ise açıklanması gereken bir hususu olarak kafalarda soru işareti olarak kalmıştır.

666 sayılı KHK nın 1 inci maddesiyle 375 sayılı KHK ya eklenen ek 12 nci maddenin (f) bendinde; 10/10/1984 tarihli ve 3056 sayılı Kanunun 35 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan; ?, Müsteşar Yardımcısı, Başbakan Başmüşaviri, Başbakan Müşaviri ve Başbakanlık Müşavirleri, Teftiş Kurulu Başkanı, Bakanlar Kurulu Sekreteri, Hukuk Müşaviri, Basın Müşaviri, Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları, Başkan ve Yardımcıları, Daire Başkanı ve Yardımcıları ile Uzman, Daire Tabibi, Diş Tabibi, konusuyla ilgili en az 4 yıllık yükseköğrenim görmüş olmak kaydıyla çözümleyici ve programcı, Uzman ve Uzman Yardımcısı? ibaresi ile aynı maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarının yürürlükten kaldırıldığı ifadesine yer verilmiştir.

Yürürlükten kaldırılan 3056 sayılı Başbakanlık Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun Sözleşmeli personel başlıklı 35 inci maddesinde;

?Madde 35 ? (Değişik birinci fıkra : 27/12/1991 - KHK - 475/5 md.) Başbakanlık merkez teşkilatında, Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı, Başbakan Başmüşaviri, Başbakan Müşaviri ve Başbakanlık Müşavirleri, Teftiş Kurulu Başkanı, Bakanlar Kurulu Sekreteri, Hukuk Müşaviri, Basın Müşaviri, Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları, Başkan ve Yardımcıları, Daire Başkanı ve Yardımcıları ile Uzman, Daire Tabibi, Diş Tabibi , konusuyla ilgili en az 4 yıllık yükseköğrenim görmüş olmak kaydıyla çözümleyici ve programcı, (1) Uzman ve Uzman Yardımcısı kadrolarına atananlar atandıkları kadrolarda sözleşmeli olarak da, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın çalıştırılabilir.

Ancak, uzman yardımcısı ve uzman kadrolarında çalıştırılacaklar için 34 üncü madde ile belirtilen şartlar,yukarıda sayılan diğer görevlerde çalıştırılacaklar için yükseköğrenim yanında Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinde belirtilen şartlar aranır.

(Ek : 18/5/1987 - KHK - 281/14 md.) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 59 uncu maddesine göre atananlar hakkında yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz.

(Değişik : 27/12/1991 - KHK - 475/5 md.) Ayrıca, Başbakanlık merkez teşkilatında ihtiyaç duyulacak unvanlarda ve Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde Osmanlıca dil ve yazı ile yazılan her türlü arşiv malzemesinin Türkçe'ye çevrilmesi, tasnifi, değerlendirilmesi gibi özel bilgi ve ihtisası gerektiren işlerde kadro aranmaksızın ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın yerli ve yabancı elemanlar sözleşmeli olarak çalıştırılabilir. Ancak Devlet Arşivlerinde çalıştırılacaklarda yaş haddi aranmaz, varsa emekli aylıkları kesilmez.

Bu suretle çalıştırılacakların sözleşme usul ve esasları ile ücret miktarı ve her çeşit ödemeler Bakanlar Kurulunca tespit edilir.

Sözleşme ile çalıştırılacak personel istekleri üzerine T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilir.?hükmüne yer verilmiştir.

666 sayılı KHK ile değiştirilen 35 inci maddenin son hali ise şu şekildedir:

?Madde 35 ? Başbakanlık merkez teşkilatında, Müsteşar, kadrolarına atananlar atandıkları kadrolarda sözleşmeli olarak da, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın çalıştırılabilir.

Ayrıca, Başbakanlık merkez teşkilatında ihtiyaç duyulacak unvanlarda ve Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde Osmanlıca dil ve yazı ile yazılan her türlü arşiv malzemesinin Türkçe'ye çevrilmesi, tasnifi, değerlendirilmesi gibi özel bilgi ve ihtisası gerektiren işlerde kadro aranmaksızın ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın yerli ve yabancı elemanlar sözleşmeli olarak çalıştırılabilir. Ancak Devlet Arşivlerinde çalıştırılacaklarda yaş haddi aranmaz, varsa emekli aylıkları kesilmez.

Bu suretle çalıştırılacakların sözleşme usul ve esasları ile ücret miktarı ve her çeşit ödemeler Bakanlar Kurulunca tespit edilir.

Sözleşme ile çalıştırılacak personel istekleri üzerine T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilir.?hükmüne yer verilmiştir.

Madde metninin yeni haline göre sadece Başbakanlık Müsteşarının kadro karşılığı sözleşmeli personel olarak çalıştırılmasına imkan sağlanmıştır. Yani yaklaşık olarak kamuda çalışan 30.000 adet kadro karşılığı sözleşmeli personelin kadro karşılığı sona erdirilirken sadece Başbakanlık Müsteşarının kadro karşılığı sözleşmeli çalışması korunmuştur. Herhalde sayın Müsteşarın bu konuyla ilgili bir bildiği ve kamuoyuna açıklayacağı bir açıklaması olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber