MEB'den Milli Güvenlik Dersi açıklaması/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2012 14:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Güvenlik Dersi'nin kaldırıldığını ancak bu ders içindeki konular ve kazanımların, ilgili derslerin içerisinde okutulmaya devam edileceğini bildirdi.

Bakanlığın konuya ilişkin açıklamasında, dersin 1926'dan beri ortaöğretimin parçası olduğu ifade edilerek, mevcut uygulamanın 2 Şubat 1980'de yürürlüğe giren 'Milli Güvenlik Bilgisi Öğretimi Yönetmeliği'ne göre yürütüldüğü belirtildi.

Yönetmeliğe dayanak oluşturan kanunlar arasında sadece 2233 sayılı kanunda ?..askerlik dersleri mecburidir? ifadesinin yer aldığı, ancak bu yasanın da 27 Ekim 1988 tarihinde yürürlükten kaldırıldığı anlatılan açıklamada, diğer tüm ilgili kanunlarda milli güvenlik derslerini düzenleyen veya mecbur kılan bir hüküm bulunmadığı, sonuç itibariyle bugünkü Milli Güvenlik Derslerine zemin oluşturan sadece bir yönetmelik bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, dersin kaldırılması için Bakanlar Kurulu kararıyla Milli Güvenlik Bilgisi Öğretimi Yönetmeliği'nin bugün itibariyle yürürlükten kaldırıldığı anımsatıldı.

?Benzer bir ders sadece Polonya'da var?

Açıklamada, konuya ilişkin Avrupa Birliği'ndeki uygulamalara da yer verildi. Hiçbir ülkede Milli Güvenlik Dersi olmadığı, sadece Polonya'da ?savunma eğitimi? adı altında benzer bir dersin bulunduğu belirtilen açıklamada, ülkeler itibariyle şu bilgiler aktarıldı:

?Almanya'da eğitim sistemi içinde Milli Güvenlik Dersi bulunmamaktadır. Avusturya'da 7 farklı türde ortaöğretim kurumunda eğitim sistemi içerisinde Milli Güvenlik Dersi bulunmamaktadır. Tarih, Sosyal Çalışmalar ve Din eğitimi dersleri vardır.

Belçika'nın eğitim sistemi içerisinde Dünya Çalışmaları, Sosyal Güvenlik, Din ve Ahlak dersleri varken, Milli Güvenlik Dersi bulunmamaktadır. Bulgaristan eğitim sisteminde ilkokul birinci sınıfta Anavatan Dersi ile ortaöğretimde Tarih ve Medeniyet dersi okutulmaktadır, Milli Güvenlik Dersi bulunmamaktadır. Litvanya eğitim sistemi içerisinde Milli Güvenlik Dersi bulunmamakta, ancak ulusal bilincin geliştirilmesi amacıyla Ahlaki Eğitim Dersi içerisinde konulara yer verilmektedir. Macaristan'da vatanseverliğin geliştirilmesi konularına farklı derslerde yer verilmektedir. Milli Güvenlik Dersi bulunmamaktadır.

Slovenya'da zorunlu eğitim dönemi (6-14 yaş) müfredatında 'vatandaşlık ve vatanseverlik' adlı bir ders bulunmaktadır. Estonya, Hollanda, Letonya, Malta, Portekiz, Romanya, Slovakya ve Yunanistan;da Milli Güvenlik dersi bulunmamaktadır.

Hiçbir ülkede Milli Güvenlik Dersi bulunmamaktadır. Sadece Polonya'da benzer bir ders vardır. Fransa, Macaristan, Litvanya, Slovenya ve Yunanistan'ın müfredatında milli şuur, milli kimlik ve vatanseverlik konusu işlenmektedir. Diğer ülkelerde insani ve ahlaki değerlere önem verilmekte ve bazı ülkeler kendi dini eğitimleri içinde de bu konuları işlemektedir. Hiçbir ülkede askeri öğretmenler okullarda derslere girmemektedir.?

?Amaçlanan kazanımlar, ilgili derslerde işlenmeye devam edilecek?

Bu konunun, Türkiye'nin AB müzakerelerinde sürekli eleştiri konusu olduğu ifade edilen açıklamada, 2009 İlerleme Raporunda Milli Güvenlik derslerine atıf yapıldığı, 2011'de de Türkiye'nin açıkça eleştirildiği belirtildi.

Milli Eğitim Şuralarında da uzmanların Bakanlığa eleştiri yönelttiği, dersin kaldırılması veya askeri öğretmenlerin derslerden çıkarılması teklifini dile getirdikleri hatırlatılan açıklamada, şu değerlendirmeler yer aldı:

?Bütün bu gerekçelerle Milli Güvenlik Dersleri kaldırılmıştır. Ancak bu ders içindeki konular ve kazanımlar ilgili derslerin içerisinde okutulmaya devam edilecektir. Zaten birçok dersin içinde Milli Güvenlik Dersi müfredatıyla benzer hususlar okutulmaktadır. Eksik kalan hususlar da yine bu derslerin içeriğine aktarılacaktır.

Böylece; hem konular mevcut derslerin içinde işlenmeye devam edecek hem de TSK öğretmenlerin derslere girmesi gibi tartışmalar neticesinde rencide edilmemiş olacaktır.

Bu uygulama için Bakanlar Kurulu Kararıyla Milli Güvenlik Bilgisi Öğretimi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Milli Güvenlik Bilgisi dersiyle amaçlanan aidiyet duygusu, milli şuur, tarih bilinci, vatan ve millet sevgisi, Türk Silahlı kuvvetlerimizin yapısı gibi kazanımlar, Vatandaşlık Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Tarih, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi gibi derslerde işlenmeye devam edilecektir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber