THY, dil sınavını geçemeyen pilotla yollar ayrılacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Aralık 2011 09:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

THY Başkanı Topçu, tsunami, Arap Baharı nedeniyle ilk yarıdaki zararı öngördüklerini ancak son verilerin iyi bilanço için kendilerini umutlandırdığını söyledi

THY, hızla genişlettiği filoyla Avrupa'nın hatta dünyanın en önemli havayolu şirketleriyle çok sıkı bir rekabet içine girerken önemli ama bir o kadar da ilginç girişimlere imza atmaya devam ediyor. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, 2011'de Japonya depremi, Arap baharı, Avrupa'daki sıkıntılar nedeniyle olağanüstü bir dönem yaşanmasına rağmen bu zor dönemde bile 'uçak alımları hariç' 750 milyon dolarlık altyapı yatırımı yaptıklarını üzerine basa basa vurguladı. Hafta içi THY Genel Müdürlüğü'nde biraraya geldiğimiz Topçu'ya ilk 6 aydaki zararı hatırlattığımızda açıklıkla şu yanıtı verdi: "Bu planlanan zarardı ancak öngörümüzden daha fazla çıktı. Sadece 30 milyon dolar tsunamiden kaybettik. Arap Baharı olumsuz etkiledi. O dönemde Mısır'da çok yolcu kaybettik. Libya'da 27 uçuş bir anda kesildi. Küçük payı olsa da Yemen ve Bahreyn'de de aynı durum yaşandı. Eski durumumuz olsa batardık. Ama şimdi hemen alternatif hatlarla sorunu hafiflettik. Şu anda Libya'da eski gücümüzü kazandık. Mısır yüzde 80 toparladı. Bu nedenle kritik bu dönemi iyi geçirdik." Zararın çoğunu kur farkından kaynaklandığını da ekledi Topçu ve "Haftalık uçuş verileri bizi cesaretlendiriyor ve daha iyi bilançoyla karşılaşacağımızı umuyorum" sözleriyle 2011 finalini iyi yapacakları mesajını verdi.

İşe alınmayan şikâyeteti

Topçu ile Kuzey Irak uçuşları başladığında karşılaşmış ve "THY büyüdükçe diğer ülke havayollarının açık hedefi olmuyor musunuz?" diye sormuştum. Topçu'nun yanıtı "Doğudakiler açıktan, batıdakiler bel altından vuruyor" olmuştu. THY bugünlerde Danimarkalı bir gazetede çıkan haberle uğraşıyor. Gazete, THY'nin pilotlarının İngilizcelerinin yetersiz olduğunu iddia etti. THY ise gazeteye demeç verenlerin işe alınmayan pilotlar olduğunu açıkladı. 2 bin 175 pilotun bin 900 pilotta dil sorunu olmadığını anlatan Topçu "Gazeteye 'İngilizcesi yetersiz' iddiasında bulunanlar; bize başvurup Airbus ve Boeing'in yaptığı sınavı geçemeyen pilotlar" dedi.

Türk koltuğu 2012'de uçaklarda olacak

Hamdi Topçu, 2012'de uçaklara ilk Türk parçasını koyacaklarının müjdesini de verdi. Kibar Grubu ile birlikte uçakların ekonomi sınıfında kullanılan koltukların testlerinin tamamlanmak üzere olduğunu anlatan Topçu, "Koltuk deyip geçmeyin. Ekonomi sınıfındaki bir koltukta 300 parça var ve fiyatı 6-7 bin dolar. Business sınıfı koltukları ise 120 bin dolara kadar çıkıyor" dedi. Topçu,üretim tesisinin İzmit ya da Gebze'de olabileceğini söyleyerek Boeing ve Airbus'ın koltuğu test ettiğini, Boeing'in beğendiğini söyledi.

Dil sınavını geçemeyen pilotla yollar ayrılacak

TOPÇU, THY'deki bin 900 pilotun Level 4 denilen belgeye sahip olduğunu 300 kadar pilotun da sınava girmek için sıra beklediğini anlatarak "Sınav Şubat 2012'de bitiyor. Sınavı geçemeyen pilotlarla sözleşme yenilemeyeceğiz. Ancak ben hiçbir pilotumuzun testten kalacağına inanmıyorum" dedi.

Ankara-İstanbul uçana özel şoförlü kiralık oto

Topçu'nun daha önce açıkladığı Ankara-İstanbul arası business uçan kiralık şoförlü araç projesinin durumunu soruyoruz. Halen çalışıldığını söyleyen Topçu şunları anlattı: "Ankara'ya giden işadamına otomobil lazım oluyor. Biz cüzi bir fiyatla bunu onlara sağlayacağız. Amaç İstanbul'dan aracıyla Ankara'ya günübirlik gelenler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber