BTK: Ankara'daki baz istisyonları limit değerlerin altında

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Aralık 2011 13:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgi Teknolojiler ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Ankara'da yer alan baz istasyonları için hazırlanan ölçüm raporuna göre baz istasyonları, elektromanyetik alan limit değerlerinin çok altında.

BTK tarafından Ankara'da aktif bulunan baz istasyonları için ölçüm yapıldı. Ölçüm sonuçlarına göre Ankara'daki baz istasyonları ICNIRP (Uluslararası İyonize Olmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu) tarafından baz istasyonu başına belirlenen limit değerlerin altında çıktı. ICNIRP her bir baz istasyonu için limit değeri 41 V/m olarak belirlerken Türkiye'de bu değer BTK tarafından 4 kat aşağıya çekilerek 10 V/m olarak uygulanıyor.

Ankara için yapılan ölçüm sonucuna göre Ankara'da aktif olan 6 bin 549 baz istasyonunun hiç biri 10V/m üzerinde değil. 6 bin 549 baz istasyonu için 169 bin 56 ölçüm gerçekleştirilen Ankara'da ölçüm sonuçları, 0-3 V/m aralığında 165 bin 577, 3-9 V/m aralığında 3 bin 256 ve 9 V/m değerinde 223 adet baz istasyonu olduğunu gösteriyor. Buna göre baz istasyonlarının yüzde 98'i 0-3 V/m aralığında yer alırken, toplam baz istasyonu sayısının yüzde 0.13'ü 9 V/m değerinde.

BTK'nın Ankara için yaptığı ölçüm sonuçlarını değerlendiren Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Arzu Fırlarer, Türkiye'de baz istasyonları ile ilgili önyargı oluştuğunu belirterek, baz istasyonlarının bilinenin aksine daha düşük elektromanyetik alan oluşturduğunu vurguladı. Fırlarer, "ICNIRP tarafından belirlenen elektronik alan değeri 41 V/m iken Türkiye'deki baz istasyonları için bu değer 10 V/m olarak uygulanıyor. Baz istasyonlarının yaydığı elektronik manyetik dalgalar ise 10 V/m'nin çok altında." dedi. Baz istasyonu kurulmasına ilişkin onay veren BTK'nın işi sıkı tuttuğunu ifade eden Fırlarer, belirlenen kriterlere uygun olmayan baz istasyonlarına güvenlik sertifikası verilmediğini, dolayısıyla kurulum yapılmadığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber