Diyabeti durdurmaya okullardan başlandı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2011 15:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

14 Kasım Diyabet Haftası kapsamında İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından tüm okulları kapsayacak olan "Diyabeti Durduralım" projesi 23 Nisan İlköğretim Okulu'nda başlatıldı.

Türkiye genelinde 60 bin okulda diyabete dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen ?Okullarda Diyabet Eğitimi Programı' etkinlikleri kapsamında 4 ve 5. sınıf öğrencilere "Okulda Diyabet Programı" konulu konferans verildi.

Konferansın konuşmacıları ise İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu ve İl Milli Eğitim Müdürü Hülya Ertürk Koç oldu. Diyabetin çocuk hastalığı olduğunu kaydeden İl Sağlık Müdürü Kasapoğlu, "Diyabeti olan çocuklar sık sık tuvalete gider, devamlı su içerler. Şeker hastalarından davranış değişiklikleri olur. İçinizde hasta olan arkadaşlarınız olabilir. Bunların farkına varıp, en yakınınızdaki öğretmenleriniz ile paylaşın. Mutlaka en yakın aile hekimlerinize gitmenizi sağlayacak ve şeker kontrolünüzü yaptıracaktır. Diyabetli çocuk hiçbir zaman ayrıcalıklı bir çocuk değildir. Sadece diyabeti vardır, ama o yine içimizden birisidir. Kendinize beslenme konusunda mutlaka dikkat edin. Çünkü bizim en önemli sorunlarımızdan biri beslenmedir. Abur cubur ve kalorisi yüksek gıdalar yememeye özen gösterin. Eğer şeker almanız gerekiyorsa onu da zamanında öğün olduğu zaman yiyin. Günde 3 öğün mutlaka beslenmenize dikkat edin. Özellikle spor yapmayı çok önemseyin. Çünkü spora bu yaşta başlarsanız ömrünüz boyunca devam eder." diye konuştu.

Şeker hastalığının büyüklerin hastalığı olarak bilindiğini anımsatan İl Milli Eğitim Müdürü Koç ise şu bilgileri verdi: "Ama son yıllarda gördük ki yanlış beslenme, beslenme düzenin değişmesi bizim sağlığımızı ve görünümümüzü de değiştiriyor. Şeker hastalığı ilkokul yaşındaki çocuklarımıza kadar inmiş durumdadır. Türkiye'de şu anda 20 bin çocuğumuz şeker hastasıdır. Bu sayının yanlış beslenme sonucu daha da artmasından endişe ediliyor. Yaklaşık 2 milyon öğrencimiz de obezdir. Gittikçe daha şişman ve sağlıksız bir toplum haline geliyoruz. Bakanlığımız diğer yıllardan farklı olarak bu yıl okullarda gazlı içecek ve cipsleri kaldırdı."

Konuşmaların ardından öğrencilerin merak ettiği soruların tek tek cevaplandırılmasının ardından etkinlik sona erdi.

Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği "Diyabeti Durduralım" projesi kapsamında ülke genelindeki 60 bin ilköğretim okullunda ?14-21 Kasım Diyabet Haftası? nedeniyle 4 ve 5. sınıf öğrencilerine bilgiler verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber