Liseliye ÖSS'den önce baraj sınavı

Haber Giriş : 20 Mayıs 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, lise eğitiminin önemli hale getirilmesi ve Avrupa Birliği lise sistemi ile uyum sağlanması için harekete geçti. Üniversiteye girişte, geçmişte liseyi bitirmek için uygulanan ?olgunluk sınavı'na benzeyen, ?yeterlilik sınavı' sistemi planlanıyor. Bakanlığın ana hatlarını belirlediği yeterlilik sınavına dayalı ÖSS sistemi, YÖK de onay verirse, 2005-2006 öğretim yılından itibaren uygulamaya konulacak. Sistemin ana hatları şöyle:

4 DERS AĞIRLIKLI

Lise eğitimi ?yeterlilik sınavı' ile sona erecek. Hangi lise türünden ve düz lisenin hangi alanından olursa olsun, öğrencinin ÖSS'ye başvurabilme yeterliliğini kazanıp kazanmadığı söz konusu bu sınav ile ölçülecek. Dört ana ders ağırlıklı olarak planlanan sınavda, meslek lisesi öğrencileri ile düz lise öğrencileri, okudukları program ve alanlara göre belirlenecek bu derslerin müfredatlarından sorumlu tutulacak.

BİREYSEL BAŞARI

Sınavda alınacak puanlar, ÖSS'ye başvuru ve girişte belirleyici olacak. Bakanlığın, tespit edeceği baraj puanları aşamayan öğrenciler ÖSS'ye giremeyecek. Öğrencinin tercih edeceği fakülteler, mezuniyet alanı ve sınavdan aldığı puanın derecesine göre belirlenecek. Üniversiteye yerleştirme ve fakülte tercihinde, sadece yeterlilik sınavı puanı ve ÖSS puanı yetmeyecek. Öğrencinin lise mezuniyet notu da etkili olacak. Mevcut uygulamaya göre, ÖSS puanının hesaplanmasında önemli olan ?okul başarısı' yerine artık öğrencinin ?bireysel başarısı' ön plana çıkacak.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber