Atalay: Van depreminde 1 milyar dolar harcadık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mart 2012 16:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ''Türkiye olarak Van depreminde şu ana kadar harcadığımız yaklaşık 1 milyar dolardır'' dedi.

Atalay, Türk-Japon Vakfı'nda düzenlenen ''Deprem Zararlarının Azaltılması Semineri''ne katıldı.

Van depremiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Atalay, belediyelerin sorumluluk alanı olsa da merkezi hükümet olarak Van ve Erciş'teki altyapıyı baştan sona ele aldıklarını ve bu şehirlerin adeta yeniden planlandığını, imar planlarının gözden geçirildiğini kaydetti.

Atalay, Türkiye'nin bu afetleri yaşarken daha bilinçli çalışmaları da gerçekleştirdiğini belirterek, şunları söyledi:

''Gölcük depreminden sonra birçok konuda çok fazla mesafe alınmış durumda. Şu anda doğrusu biraz daha ileri adımlar atılıyor. Bu konuda TBMM'de bundan önceki 23. dönemde bir komisyon kuruldu. Bu iyi bir çalışma oldu. Ve bundan şu anda faydalanıyoruz. Ayrıca burada belirtilen ilkeler doğrultusunda AFAD tarafından hazırlanan ve tarafımdan açıklanan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı önemli bir belgedir. Önümüzdeki yıllarda yapılacakların daha somut, tam bir ifadesidir. Bütün kurumlarımız burada sorumluluk alıyor. Ve bunları takip ederek biz yapıyoruz. Burada STK'lara da düşen paylar var.

Buradaki en önemli hedef de depreme karşı güvenli yerleşme ve depreme dayanıklı yapılaşmanın sağlanması. Bu bizim stratejimizdeki en önemli unsur. Bu stratejide psikolojik bilinçlendirme vesaire hepsi var.''

-''Etkin bir afet yönetimi peşindeyiz''-

Atalay, 2012 yılının, Türkiye'de afete ve depreme karşı bakışta çok köklü değişimlerin olduğu bir yıl olacağını ifade ederek, bu konuda hem yasal zemini hem de diğer boyutları birlikte yürüttüklerini kaydetti. Atalay şöyle devam etti:

''Etkin bir afet yönetimi peşindeyiz. Bu yönde kararlar aldık. Devletin farklı kuruluşlarında farklı mekanizmalar vardı onları bir araya getirerek AFAD'ı oluşturduk. Buranın işlemesiyle ilgili yeni çalışmalarımız var. Afet öncesi sağlam kentleşme, dayanıklı konut ve afet sonrası da daha organize ve hızlı hareket edebilme. Bunun için bilimsel çalışmaların da içindeyiz. Bu konuda Japonya gibi dostlarımızın tecrübelerini önemli görüyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber