Bakan Şahin: 20 bin engelli kadrosunu mutlaka dolduracağız/ Video
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 29 Nisan'da yapılacak Özürlü Memur Seçme Sınavı'na (ÖMSS) kaç kişinin müracaat edeceğini, kaç kişinin hangi puanı alacağını takip ettiklerini belirterek, ''20 bin kadroyu mutlaka dolduracağız'' dedi.
Görme engellilerin sesli komutlar yardımıyla yürümeleri ve toplu taşıma araçlarını kullanmalarında kolaylık sağlayacak ''Gören Göz'' cihazlarının dağıtımı Ankara'da başladı. Bastonla birlikte kullanılması gereken ve yardımcı bir cihaz olan ''Gören Göz'', pilot uygulama kapsamında İstanbul'da 3 bin, Ankara'da 2 bin adet dağıtılacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, Cermodern'de düzenlenen dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, engellilerin önündeki engelleri kaldırmak için hukuksal ve zihinsel dönüşümü gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyledi.
Bu kapsamda bir devrim niteliğinde olan Özürlüler Kanunu'nun 2005'te çıktığını belirten Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla sosyal politikalara ayrılan bütçeleri 10 kat arttırdıklarını anlattı.
-''Fırsat eşitliği sağlanınca Boğaziçi Üniversitesine giriliyor''-
Engellilere fırsat eşitliğini sağlamanın önemine işaret eden Şahin, Beyaz Ay Derneği Genel Başkanı görme engelli Lokman Ayva ile Başbakanlık Müşaviri Kenan Önalan'ı örnek göstererek, ''Ben Boğaziçi'ne giremedim, ama Kenan bey girdi, Lokman Bey girdi. Fırsat eşitliği sağlayınca oluyor. Benimki İstanbul Teknik'e kadar girmeye kadar yetti. Ama onlarda fazla vardı ve girdiler'' diye konuştu.
2002'de özürlü maaşından 262 bin kişi yararlanırken, bunun 2011 itibariyle 527 bine çıktığını dile getiren Şahin, kamuda ve özelde çalışan engelli memur ve işçi sayısının da 15 binden 50 bine yükseldiğini söyledi. Ancak 20 bin açığın bulunduğunu belirten Şahin, ''Şimdi hızlı şekilde yeni bir sistemle Başbakan'ın talimatıyla bu 20 bini doldurmak için büyük bir çalışma içerisindeyiz'' dedi.
Engellilere yönelik sınav sisteminin değiştirildiğini ve 29 Nisan'da yeni sistemle sınavın yapılacağını anımsatan Şahin, ''Şu anda 29 Nisan'da yapılacak sınava kaç kişinin müracaat edecek, kaç kişi puan alacak, bunu takip ediyoruz. O 20 bin kadroyu mutlaka dolduracağız. Adaletli olacağız. Onları göreceğiz ve ona göre yerleştirmede adaletli bir şekilde her sınıfın istediğimiz şekilde yerleşeceği yeni bir modeli de sizinle paylaşacağız'' dedi.
Şahin, dün Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle son sınıf öğrencilerinin de sınava girebileceklerini bildirdi.
Özel eğitimden 2002'de 50 bin öğrencinin yararlandığını bu rakamın 2011'de 150 bine çıktığını bildiren Şahin, 36 bin öğrenciye de taşımalı eğitim için mali destek verildiğini dile getirdi.
-Evde bakım yapanların SGK'lı olma imkanı-
Evde bakım hizmeti alanların sayısının da 330 bine ulaştığını, bu konudaki kaliteyi takip ettiklerini dile getiren Şahin, ''Evde bakım yapan kişilerin muhtemelen bunlar kardeş, anne gibi yakın çevre... Onların da sosyal güvenlik sistemine girmesiyle ilgili Çalışma Bakanlığı ile bir çalışma başlattık'' dedi.
Ulaşılabilirlikle ilgili yaptırımların yerine getirilmesine 5 aylık bir süre kaldığını, bu kapsamda Türk Standartları Enstitüsü ile çalışmaları tamamladıklarını bildiren Şahin, ''Hiçbir belediye başkanı 'standardımız yok' diyemez. 5 ay içinde caddeye çıkan, alışveriş yapmak isteyen, bastonuyla gören gözüyle yola gitmek isteyen herkesin yaşamını kolaylaştırmak yerel kalkınmanın da gereği. Belediye başkanlarımızı takip ediyoruz. Belediye başkanlarımız, valilerimizle beraber şehirde durumun ne olduğunu izliyoruz. Bu 5 ay içinde bu eksikliklerimizi tamamlamak istiyoruz'' dedi.