Dinçer: Bugünden itibaren bilgi dünyasına yepyeni bir yolculuk başlıyor/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Şubat 2012 17:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Fatih Projesi'nin başlamasıyla eğitim ve öğretimde, yeni bir çağa geçildiğini belirterek, ''Bugünden itibaren bilgi dünyasına yepyeni bir yolculuk başlıyor'' dedi.

Bakan Dinçer, Fatih Projesi'nin başlaması dolayısıyla Sabahattin Zaim Anadolu Öğretmen Lisesinde düzenlenen törende, öğrencilerin yeniden başlayan eğitim öğretim döneminden dolayı heyecan duyduğunu belirtti.

Öğrencilerin asıl heyecanı ise Fatih Projesi'nin başlaması dolayısıyla duyduğunu ifade eden Dinçer, projeyi ''Eğitimde, çağ atlatacak, bir proje'' olarak nitelendirdi.

Proje kapsamında, sınıflara kurulan etkileşimli tahtalardan, öğrencilere verilecek tablet bilgisayar dağıtımı aşamalarına kadar çok büyük bir emeğin olduğunu dile getiren Bakan Dinçer, projenin başlangıcından itibaren emeği geçenlere teşekkür etti.

Bakan Dinçer, ''Sayın Başbakanımızın, çocuklarımızın ihtiyaçlarını ve beklentilerini her türlü değerin üzerinde gören yüreklendirici ve destekleyici tutumu olmasaydı, bu proje ortaya çıkmazdı'' dedi.

Bilgi teknolojilerinin, yaklaşık 9-10 yıldır eğitimde kullanıldığını bildiren Dinçer, bu sürede 8 derslik ve üzeri tüm okullarda 29 bin 428 bilişim teknolojisi sınıfı kurulduğunu, tüm okullara 896 bin 521 bilgisayar gönderildiğini söyledi.

ADSL kurulumu olan okul oranının ortaöğretimde yüzde 100'e, ilköğretimde ise yüzde 98'e çıkarıldığını vurgulayan Dinçer, bunun öğrencilerin merak etme, geniş bir ufuk kazanma, öğrenme gibi birçok özelliklerin üzerinde etkili olduğunu belirtti.

-Eğitimde yeni safha-

Eğitimde yeni bir safhaya girildiğine dikkati çeken Bakan Dinçer, ''Bugünden itibaren bilgi dünyasına yepyeni bir yolculuk başlıyor'' dedi.

Projenin yurt geneline yayılmasıyla Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşmesinde büyük katkı sağlanacağını ifade eden Dinçer, bilgi toplumlarının sadece teknolojiyi çok iyi kullanan insanlardan değil, demokratik ve insani değerleri özümseyen insanlardan da oluştuğunu söyledi.

Bakan Dinçer, şunları kaydetti:

''Hata yaptığında özür dilemek, karşısındakine 'haklısın' demek, teşekkür etmek, incelik ve nezaketle davranmak, birbirine saygı duymak, hoşgörülü olmak gibi değerler insanı insan kılar. İlk bakışta, basit gibi gözükse de sonuçları bakımından önemli olan bu değerleri öğrencilere kazandırmak için öğretmenlerimizin gösterdiği çaba, eğitim ve öğrenimin temelini oluşturuyor.''

-Proje 52 okulda başlatıldı-

Eğitimin artık geleneksel okul anlayışında olduğu gibi dört duvar arasında, durağan ve toplumdan kopuk olmadığını belirten Bakan Dinçer, şunları söyledi:

''Aksine toplumla iç içe, toplumla bütünleşmiş olarak değişim ve gelişime açık dinamik bir süreç olma durumundadır. Daha önce başladığımız, 'Okullar Hayat Olsun' projesi ile Fatih Projesi, bizlere bu süreci yönetmemizin ve geliştirmemizin imkanlarını sunuyor. Bu imkanları sizlerin bilgi ve iletişim teknolojilerini aktif olarak kullanılabilen bilgi çağı becerilerini kazanmış, yenilikçi, girişimci bireyler olarak yetişmeniz için seferber ediyoruz. 52 okulumuzda başlattığımız proje ile 17 ilimize öğrencilerimiz, akıllı tahta ile tablet bilgisayarlarla ve z-kitap ile buluşuyor. Fatih Projesi, donanım ve yazılımdan, eğitsel e-içeriğe, öğretmen kılavuzu kitaplarından, hizmet içi eğitime ve her şeyden önemlisi güvenli internet kullanımı bileşenlerinden oluşuyor.''

Proje kapsamında, hazırlanan etkileşimli tahtaların Türkiye'ye özgü olduğuna dikkati çeken Bakan Dinçer, ''Bu tahtalarla tüm dünyanın kullandığı teknolojilerin bir adım önüne geçiyoruz'' diye konuştu.

Öğretmenlere ve öğrencilere, proje kapsamında dağıtılacak tablet bilgisayarlarda, z-kitap içeriklerinin de bulanacağını bildiren Dinçer, bundan sonraki süreçte sağlanan bu imkanların sürekli olarak geliştirileceğini anlattı.

Bakan Dinçer, şöyle devam etti:

''Bu eğitim öğretim yılının ikinci yarısı, sadece bir deneme ve değerlendirme dönemi değil, bir milat olarak da ülkemizin eğitim tarihinde yerini alacaktır. Fatih Projesi, ülke genelinde yaygınlaştırıldığı zaman ise bunun sadece eğitimde değil, hayatın her alanında, her sektöründe ortaya çıkaracağı değişime ve yansımalara tanıklık edeceğiz. Bugün artık bilgili insan olmanın, okur yazarlığın tanımı bile bilgisayar üzerinden yapılıyor hale geldi. Hayat boyu öğrenmenin en önemli araçlarından olan bilgisayar okur yazarlığı ise kendini sürekli olarak geliştirmeyi gerektiriyor. Bilim teknolojilerinin, öğrencilerimize bir kapı araladığı, fırsat sunduğu düşünülmelidir. Bu teknolojileri onların nasıl kullanacağı, bunlar vasıtasıyla onların ne yapacağı önemlidir. Önemli olan bu teknolojilerin bizzat kendisi değil, öğrencilerimizdir. Eğer bu araçları amaçlarımız doğrultusunda, doğru ve etkin kullanabilirsek, bizlere önemli katkılar sağlayacaktır. Bugün teknolojik ilerlemelerden en etkili şekilde yararlanan toplumlar, uygarlık yarışında en ön saflarda yer alıyor. Bilgisini sürekli yenileyenler ve sahip olduğu bilgiyi bu yönde kullananlar, dünya üzerinde kalıcı etkiler bırakabiliyor.''

Bakan Dinçer, öğrencilerden meraklarını, öğrenme arzularını ve yapabileceklerine yönelik inançlarını sürekli ayakta tutmalarını isteyerek, ileri teknoloji sayesinde, öğrencilerin öğrenim süreçlerinin çok daha zevkli hale geleceğini belirtti.

Bakan Dinçer, ülkenin kaynaklarını öğrenciler için seferber ettiklerini de vurgulayarak, öğrencilerin başarılarına yönelik büyük umutlarının olduğunu, bu sayede geleceğe umutla baktıklarını kaydetti.

Törene, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş, çok sayıda milletvekili ve davetli de katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber