Elazığ'da, Ak Parti'li belediye başkanına 10 yıl hapis talebi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 06 Ocak 2012 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İhaleye fesat karıştırmak ve görevi kötüye kullanmak suçlarını işledikleri öne sürülen ve aralarında Elazığ Belediye Başkanı AK Parti'li Süleyman Selmanoğlu'nun da bulunduğu 46 sanık hakkında 5 ile 10 yıl arasında hapis isteniyor

Elazığ'da belediyenin yaptığı ihalelerde yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla aralarında Belediye Başkanı AK Partili Süleyman Selmanoğlu'nun da bulunduğu 46 sanık hakkında 5 ile 10'ar yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sanıklar arasında, AK Parti Elazığ eski Milletvekili Tahir Öztürk'ün

2 kardeşi de yer alıyor. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, belediyede son 6 yıldan beri yapılan ihalelerin büyük kısmının 4 firmaya verildiği ve ihale bedellerini belediyenin talebiyle belirleyen Ticaret ve Sanayi Odası eski başkanı Suat Öztürk'ün, daha sonra ihalelere girip kazandığı öne sürüldü. Elazığ Belediyesi'nde 2005 yılından bu yana yapılan tüm ihaleleri mercek altına alan savcılık, AK Partili Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Başkan Yardımcıları Şükrü Köse ve Necmettin Gül, İşletme ve İştirakler Şube Müdürü Haluk Tursuzoğlu, Yapı ve Kontrol Şube Müdürü Gülşah Özek, Fen İşleri Şube Müdürü Osman Cahit İlhan, Temizlik İşleri Müdürü Adnan Çiçek, Park ve Bahçeler Şube Müdürü Harun Reşit Polat, AK Parti Elazığ eski Milletvekili Tahir Öztürk'ün kardeşleri Metin Öztürk, eski Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Öztürk'ün de aralarında bulunduğu 46 sanık hakkındaki soruşturmayı tamamladı.

Cumhuriyet Savcısı İrfan Sarıcı'nın

2 Aralık 2011 günü tamamlayıp gönderdiği 55 sayfalık iddianame Elazığ 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Ancak Savcı Sarıcı, bir üst mahkemeye itiraz etti. İtiraz üzerine iddianame 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Selmanoğlu ve başkan yardımcıları ile bazı belediye yöneticileri hakkında, 'ihalelerin usulsüz yapıldığı' iddiasıyla 9 kişinin şikayetçi olması üzerine, Cumhuriyet Savcılığı 2010 yılında soruşturma başlattı.

Danıştay kararıyla

Soruşturma sonucu aynı yıl içinde İçişleri Bakanlığı ile yapılan müzakere ile bakanlığa ait Mülkiye Müfettişleri, soruşturma evrakını incelemeye alarak konu ile ilgili ayrı tarihlerde 4 ayrı rapor hazırladı.

Ayrıca Elazığ Belediyesi'nin hesap iş ve işlemlerini denetleyen komisyon üyelerinin belediye meclisine sundukları denetim raporları ve Mülkiye Müfettişleri'nce düzenlenen raporlara rağmen, Başkan Selmanoğlu ve diğer belediye görevlileri hakkında İçişleri Bakanlığı'nın 11/12/2009 tarihinde 'işleme konulmama onayı' verdiği belirtildi. Kenan Altungök adlı davacı vekili tarafından Danıştay 1'inci Dairesi'ne yapılan itirazın kabul edilmesi üzerine, Elazığ Belediyesi'nin çeşitli birimlerinin farklı tarihlerde yaptığı ihalelerin soruşturulmasına başlandı.

?Yaklaşık maliyet'

İddianamede, belediyenin çeşitli birimlerinde kullanılmak üzere araç ve iş makinelerinin kiralanması ile temizlik işleri için yapılan ihalelerde Ticaret ve Sanayi Odası'ndan 'yaklaşık maliyet' talep edildiği belirtiliyor. Yaklaşık maliyetin talep edildiği dönemde, AK Parti Elazığ Milletvekili Tahir Öztürk'ün kardeşi Suat Öztürk'ün Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olduğu belirtilerek, suç tarihi itibariyle yapılan ihalelerin büyük bir bölümünü, Hazar Sosyal Hizmetler Limited Şirketi'nin aldığı kaydedildi. Suat Öztürk'ün de, ihalelerin birçoğunu alan Hazar Sosyal Hizmetler Limited aile şirketinin büyük hissedarı olduğu belirtildi.

Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 46 sanık hakkındaki davanın, Elazığ 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde önümüzdeki günlerde görülmeye başlanacağı bildirildi.

DYP'den AK Parti'ye geçmişti

2004 yılında yapılan yerel seçimlerde Mehmet Ağar'ın Genel Başkanlığı'nı yaptığı Doğru Yol Partisi'nden Elazığ Belediye Başkanı Seçilen Süleyman Selmanoğlu, seçim sonrası Ağar'ın partiden istifa etmesiyle AK Parti'ye geçti. Selmanoğlu, 2009 yılındaki yerel seçimlerde bu kez AK Parti'den aday olup ikinci kez belediye başkanı seçilmişti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber