Jandarmaya 'askeri polis' modeli

Haber Giriş : 07 Mayıs 2005 07:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı, jandarmanın sivil bir görüntüye kavuşturulması için "askeri polis" modelini tartışmaya açtı.

İçişleri Bakanlığı, AB'ye uyum kapsamında, belediye sınırları dışındaki mücavir alanlarda polis görevini yürüten jandarmanın statüsüne ilişkin model arayışını sürdürüyor. Daha önce "Kır Polisi" adıyla faaliyetlerini sürdürmesi önerilen jandarma için şimdi "Military Police" (Askeri Polis) modeli tartışmaya açıldı. Jandarmanın sivil bir görüntüye kavuşturulması için sürdürülen bu yeni model için İtalya ve Fransa örnekleri inceleniyor.

AB uyum süreci kapsamında jandarmanın statüsü ve görev alanlarına ilişkin İçişleri'nde yapılan değerlendirmelerde, jandarma ve polis arasında bir rekabet olmadığı, yeni modelde de jandarmanın polise rakip olmayacağı belirtilirken, jandarmanın artık kent merkezi içinde kalan karakolları polise devretme düşüncesinde olduğu belirtildi.

Kırsalda göreve devam

Ancak, Türkiye'nin jeopolitik ve coğrafi yapısından dolayı jandarmanın özellikle kırsal kesimde görevinin devam etmesi gerektiği ifade edildi. Kırsal kesimde görev yapan jandarmanın çekilmesi durumunda, bu boşluğun uzun süre doldurulmasının mümkün görünmediği, polisin bu bölgelerde kontrolü ele geçirmesinin zaman alacağı ve bu durumun da suç patlamasına yol açacağı tespiti yapıldı. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılan araştırma ve incelemeler, bilgi notu halinde Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'na gönderildi.

İtalya ve Fransa örneği

İçişleri Bakanlığı, jandarmanın statüsünün değiştirilerek varlığının korunması konusunda çeşitli ülkelerdeki uygulamaları incelemeye aldı. AB üyesi Fransa ve İtalya'daki coğrafi ve idari yapı sebebiyle halen 'Military Police'in (Askeri Polis) görev yaptığını tespit eden İçişleri Bakanlığı, jandarma'nın isminin 'Askeri Polis' olarak değiştirilmesini gündemine aldı. İtalyan modelinin Türkiye gerçeğine daha uygun olduğunu tespit eden bakanlık, bu model üzerinde geniş kapsamlı bir inceleme yaparak Başbakanlığa sunmayı planlıyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber