YÖK Başkanı Özcan: Katsayı eşitliğe aykırıydı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 04 Aralık 2011 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Esra KAYA

YÖK'ün başta imam hatip liseleri olmak üzere meslek liseleri ile genel liselerin katsayı farkını eşitleyen kararıyla ilgili konuşan Başkan Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ?Fırsat eşitliğine aykırı bir uygulamayı sonlandırdık? dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, imam hatip liseleri başta olmak üzere meslek liseleriyle genel liseler arasındaki katsayı farkını eşitleyen YÖK kararıyla ilgili, ?Danıştay engeline takılan çabalarımız neticesinde, tamamen kaldıramasak da en azından katsayı farkını azaltmıştık. Şimdi tamamen ortadan kaldırarak fırsat eşitliğine aykırı bu uygulamayı sonlandırmış oluyoruz? diye konuştu. Özcan, şunları söyledi:

İtiraz olabilir

?Neticede yaşanan bütün olumsuzluklar ortada. Bizde kafamıza göre bir düzenlemenin peşinde değiliz. Eğitim yöneticileri olarak milletin bu noktada nabzını ve taleplerini tutuyoruz ve bu doğrultuda bir karar alıyoruz. Diğer taraftan, farklı katsayı uygulamasının kaldırılmak istendiği her dönemde buna itiraz eden çevreler olduğu gibi şimdi de çıkabilir.

Israrla imam hatip

Israrla sadece meslek lisesi veyahut imam hatip lisesi öğrencilerinin karşılaştığı bir problemmiş gibi yansıtılmak istenen katsayı probleminin, aslında lisede eğitim aldığı alan dışında yükseköğrenim görmek isteyen bütün öğrencileri kapsadığını bir kez daha vurgulamak istiyorum. Katsayı alanlar arasındaki farklılıklardan ortaya çıkmaktadır, liseler arasındaki farklılıklardan değil. Diğer taraftan, bu uygulamadan en fazla etkilenen lise türlerinin bu iki lise türü olduğunu kabul etmek durumundayız.

Zarar doğdu

Katsayı uygulamasının fırsat eşitliğine ve öğrenme özgürlüğüne aykırı olduğunu her fırsatta dile getirmeye çalıştım. Kendi alanı dışında yükseköğrenim görmek isteyen bütün öğrenciler zarar gördü. En fazla meslek liseleri etkilendi. Katsayı uygulamaya konulduğu yıldan itibaren, meslek liselerine yönelim azalmıştır. Bu uygulamayı kaldırarak olumsuzlukları sonlandırmak istiyoruz. Bu karar, meslek liselerine kaliteli öğrencilerin yöneliminin önünü açacak.

Puanlar artabilir

Bunlara ek olarak, sayısal ve sözel alanlardan mezun olan öğrencilerin diğer alanlarda tercih yapma ihtimaline binaen, mezun oldukları-olacakları alanların dışındaki derslere ağırlık vermeleri ve dolayısıyla genel olarak bütün alanlarda puanlarda bir artış olması beklenebilir. Aksi de olabilir tabii. Çünkü, normalde LYS sınavında sadece kendi alanında giren öğrenci şimdi farklı alanda tercih yapma ihtimalini göz önünde bulundurarak çalışmasa da o alanın sınavına girebilir ve çalışmadığı için ortalamayı düşürebilir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber