Okul birincileri öğretmenliği tercih ediyor
2003 Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonrası lise birincilerinin büyük çoğunluğu üniversitelerin öğretmenlikle ilgili bölümlerine yerleşti.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) verilerine göre, bu yıl yapılan ÖSS'de mevcut 6 bin 232 lise birincisinden 2 bin 545'i okul birinciliği kontenjanından üniversitelere girdi. Okul birincilerinden bin 530'u ise aldıkları ÖSS puanlarına göre bir yükseköğretim programına yerleşirken, 2 bin 157'si ise hiçbir üniversiteyi kazanamadı. Üniversiteyi kazanamayan okul birincileri arasında fen lisesi birincileri bile bulunuyor. Örneğin ÖSS'den 344 puan alan Kars Fen Lisesi birincisi Vedat Özyümlü açıkta kaldı. Okul yöneticileri, fen, Anadolu, Anadolu öğretmen ve süper lise gibi başarılı liselerin birincilerinin açıkta kalmasını tercihlerine bağlıyor. Bu tip liselerdeki birincilerin idealindeki bölüm harici tercih yapamamaları sebebiyle üniversiteye yerleşmeleri zorlaşıyor.
Birincilik kontenjanından üniversiteyi kazanan okul birincilerinin çoğunluğunu öğretmen olmayı isteyenler teşkil ediyor. Üniversiteye yerleşen 2 bin 545 okul birincisinden 1.535'i öğretmenlikle ilgili bölümlere yerleşti. Birincilerden 301'i sınıf, 121'i Türkçe, 109'u sosyal bilgiler, 107'si matematik, 93'ü fen bilgisi, 93'ü Türk dili ve edebiyatı, 81'i ilköğretim matematik, 81'i İngilizce, 78'i okul öncesi ve 57'si bilgisayar öğretmenliğini kazandı. Birincilerin öğretmenlik mesleğine yönelmelerindeki en büyük etken olarak son yıllardaki ekonomik krizler sonrası artan işsizlik sorunu gösteriliyor. Öğretmenlik mesleği, rahatlığının yanı sıra iş bulma imkanları açısından da avantajlı meslekler arasında yer alıyor.
2003 yılı ÖSS sonucunda okul birincilerinin büyük çoğunluğu Gazi Üniversitesi'ne girdi. 210 okul birincisi Gazi'ye yerleşirken, bu üniversiteyi 146 okul birincisi ile Selçuk Üniversitesi, 131 birinciyle İstanbul ve sırasıyla Marmara ile Erzurum Atatürk üniversiteleri izledi.
Kazanamayan okul birincileri incelendiğinde ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor.
Türkiye genelinde okul birincileri veya birincilerle aynı puanı paylaşan adaylardan
6 bin 604'ü hiçbir üniversiteye giremedi. Bunlardan 3 bin 654'ünün tercih yapmadığı
anlaşılırken, 2 bin 950'si tercih yaptığı halde herhangi bir yere yerleşemedi.
Bu öğrencilerin mezun olduğu okullara baktığımızda ise en başarısız okulların
genel liseler olduğu görülüyor. Bu tip yerleşemeyen adaylardan 1.669'unu genel
lise öğrencileri oluştururken, 597'sini çok programlı lise, 498'ini endüstri
meslek lisesi, 444'ünü ise imam hatip lisesi öğrencileri oluşturuyor. Hiçbir
üniversiteye giremeyen adaylar arasında Türkiye'nin en başarılı okulları olarak
bilinen fen liselerinden 68, Anadolu liselerinden ise 406 öğrencinin birinci
veya aynı puanı paylaşan adaylardan oluştuğu anlaşılıyor.
zaman