'Cinayet'ten yargılanan subay, öğretmenlik yapıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Aralık 2011 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversiteyi bitirmiş herhangi bir kişinin öğretmen olabilmesi için pedagojik formasyon eğitiminden geçmesi gerek. Bu eğitimde, öğretim metotlarının doğru şekilde kullanılması başta olmak üzere çocuk psikolojisinden ölçme ve değerlendirmeye kadar farklı konular işleniyor.

Bütün hocalar bu süreçten geçerken milli güvenlik derslerine giren subaylar bundan müstesna tutuluyor. Haliyle, mesleğinin doğası gereği sert bir eğitim sürecinden geçen kimi subaylar, derse geldikleri gün, bazı okulları kışlaya çeviriyor.

Darbe soruşturmalarında ortaya çıkan belgelere göre milli güvenlik dersleri için seçilen subaylara özel görevler veriliyormuş meğer. Demokratikleşme sürecine rağmen bu uygulamadan neden vazgeçilmediği şimdi daha iyi anlaşılıyor. Meseleyi bir örnekle anlatmakta fayda var. Yer, İstanbul'da başarılı öğrencilerin eğitim gördüğü Anadolu liselerinden biri. Milli güvenlik dersinde disiplini sağlama adına çocuklar 'gülümseme!' suçundan sınıftan atılabiliyor. Öğrencilerin hangi yurtta kaldığından evlerinde bulunan kitap listesine kadar sorgulanıyor. Anayasa'nın ilk üç maddesini ezberlemeyen ve Turgut Özakman'ın başta Çılgın Türkler olmak üzere külliyatını bitirmeyenin sınıfı geçmesi mümkün değil. Subayımız, Çılgın Türkler kitabı üzerinden aile ortamını da yokluyor. Çılgın Türkler'i okula isteyip, "Bu kitap daha önceden var mıydı, yoksa yeni mi alındı? Komşudan alanlar parmak kaldırsın" gibi sorulara göre tasnif yapıyor.

Çocuklardan birinin babası, subayın ismini internetten araştırınca karşısına Milliyet Gazetesi'nin 24 Mayıs 2001 tarihli haberi geliyor. Siirt'in Eruh ilçesinde görev yaparken ağır ceza mahkemesinde cinayet iddiasıyla yargılanmış subay. İddia edilen suçun askerlikle ilgisi de yok. 6 ay hapis yatmış; hatta konu TBMM gündemine bile gelmiş. İddianın doğru olup olmadığını öğrenmek için biz de davanın müştekilerine sorduk. Müştekilerden konuşabilenler, yıllar önce verilen beraat kararını hâlâ anlayabilmiş değil. Tıpkı bizim, böyle bir ismin hâlâ okulda ders vermesini anlayamadığımız gibi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber