Vatandaş, muhtarlar üzerinden takip edilecek

Haber Giriş : 09 Mayıs 2005 06:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güvenlik tedbirlerinin artırılmasına yönelik olarak geliştirilen Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) kapsamında ?Muhtar Otomasyonu' projesi başlatıldı.

Proje ile muhtarlar ve Emniyet ortak bir bilgisayar programı kullanacak. Muhtarların bilgisayarına kaydedilen tüm bilgiler Emniyet'teki merkez bilgisayarda toplanacak. İstanbul Valiliği ile Emniyet Müdürlüğü'nün geliştirdiği proje sayesinde sahte belge düzenlemek tarihe karışacak. Ayrıca muhtarlara verilen bilgisayarlardaki dijital kamera da ?merkez'e görüntü aktaracak. İleride jandarmanın da dahil edileceği projenin, İçişleri Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde uygulanması planlanıyor.

İstanbul Valiliği'nin muhtar otomasyonu için açtığı ihaleyi kazanan Sentim Bilişim, yeni bir bilgisayar programı geliştirdi. Program, 950 muhtara Üsküdar Harem Otel'de bir ay süren seminerlerle anlatıldı. Ayrıca muhtarlara firma tarafından birer bilgisayar, kamera, laser yazıcı, ADSL modem de verildi. 2 trilyonluk maliyeti olan proje, bazı güvenlik zaaflarını ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Emniyet kaynaklarına göre İstanbul'da yaşayan insanların sadece yüzde 25'inin muhtarlarda sağlıklı bir kaydı tutuluyor. Geriye kalan yaklaşık 9 milyon insanın ya ?kayıt dışı' ya da ?sahte kayıtlı' olduğu belirtiliyor. Bu da suç potansiyeli her geçen gün artan İstanbul'da, kontrolü giderek zorlaştırıyor. Muhtar otomasyonu ile kayıt dışı vatandaşlığın önüne geçilmek isteniyor. Bundan böyle hiçbir yerde kaydı bulunmayan vatandaşlar rahatlıkla tespit edilecek. Herhangi bir şahsın en son nerede oturduğu, naklini nereye aldığı, nakil aldığı yerin gerçek bir adres olup olmadığı belli olacak. Muhtarlar, nakil istenen adresin var olup olmadığını bu program ile anında tespit edecek. Programın bir diğer amacı da Emniyet'in müdahale gücünü hızlandırmak. Aranan bir şahsın adresine anında ulaşabilecek olan polis, muhtarlığa gitmeye gerek kalmadan harekete geçecek. Nüfus cüzdan suretinde sahtecilik yapılamayacak. Sistem, muhtardan alınan her belgenin altına bir numara koyacak. Belgenin ulaştığı her kurum bu numarayla iş yapacak. Numarayı sorgulayarak belgenin ve içeriğinin doğruluğunu kontrol edebilecek. Sistem, binaların takibini de mümkün kılıyor. İmar ve iskan planının olup olmadığı, tapusu, kaç katlı olduğu, kaç dairenin boş olduğu, ısınma sisteminin nasıl olduğu kayıtlarda olacak. Binalardaki her değişiklik anında sisteme kaydedilecek. Böylece kaçak yapılar da çıplak bir şekilde görülebilecek. Muhtarlar gün sonunda herhangi bir konuyla ilgili istatistiksel raporlar çıkarabilecek; ?Mahalleden kaç kişi taşındı, kimler vefat etti, kaç yeşil kart sahibi var, askerliğini yapmayan kimler var?? Muhtarlara verilen dijital kameralar ise isteğe bağlı olarak kullanılacak. Gerekirse 24 saat kayıt yapacak olan kameralar, içeri giren herkesin görüntüsünü anında merkeze ulaştıracak. Böylece şüpheli şahıslar ya da aranmakta olanlar hemen tespit edilecek. Kamera, belge almak için gelenlerin vesikalık fotoğrafını da çekebilecek. Bu arada sistem, muhtarların gün içerisinde ne kadar belge verdiğini ve kaç işlem yaptığını da raporlaştıracak. Böylece muhtarların günlük gelirleri de kayıt altında olacak. Bilgisayarların dağıtımına başlayan firma, mayıs ayı sonuna kadar sistemi tamamen kurmayı planlıyor.

Sistemin kullanımının kolay ve işlevsel olduğunu söyleyen İstanbul Muhtarlar Derneği Başkan Yardımcısı Veysel Yücel, ?Biz muhtarlar olarak projeyi destekliyoruz. Olması gereken bir çalışmaydı.? diyor. Yücel, ?Bu bizim için de bir güvence demek. Kayıt dışı vatandaşların kayıt edilmesi çok önemli. Kontrol giderek zorlaşmaya başlıyordu.? görüşünü dile getiriyor. Ayrıca bütün bilgilerin aynı zamanda merkezde toplanacak olması, hiçbir zaman kaybolmayacağı anlamına da geliyor. Çobançeşme mahalle muhtarı Veysel Yücel, ?Bilgisayarlar çalınsa bile bilgiler tekrar yüklenebilecek. Bu bizim için önemli. İstanbul genelinde 80 civarında muhtarlık soyuldu. Bilgiler tamamen kayboldu. Fakat artık böyle bir tehlike söz konusu olmayacak.? diye konuşuyor. Sistem, kendini hırsızlığa karşı da koruyor. Bilgisayarların çalınması halinde şifrenin üç kere yanlış girilmesi durumunda program kendi kendini kilitleyecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber