Bakanlık, evlilik dışı doğan çocuk ile babası arasında soy bağı kurulması amacıyla çalışma başlattı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 05 Aralık 2011 07:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Medeni Kanun'daki evlilik dışı doğan çocukların annenin soyadını taşıması ile ilgili maddeye, "soy bağı, tanıma ile kurulmuş ise babanın soyadını taşır" ifadesi eklendi

Adalet Bakanlığı, evlilik dışı doğan çocuk ile babası arasında soy bağı kurulması amacıyla çalışma başlattı. Türk Medeni Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hazırlayan bakanlık, tasarıyı görüşe sundu. Tasarıda Türk Medeni Kanunu'nun 321'inci maddesinde geçen "ailenin" sözcüğü "babanın" şeklinde değiştirildi ve maddeye "Çocuk, evlilik dışında doğmuş olmakla birlikte babasıyla arasındaki soy bağı, tanıma veya babalık hükmüyle kurulmuş ise babanın soyadını taşır. Çocuğun menfaatine ise mahkemece ananın soyadını taşımasına karar verilebilir" fıkrası eklendi. Yasanın 187'nci maddesi şöyle değiştirildi: "Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını kullanabileceği gibi, sadece önceki soyadını kullanmaya da devam edebilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir."

DEĞİŞİKLİK GEREKÇESİ

Bakanlık değişiklik gerekçesinde, yasanın "Soyadı" başlıklı 321'inci maddesindeki "Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin; evli değilse ananın soyadını taşır" hükmü nedeniyle evlilik dışında doğan çocukla babası arasındaki soy bağı, tanıma ile kurulmuş olsa bile analarının nüfus kayıtlarında kalmaya devam ettiği belirtilerek, bu durumda çocuğunu nüfusuna almak isteyen babaların yakınmalarına neden olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber