19 Mayıs tüm yurtta kutlanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mayıs 2005 11:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlanıyor.

Kutlamalar dolayısıyla Ankara'da ilk tören, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlığındaki devlet erkanının Anıtkabir'i ziyaretiyle başladı.

Anıtkabir'deki törene, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, anamuhalefet partisi CHP'nin Genel Başkanı Deniz Baykal, bazı Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı, yüksek yargı organlarının başkanları, bazı milletvekilleri ile öteki ilgililer katıldı.

Cumhurbaşkanı Sezer'in başkanlığındaki devlet erkanı, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Büyük Önder Atatürk'ün kabri önünde yerini aldı.

Sezer, Atatürk'ün kabrine, üzerinde "Cumhurbaşkanı" yazılı kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan bir çelenk koydu. Daha sonra saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı söylendi.

Cumhurbaşkanı Sezer ve devlet erkanı, buradan Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayarak, yazılan metni okuyan Cumhurbaşkanı Sezer, şunları kaydetti:

"Yüce Atatürk,

Çağdaşlığın ve ilericiliğin savunucusu, yarınlarımızın güvencesi gençlerimize armağan ettiğin bu bayram gününde size olan bağlılığımızı ve saygımızı yinelemek için huzurunuzdayız.

Coşkuyla kutladığımız büyük bayramımızda bağımsız ve özgür yaşamak, onurumuzu korumak için geçmişte gösterilen özverilerin değerini daha iyi anlıyor, size ve bütün kahramanlarınıza sonsuz gönül borcu duyuyoruz.

Ulusumuzun yazgısını değiştirmek amacıyla 19 Mayıs 1919'da yaktığınız bağımsızlık ışığı, öncülüğünüzde atılan adımlarla yurdun her köşesini aydınlatmıştır.

Ulus-ordu bütünleşmesiyle yürüttüğünüz bağımsızlık savaşımı, Cumhuriyet rejiminin kurulması ve ardından yaşama geçirilen büyük devrimlerle hedefine ulaşmıştır.

İlke ve devrimlerinizle Cumhuriyet'e yürekten bağlı yurtsever Türk gençliği kendilerine duyduğunuz güvene layık olmaya, açtığınız yolda ilerlemeye, başlattığınız aydınlanma devrimini yeni açılımlarla sürdürmeye kararlıdır.

Cumhuriyetimizi, bölünmez bütünlüğümüzü, birlik ve dayanışmamızı her koşulda koruyarak Türk ulusunun varlığını yüceltecek, gerçekçi akılcı, saygınlığımıza ve büyüklüğümüze yaraşır yaklaşımlarla çağdaşlık yolunda gösterdiğiniz hedefleri mutlaka gerçekleştireceğiz.

Türk gençlerine emanetiniz olan laik, demokratik çağdaş Cumhuriyet, genç kuşakların omuzlarında sonsuza değin yükselecektir.

Türk Ulusu olarak yüksek anınız önünde saygıyla eğiliyoruz."

Bu arada, Ankara'daki kutlamalar çerçevesinde kentteki Atatürk anıtlarına da çelenkler konuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber