Polis İstanbul'u 574 kamera ile gözetliyor

Haber Giriş : 22 Mayıs 2005 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, şehrin en önemli merkezlerine yerleştirdiği 574 kamera ile kenti gece-gündüz izlemeye aldı. 'Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu Projesi' (MOBESE) adı verilen girişim, 10 milyon dolara mal oldu.

İki yıldır yürütülen proje kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü ek binası, yeniden inşa edilerek tam bir uzay üssüne çevrildi. MOBESE için Muhabere Şube Müdürlüğü ve Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü birleştirildi.

Proje kapsamında kentin farklı yerlerine 574 kamera yerleştirildi. Kameralar, ne kadar uzak çekim yaparsa yapsın şüpheli şahısların yüzlerine anında zoom yapabilme özelliğine sahip. Ayrıca bu bölgelerdeki görüntüler, 24 saat boyunca MOBESE merkezinde toplanıyor. Merkezdeki bilgisayarlarda 'yüz tanıma programları' yüklü. Kameralardan gelen görüntülerde yer alan şüphelilerin görüntüleri, bilgisayarlardaki sabıkalı arşivi ile karşılaştırılabiliyor. Böylelikle şüphelilerin kimliği kısa sürede tespit ediliyor.

İlk sınav bugün

Proje kapsamında polis araçlarına akıllı çipler takılıyor. Yakında tüm araçlarda bulunacak çiplerle, ekipler takip edilerek, olay yerine en yakın olanının en kısa sürede yönlendirilmesi sağlanacak. Ayrıca tüm ekiplere dizüstü bilgisayar verilecek. Ekipler olay yeri inceleme, ifade ve tutanakları bilgisayarları aracılığıyla sisteme aktaracak. Mahalle muhtarlarının bilgisayarlarındaki bilgiler de merkezden görülebilecek. Böylece herhangi bir olay meydana geldiğinde zanlıların tespiti daha kısa sürede yapılacak. Proje kapsamında İstanbul'da meydana gelebilecek herhangi bir olay sırasında Vali ve Emniyet Müdürü'nün olayları içinde izleyebileceği iki minibüs ve bir tam donanımlı kamyon hazırlandı.

İlk olarak 1 Mayıs'ta test edilen sistem asıl sınavını bugünkü derbi maçında verecek. Özellikle maç öncesi ve sonrasında olay çıkaran fanatik taraftarların tespiti için Beyoğlu başta olmak üzere şehrin kalabalık caddelerindeki kameraların kaydettiği görüntüler MOBESE merkezine aktarılacak. Böylelikle olay çıkaran kişilerin görüntüleri, sabıkalılar dosyası ile karşılaştırılarak tespit edilecek.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber