TCDD Memurlarına Yapılacak Giyecek Yardımı Yönergesi değişti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Ocak 2012 16:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TCDD MEMURLARINA YAPILACAK GİYECEK YARDIMI YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1- (1)Bu Yönergenin amacı, Yolcu ve üçüncü şahıslar ile yüz yüze çalışan memurları, temiz ve yeknesak bir kıyafetle TCDD'nin bir elemanı olarak tanıtmak, günlük elbiselerin kirlenmesine, yıpranmasına ve dış tesirlere maruz kalmasına sebep olan görevlerde çalışan memurların, sağlığını ve günlük elbiselerini korumak, hizmetin gereği, özel görevlerin yapılabilmesi amacıyla personele resmi elbise ve giyim eşyası verilmesini sağlamaktır.

Kapsam

MADDE 2-(1)Bu Yönergeye ekli 1 ve 3 numaralı tabloda yazılı görevleri fiilen yapan memur, memur adayları ve Koruma Güvenlik Personeli ile sözleşmeli memura verilecek giyim eşyaları hakkında bu Yönerge hükümleri uygulanır.

Tanımlar

MADDE 3- (1)Bu yönergenin uygulanmasında;

Kuruluş : TCDD'yi,

TCDD :Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğünü,

İfade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Giyim Eşyasının Verilmesi, Süresi, Şekli ve Dağıtım Zamanı

Giyim eşyaları verilmesi

MADDE 4- (1) Memurlardan hangilerine ne gibi giyim eşyası verileceği bu Yönergenin ekli 1 numaralı tabloda ve Koruma Güvenlik Personeline verilecek giyim eşyası 3 numaralı tabloda gösterilmiştir.

a)Memurlara giyecek yardımı yapılabilmesi için memurun kadro unvanının Yönergenin

Ekli 1 ve 3 no.lu tabloda yer alması ve memurun kadro unvanının gerektirdiği görevde giyecek yardımının icap ettirdiği iş, iklim ve coğrafi şartlar içinde bil fiil hizmet görmesi şarttır. Bu iki şarttan herhangi birisinin olmaması halinde o memura giyecek yardımı yapılmaz.

b) Personelin bulunduğu unvandan farklı bir göreve atanması veya geçici görevle görevlendirilmesi halinde, atama veya geçici göreve ait Giyim Yönergesinde belirtilen giyim eşyasından ortak olanlar hariç diğerlerini alır. Geçici görevi sona eren personel bulunduğu unvana ait ortak olan giyim eşyaları hariç tamamını alır. Atandığı veya geçici görevi Giyim Yönergesinde tanımlanmamışsa giyim eşyası verilmez.

c)Emekli olan memura emekli olmadan önce alamadığı giyim eşyası emekli olduktan sonra verilmez.

d)Herhangi bir nedenle bir dönem için verilemeyen giyim eşyası sonraki döneme ait giyecek yardımı ile birlikte verilemez.

e)Yönerge kapsamına giren işlerde çalıştırılan işçiler (Şoför gibi) toplu iş sözleşmesi ve bu Yönerge ile verilen aynı giyim eşyalarından yalnız birini alır.

Kullanma süresi

MADDE 5-(1) Çeşitli giyim eşyasının kullanma süresi ekli 2 ve 4 numaralı tabloda gösterilmiştir.

Demirbaş Giyim Eşyası Verilmesi

MADDE 6- (1) İş yerlerinde;

a) Dreyman, Karambol, Yangın sel ve kar mücadelesi gibi hallerde kaza mahalline gönderilecek memurlar için işyerlerinde; PVC Parka, Deri/Kumaş yelek, yağmurluk, eldiven, Bot, lastik çizme, Miğfer, Baret, Reflektörlü (Fosforlu) Özel Güvenlik yeleği, Teçhizat seti gibi;

b) Kirli ve elbise yıpratıcı işlerde çalışan ve bu yönergenin 4 üncü maddesinde belirtilen ve ekli 1 numaralı tabloda; resmi elbise ve giyim eşyası hakkı olmayan memurların yalnız işbaşında giymeleri için, iş elbisesi, iş gömleği, Ebe-Hemşire Elbisesi, ayakkabı, Kep, Aşçı kıyafetleri. v.s;

c) Koruma Güvenlik Müdür ve Müdür Yardımcılarının Protokollerde kullanmaları için yıllık 1 (Bir) adet Resmi Elbise (Pantolon, Ceket, Gömlek, Kravat ve Ayakkabı),

d) Genel Müdürlükçe gerekli görülecek diğer giyim eşyası.

İşyeri demirbaşı olarak bulundurulur.

Giyim eşyasının ne şekilde verileceği

MADDE 7-(1) Giyecek yardımı ayni olarak verilir. Bu yardım karşılığında nakden bir ödeme yapılmaz. Giyim eşyası standart beden ölçülerine göre yaptırılır.

(2) Mücbir sebeplerden dolayı yılı içerisinde verilemeyen giyim eşyaları Genel Müdürlük onayı ile verilir.

(3) Bütün giyim eşyaları hizmetin gereği olarak ekli 1 ve 3 numaralı tabloda gösterilen görevleri fiilen yapanlara zimmet karşılığı verilir. Bu eşya kullanma süresinin sonuna kadar alanın zimmetinde kalır. Kullanma süresi sona erdiği veya 8 inci madde gereğince yenisi verildiğinde eskisi zimmetten düşer.

Giyim eşyasının süresi dolmadan hangi hallerde verileceği

MADDE 8- (1)Her giyim eşyası için kabul edilmiş bulunan kullanma süresi dolmadan yeni giyim eşyası verilemez. Ancak giyim eşyasının görevi başında ve elde olmayan sebeplerle ( her türlü kaza ve tabi afetler) kullanılmaz hale geldiği bir tutanakla tespit edildiği takdirde, o giyim eşyasının genel veriliş tarihi beklenilmeksizin, yenisi verilebilir. Bu taktirde14 üncü madde gereğince işlem yapılır.

Resmi elbisenin giyilmesi gereken durumlar ve giyilmemesi durumunda uygulanacak cezai hükümler

MADDE 9-

(1) Kendisine teslim edilen eşyayı görev başında giymemek, verilen maksat dışında kullanmak, verilen elbisenin şekli veya kumaşın rengini değiştirmek, miadından önce kullanılmaz hale getirmek, harap etmek veya kaybetmek, satmak, kirli, yırtık, sökük, düğmesiz ve işaretsiz kullanmak, bu Yönergeye aykırı hareket etmek ve uygunsuz yerlerde giymek yasaktır.

(2) Bu yönergeye aykırı hareket edenler hakkında disiplin hükümleri uygulanır. Bu eşyaların bedeli kendilerine ödetilir. Ayrıca, bu Yönergeye göre Resmi Elbise giymeyen personele görev veren işyeri amiri aynı derecede sorumludur.

Resmi elbisenin şekli

MADDE 10 ?(1) Resmi Elbise,

a- Her nevi giyim eşyasının şekli, kumaşın cinsi, kalitesi türü ve rengi Genel Müdürlükçe belirlenir.

b) İtfaiye amir, çavuş ve erlerin kıyafet ve donanımı Belediye İtfaiye teşkilatında çalışan personelin tabii olduğu Yönetmelik hükmü uygulanır.

c) Özel Güvenlik Teşkilatı kıyafeti 26.06.2004 tarih ve 25504 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5188 sayılı Kanun çerçevesinde Özel Güvenlik Görevlisi ile aynı hükümler uygulanır.

d) Liman İşletme Müdürlüklerinde istihdam edilen Kılavuz Kaptanlarla, Bakanlar Kurulunun 21.3.1996 tarih ve 4/7003 sayılı kararı ile kabul edilmiş olan ?Denizcilere Mahsus Kıyafet Talimatnamesi? ve Bakanlar Kurulunun 5.10.1997 tarih ve 7/14339 sayılı kararı ile kabul edilen değişik 14 üncü maddesinde belirtilen hükümler uygulanır.

Resmi elbisenin dağıtım zamanı

MADDE 11 ?

(1) Giyim ve kullanma süresi bakımından beraberliği sağlamak amacıyla

a)Kışlık kıyafete ait giyecek eşyaları Eylül ayında,

b)Yazlık kıyafete ait giyecek eşyaları Nisan ayında,

c)Mevsimle ilgili olmayan giyim eşyaları Nisan ayında verilir.

Göreve ilk başlayışta, yukarıda belirtilen aylar beklenmeden giyim eşyası verilir.

(2) Ancak giyim eşyasının verildiği tarih ile bu tip eşyanın genel olarak verilmesi gereken tarih arasında kalan süre, o eşya için tespit edilen kullanma süresinin ¼ ünden az ise, ilk giyim eşyası verilmesini takip eden genel dağıtımda ilgiliye giyim eşyası verilmez.

Giyim eşyasının dağıtımı

MADDE 12-(1)Giyim eşyası aşağıda gösterildiği şekilde ve Genel Müdürlükçe hazırlanan isteme ve dağıtım talimatına göre dağıtılır.

a) Bölge Müdürlüklerinde görevli personelin giyim eşyaları, Bölge Malzeme Müdürlüğünce dağıtılır.

b)Giyim eşyası dağıtımından sonra giyim eşyası verilmesini gerektiren göreve atananlara, servislerin isteği üzerine elbise temin edilerek verilir.

Fazla giyim eşyası alanlara uygulanacak hükümler:

MADDE 13- (1)Her hangi bir suretle fazla giyim eşyası alınmasından, bunların alınmasına sebebiyet verenler sorumlu olurlar. Bu gibi hallerde eşyanın bedeli alana ödettirilir.

(2)Ayrıca fazla eşyayı alanla, verilmesine sebebiyet verenler hakkında TCDD Personel Yönetmeliğinin cezai hükümleri uygulanır.

Teşkilat değişikliğinde yapılacak işlem

MADDE 14-(1) Kuruluşumuz teşkilatında değişiklik yapılması ya da bu yönergenin ekli 1 ve 3 numaralı tablolarında yazılı unvanlarda bir değişiklik olması halinde, evvelce yaptıkları görevden dolayı giyim eşyası alanlar, yeni unvan altında aynı işi yapmağa devam ettikleri sürece kendilerine giyim eşyası verilir.

Giyim eşyasının ne zaman giyileceği

MADDE 15-(1) Yazlık Resmi Elbise 15 Mayıs tarihinde, Kışlık Resmi Elbisede 15 Eylül tarihlerinde giyilmeye başlanır. Ancak zorunlu hallerde Genel Müdürlükçe bu tarihler değiştirilebilir.

Yürürlükten kaldırılan hükümler

MADDE 16-(1) Yönetim Kurulunun 26.12.2008 tarih 25/247 sayılı kararı ile kabul edilen ?TCDD Memurlarına Yapılacak Giyecek Yardımı Yönergesi? yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 17-(1) Bu Yönerge 16/01/2012 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18-(1) Bu Yönerge hükümlerini TCDD Genel Müdürü yürütür.

MEMUR PERSONELE VERİLECEK GİYİM EŞYALARINI GÖSTERİR TABLO İÇİN TIKLAYINIZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber