Kadına şiddet davasına bakanlık da müdahil

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2011 20:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kadına yönelik şiddetin tırmanması üzerine harekete geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eşi tarafından şiddet gören, yaralanan, hayatını kaybeden kadınların davalarına müdahil olacak.

Bakanlık, Türkiye genelinde bu konuda açılmış yüzlerce davaya 90 avukatla katılmakta kararlı. Bunun ilk adımı; İzmir'de, boşanmak istediği eşi Hüseyin Civek (46) tarafından 22 bıçak darbesiyle öldürüldüğü iddia edilen Selam Civek (39) davasında yaşandı. Duruşmaya katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Hukuk Müşaviri Birsel Kurt, müdahillik talebini mahkemeye iletti. Mahkeme, talebi bir sonraki duruşmada karara bağlayacak.

Yapılan araştırmaya göre, Türkiye genelinde geçen ekim ayında 20 kadın öldürülürken 22 kadın da erkek şiddeti sebebiyle yaralandı. 2011'in ilk 10 ayında erkekler tarafından 226 kadın öldürüldü. İzmir'in Dikili ilçesinde öldürülen Selma Civek'in davasının son duruşmasında mahkemeyi de şaşırtan bir gelişme yaşandı. Bergama Adliyesi'nde görülen davada Bakan Şahin, kamuoyuna 'İzmir'deki Ayşe Paşalı Vakası' olarak tanımlanan davaya doğrudan bakanlığın hukuk müşavirini göndererek müdahil oldu. Savcı, bu cinayetten bakanlığın zarar görmediğini savunarak, avukatın davaya müdahil olmasının reddedilmesi yönünde görüş belirtti. Mahkeme heyeti, talep konusunda son kararı vermek için bakanlıktan ek belgeler isteyerek kararı bir sonraki celseye bıraktı.

BAKANLIK, KATİL ZANLISININ CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ

Bakan Şahin, mahkemeye sunduğu dilekçede, katil zanlısı kocanın suçunun sabit olduğunu belirtip, kamu adına cezalandırılmasını talep etti. Türkiye'de ilk defa bir kadın cinayetine doğrudan müdahil olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, davaya Ankara'dan Hukuk Müşaviri Kurt'u gönderdi. Dördüncü duruşması yapılan davaya bakanlığın avukatı olarak katılmak isteyen Kurt, mahkemede bir konuşma yaptı. Kadına yönelik şiddet olaylarının artması sebebiyle hükümet ve bakanlığın bu konuda kararlı bir tutum izlediğini aktaran Av. Kurt, mahkeme heyetine, hükümetin yeni kanuni düzenlemelerle kadına yönelik şiddet davalarına katılmak için hazırlık yaptığını anlattı.

Bakanlığa bağlı özel hukuk birimleri oluşturma kararı alındığını söyleyen Kurt, "Türkiye'nin 81 ilinde, bakanlığa bağlı olarak ilk etapta 90 avukat görev yapacak. Bunlar, şiddet gören kadınlar başta olmak üzere her türlü cinsel istismar davalarında mağdurların yanında müdahil olarak davalara katılacak. Bakanlığımız, şiddet gören kadınlara hukuksal desteğin yanısıra başta çocuklar olmak üzere her türlü şiddet ve cinsel istismar davalarının tarafı olacak." dedi.

Bakanlık Hukuk Müşaviri Birsel Kurt, Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi aracılığıyla Bergama Ağır Ceza Mahkemesi'ne üç sayfalık müdahale dilekçesi sundu. Dilekçede, Bakanlığın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 2 ve 9. maddeleri gereği kadına yönelik şiddet eylemleriyle ilgili kamu davalarına devlet adına müdahale edilmesi ve katkıda bulunulması amacıyla mağdur veya müştekilerin yanında yer almanın, bakanlığın görev ve sorumlulukları dahilinde olduğuna yer verildi. Dilekçede şu ifadeler yer aldı:

"Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi sözleşmesini onaylayan ilk ülke olarak kadına karşı şiddetin önlenmesi ve bununla mücadele konusunda bütün devlet organlarının işbirliği içinde hareket etmeleri gerekmektedir. Zanlı Hüseyin Civek, ifadesinde, öldürme fiilini resmi eşine karşı, savunmasız durumdayken ve orantısız güç kullanarak ve daha önce de buna benzer (bıçakla saldırarak yaralama, tehdit, psikolojik ve fizikse şiddet nedeniyle konuttan uzaklaştırma tedbiri kararını gerektiren) eylemlerini de tekrarlayarak, suç işlenirken aşırı şiddet kullanarak (22 bıçak darbesiyle ve en sonunda maktulün kasığına bıçağı saplı bırakarak), silah kullanarak kasten ve tasarlayarak gerçekleştirmiş olduğunu açıkça, yoruma mahal vermeyecek şekilde ifade etmiştir. Bu sebeplerle kamu davasına katılmamıza, sanığın cezalandırılmasına karar verilmesini talep ederiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber