Gelirini devletten gizleyen yeşil kartlıya ceza geliyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 11 Aralık 2011 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2012 başından itibaren yürürlüğe girecek genel sağlık sigortası kapsamında yeşil kartlıların gelir ve mal varlıkları çapraz sorgulamaya alınacak. Gelirini beyan etmeyene cezai işlem yapılacak.

Hüseyin Özay

Yaklaşık 12 milyon yeşil kartlının merakla beklediği ?gelir testinin' ayrıntıları netleşti. 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek olan ?genel sağlık sigortası' kapsamında yeşil kartlıların, gelir ve mal varlıkları, çapraz sorgulamaya alınacak. Gelirini gizleyen yeşil kartlılara sağlık giderlerinin iki katına kadar para cezası verilecek ve haklarında soruşturma başlatılacak. 1992 yılında çıkarılan yasayla uygulamaya konulan yeşil kart sistemi, 2012'nin başında kaldırılıyor. Yeşil kartlı vatandaşlar ise genel sağlık sigortası kapsamına alınıyor. Sağlık hizmetlerinden yararlanmak için gelire göre pirim ödenecek.

Çapraz denetime alınacak

Yeni yıldan itibaren, herkes elde ettiği geliri beyan edecek. Beyanlar, gelir testine tabi tutulacak. Bunun için, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın veri sistemi kullanılacak. Veri sisteminde, yeşil kartlıların, tapu kayıtları, banka hesapları, SSK ve Bağ-Kur kayıtları, hisse senedi kayıtları toplanacak. Ayrıca, veri sistemi, elektrik ve su fatura bilgilerini de toplayacak. Böylece, yeşil kartlının beyan ettiği gelir, 10'un üzerindeki kalemle sorgulanacak. Örneğin, gelirini asgari ücret olarak beyan eden kişi, 100-200 lira aylık fatura ödüyorsa, gelirleri açıklanması istenecek. Gelirini gizleyen ve yanıltıcı belge sunan yeşil kartlılarla ilgili cezai işlem yapılacak. Bu kişilerden, faydalandığı sağlık hizmetinin bedeli iki katı olarak geri alınabilecek. Yetkililer, Türkiye'de yaklaşık 12 milyon yeşil kartın bulunduğunu bunun da yaklaşık 9.5 milyonunun aktif olduğunu hatırlatarak, yeni dönemde hiçbir yeşil kartlının mağdur edilmeyeceğini belirttiler. Mevcut düzenlemeye göre, yeşil kartlılardan, kademeli olarak ?katkı payı' alınacak. Geliri 279 liradan az olan yeşil kartlılardan katkı payı alınmayacak.

Prim ödeyen yararlanacak

Aylık geliri, 279 lira ile brüt asgari ücret düzeyinde bulunanlar 34 lira, brüt asgari ücret ile bin 674 lira arasında geliri olanlar ise 100 lira prim ödeyecek. Bunun üzerinde geliri olanların ödeyeceği tutarlar ise 200 lira düzeyinde. Söz konusu primi ödeyen kişiler, yeşil kartlı olarak yararlandıkları tüm sağlık hizmetlerini ücretsiz olarak almaya devam edecekler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber