Temel eşyalara haciz kalkıyor/ Video

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 19 Ocak 2012 07:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Yargı paketi yeniliklerle geliyor. Kaçak elektrik kullanmaktan teröre, karşılıksız çekten yasaklı kitaplara, birçok konu yeniden düzenlendi

Hükümet yeni yargı paketini açıkladı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından "özet" olarak açıklanan paket bir çok alanda yeni düzenlemeleri beraberinde getiriyor. Yeni düzenleme ile zorunlu ev eşyaları haczedilmeyecek, çek borcundan dolayı hapis cezası verilmeyecek, mahkemeler, tutuklama için mutlaka gerekçe yazacak ve hacizli mallar elektronik ortamdan da satılacak. İşte yeni paketin ayrıntıları:

KAÇAK ELEKTRİĞE PARALI ÇÖZÜM: Elektrik ve telefon hattından kaçak yararlananlar, şifre kırarak televizyon yayınlarını izleyenler doğrudan hapis cezasına çarptırılmayacak. Kaçak kullandığı hizmetin bedelini faiziyle öderse hakkında dava açılmayacak. Açılmış dava varsa düşecek. Kişi zararı karşılamazsa halen olduğu gibi 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle yargılanacak.

KARŞILIKSIZ ÇEKE ÇEK YASAĞI: Karşılıksız çek kesenlere hapis veya para cezası yerine çek kesme veya çek hesabı açma yasağı getirilecek.

EVDEKİ DOLABA, TV'YE HACİZ YOK: Borçlu ile aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için gerekli eşyalar haczedilemeyecek. Ancak ihtiyaç için de olsa aynı eşyadan birden fazla varsa bu haczedilebilecek. Yine borç brüt asgari ücretin 5 katından azsa (bugün için 4 bin 432 TL) eşyalar kaldırılıp yed-i emine götürülmeyecek, borçluya zimmetlenecek. Hacizli mallar internetten yayınlanacak. Vatandaş internetten bu mallar için teklif verebilecek.

BIÇAK PARASI=RÜŞVET: Halen "görevi kötüye kullanma" olarak tanımlanan ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilen "doktorun ameliyat etmek için para istemesi" gibi suçlar "rüşvet" olarak tanımlanacak ve cezaları 4 yıldan 12 yıla kadar hapis olacak.

SABIKA 5 YILDA SİLİNECEK: Ömür boyu sabıkalılık dönemi sona erecek. Suçların çoğunluğunda 5 yıl, yüz kızartıcı ve terör gibi devlete karşı işlenen suçlarda 15 yıl geçtiğinde sabıka kaydı silinecek. Her koşulda bir kişinin 30 yıl sonra sabıka kaydı silinmiş olacak.

UTANÇ MÜHÜRÜNE SON: Mahkeme kararıyla Adli Tıp Kurumuna muayene için sevk edilen kişilerin kollarına mahkeme kaleminde vurulan mühür uygulamasına son verilecek.

TUTUKLAMA İÇİN "MEVCUT YASAYI UYGULA" YASASI: Tutuklu milletvekillerini kapsayacağı konuşulan taslakta mevcut yasaların uygulanmasını isteyen düzenlemeler dışında hüküm yer almadı. Tutuklama veya tahliye kararlarında "kuvvetli suç şüphesi"nin neden var olduğu, yasadaki tutuklama nedenlerinin hangilerinin o sanık geçerli olduğu ve tahliye talebi reddediliyorsa bunun istenen ceza ile nasıl ölçülü olduğu açıklanacak. Bu düzenlemeler mevcut yasada da vardı.

TUTUKLULAR AZALACAK: Mahkemeler bir kişi için kaçma veya delil karartma şüphesi olsa da yargılandığı cezanın üst sınırı 5 yıl hapis ise bu kişi için de alternatif yaptırım uygulayabilecek.

GİZLİLİĞE 3 AY SINIRI: Özel yetkili savcılıkların yürüttüğü suçlarla ilgili gizlilik kararı süresi 3 ayla sınırlı tutulacak.

SAVUNMAYA SÜRE SINIRI YOK: Silivri'deki davalarda sanıklara savunmalarını yapmaları için 15'er dakika süre tanınmıştı. Taslağa göre sanıklar esas hakkındaki savunmalarını sınırsız yapabilecekler.

MOLOTOF SİLAH: Molotof kokteylinin silah olup olmadığı tartışması taslak yasalaştığında sona erecek. "Yangın çıkarıcı madde" silah olacak. Böylelikle Yargıtay ile bazı yerel mahkemeler arasındaki çelişki giderilecek.

TAŞ ATAN, ZORLA YARDIM EDENE AZ CEZA: Terör örgütünün faaliyetleri kapsamında düzenlenen gösterilerde taş atan çocuklar örgüt üyesi olmamakla birlikte üye gibi cezalandırılabiliyordu. Taslak örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenlere verilecek cezanın yarıya kadar indirilebilmesine olanak tanıyor. Taslak, "örgüte yardım" suçu için verilecek cezalarda da 3'te 2'ye kadar indirim yapılmasını hakimin takdirine bırakıyor.

YASAK KİTABA GÜNCELLEME: Sayıları 23 bini bulan yasaklı kitaplar önce "affedilecek", ardından yeni ve güncek bir "yasaklı" listesi oluşturulacak. Güvenlik birimleri yasaklı kitaplarla ilgili savcılıklara görüş bildirecek. Mahkemeler görüşler doğrultusunda hangi kitaplara yasak konulacağına karar verecek.

GAZETECİLERİN AZ CEZALI DAVALARINA ERTELEME: Basın yayın yoluyla işlenen suçlar nedeniyle açılmış olan ve istenen cezanın üst sınırı 5 yıldan az olan gazeteci davaları ertelenecek. Mahkumiyet kararı varsa da 5 yıldan az hapis cezası alan gazeteciler salıverilecek.

KAÇAKLARA HAPİS KALKIYOR: Yurda kaçak girip yakalananlar, sınır dışı edildiği halde tekrar yurda girmek isteyen yabancılara hapis yerine idari para cezası verilecek.

PARAYI VER; TİCARETİ YAP, BAYRAĞI YAK: Devlet memurlarının ticaretle uğraşması ve yabancı devlet bayrağına karşı hakaret suçu gibi eylemler için hâkimin kararı olmadan idare tarafından para cezası verilecek.

Terör suçuna erteleme

Mevcut düzenlemeye göre terör suçundan 1 gün hapis cezası alınsa bile ceza; ertelenemiyor veya paraya çevrilemiyordu. Taslağa göre hâkim bir terör suçundan dolayı 2 yılın altında ceza verirse bunu erteleyebilecek veya paraya çevirebilecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber