TCK, CMK ve çeşitli yasalarda değişiklik yapılamasına ilişkin yasa teklifleri kabul edildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2005 21:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda, TCK, CMK ve çeşitli yasalarda değişiklik yapılamasına ilişkin yasa teklifleri kabul edildi. Bu teklifler görüşülürken, AK Partililer tarafından, "resmi belgede sahtecilik" suçunun kamu görevlileri bakımından Ağır Ceza Mahkemeleri'nde, diğer kişilerle ilgili olarak Asliye Ceza Mahkemeleri'nde görüşülmesine ilişkin bir düzenleme yapıldı. Bu değişiklikle, resmi belgede sahtecilik suçlaması bulunan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın kurtarılmasının amaçlandığı öğrenildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti Çorum Milletvekili Muzaffer Külcü ve arkadaşlarının imzasıyla verilen ve TCK, CMK ve çeşitli yasalarda değişiklikler yapan yasa teklifleri görüşülerek kabul edildi. Bu yasayla, Ceza Muhakemesi Yasası'nın Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkındaki Yasanın yürürlük tarihi 1 Haziran 2005'e ertelendi. Ceza Muhakemeleri Yasası'nın tutukluluk sürelerinde indirim yapan 102. maddesinin yürürlüğü, rüşvet, zimmet, ihaleye fesat karıştırma, çete, insan kaçakçılığı, çocukların cinsel istismarı gibi suçlarla ilgili olarak da 1 Nisan 2008'e kadar ertelendi. CMK'da, terör suçları dışında Ağır Ceza Mahkemeleri kapsamındaki suçlarda tutukluluk süreleri 2 yıla indirilmiş ve bunun ancak 5 yıla kadar uzatılabileceği düzenlenmişti. Bu değişiklikle halen devam eden bazı davalarda erken tahliyelerin önlenmesi amaçlandı. Bunun dışında kalan diğer suçlar bakımından tutukluluk sürelerine ilişkin hüküm, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu yasaya göre, Ceza Muhakemesi Yasası'nın Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkındaki Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce Ceza Mahkemeleri'ne açılan hakaret, kasten yaralama ve hırsızlık gibi şahsi hak talepleri konusunda görevsizlik kararı verilmeyecek ve bu mahkemelerce davalar sonuçlandırılacak. TCK'nın Yürürlük ve Uygulama Şekli hakkındaki Yasanın, hafif hapis ve hafif para cezalarına ilişkin maddesi de değiştirilerek, hafif hapis veya hafif para cezası olarak öngörülen yaptırımların, idari para cezasına dönüştürüldü. Yeni yasaya göre, kesin hükümle sonuçlanmış olan davalarda, sonradan yürürlüğe giren bir yasayla ilgili olarak lehe hükmün belirlenmesi ve uygulanması amacıyla yapılan yargılama bakımından dava zamanaşımına ilişkin hükümleri uygulanmayacak.

AK Parti Çorum Milletvekili Muzaffer Külcü ve arkadaşları tarafından verilen yasa teklifinde, resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık ve hileli iflas suçlarının Ağır Ceza Mahkemeleri'nin görev alanından çıkarılması öngörülüyordu. Ancak, CHP'lilerin tepkisi nedeniyle bu madde Adalet Komisyonu'nda metinden çıkarılmıştı. Genel Kurul'da ise AK Parti Yozgat Milletvekili Bozdağ ve arkadaşları tarafından, yeni bir madde için önerge verildi. Bu önergede, "resmi belgede sahtecilik" suçunun kamu görevlileri dışındaki suçlular için Ağır Ceza Mahkemeleri'nin görev alanından çıkarılarak, Asliye Ceza Mahkemeleri'nin görev alanına verildi. Bu düzenlemeyle, resmi evrakta sahtecilik yapmakla suçlanan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, o dönemde kamu görevlisi olmadığı için ağır ceza mahkemesinden kurtarılmasının amaçlandığı ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber