Meteorolojik tahminlerin yüzde 90'ı tutuyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mart 2012 22:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, hava tahminlerindeki doğruluk oranın yüzde 90'a ulaştığını belirterek, meteorolojik uyarı ve tahminlerin tutarlılık oranlarının daha da yükseltilmesi için çalıştıklarını söyledi.

Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1873 yılında Uluslararası Meteoroloji Teşkilatı olarak kurulan ve 1950'de bugünkü adını alan Dünya Meteoroloji Teşkilatı tarafından her yıl 23 Mart'ın, Dünya Meteoroloji Günü olarak kutlandığını belirtti.

Dünya Meteoroloji Teşkilatı'nın 189 üyesinden biri olan kurumlarının, faaliyet alanındaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Güneş, son yapılan idari düzenlemelerle günümüz şartlarına uygun, teknik kapasitesi yüksek ve daha etkin hizmet veren kurumsal bir yapı oluşturduklarını söyledi.

Disiplin ve özveri içinde gerçekleştirdikleri çalışmalar, bilimsel araştırmalar ve teknolojik yatırımlar sayesinde, hava tahminlerindeki doğruluk oranının yüzde 90'a ulaştığını vurgulayan Güneş, meteorolojik uyarı ve tahminlerin tutarlılık oranlarının yükseltilmesi için çalıştıklarını ifade etti.

Tahminler ve zamanında yapılan uyarıların, bilhassa bu kış sezonunda ülke genelinde yoğun ve sık olarak yaşanılan olumsuz hava şartlarına karşı gerekli tedbirlerin alınmasına katkı sağladığını belirten Güneş, böylelikle kamuoyunun da haklı takdirini kazandıklarını dile getirdi.

Güneş, Dünya Meteoroloji Teşkilatı'nın, 2012 yılı temasını, özellikle hava, iklim ve su bilgileriyle değişik sosyo-ekonomik sektörlere sağlanan faydalara dikkat çekmek üzere ''Hava, iklim ve su ile geleceğimizi güçlendirmek'' olarak belirlediğini söyledi. Güneş, hava, iklim ve su ile ilgili gözlem ve tahmin hizmetlerinden elde edilecek faydaların, her ölçekteki faaliyetler için hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Kırsal bölgelerde yapılan gözlem ve tahminlerin, büyük projelere ek olarak yöredeki rüzgar, güneş ve hidroelektrik potansiyellerini değerlendirildiğini belirten Güneş, bu durumun, köy ve kasabaların kalkınmasında önem arz ettiğini anlattı.

710 meteorolojik gözlem istasyonu

Güneş, mevcut 519 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu sayısını yıl sonuna kadar 710'a çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, bu sayede ülke genelinden dakikalık olarak aldıkları meteorolojik verileri kullanıcılara anında iletilebildiklerini anlattı.

Mevcut 8 adet meteoroloji radarından alınan bilgiler sayesinde, kuvvetli yağışlar ve fırtına gibi kuvvetli meteorolojik olayların tespiti ve tahmininin detaylı olarak yapılarak, ilgili kurum ve kuruluşların zamanında uyarıldığına işaret eden Güneş, Samsun ve Trabzon'da bu yıl içinde kurulumu tamamlanacak radarlarla toplam sayının 10'a ulaşacağını bildirdi.

Güneş, 32'si deniz fenerlerine, 8'i şamandıralara olmak üzere 2012 yılı içinde kurulacak 40 otomatik deniz gözlem istasyonuyla deniz gözlem ağını genişleteceklerini belirterek, şöyle devam etti:

''64 havaalanında hizmet veren ofislerimizde daha güvenli uçuş için kurulan uydu yer alıcı sistemleri ve otomatik meteoroloji gözlem ve raporlama sistemleri ile havacılık sektörüne verilen hizmetin kalitesi artırılmaktadır. Yine uçuculuk amaçlı yurt genelinde 8 yerde günde iki defa olmak üzere GPS teknolojisi destekli yüksek atmosfer gözlemleri yapılmaktadır.

Çiftçilerimize ve tarım sektörüne yönelik; zirai don uyarı sistemi, hasat zamanı tahmini ve ürün verim tahminlerinin yanı sıra kuraklık ve yağış analizleri de hazırlanmaktadır.''

Afetlerin yüzde 90'ı hava, iklim ve su kaynaklı

Son 50 yılda meydana gelen tabii afetlerin yaklaşık yüzde 90'ının hava, iklim ve su kaynaklı olduğuna işaret eden Güneş, bu nedenle tabii afetlerin risklerinin azaltılması ve erken uyarı sistemlerinin kurulabilmesi için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Güneş, Türkiye'nin, iklim değişikliğinden etkilenecek ülkeler arasında bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''Bütün insanlığa ve çocuklarımıza miras bırakacağımız yaşanılabilir bir dünya için üretilen hava, iklim, su gözlemleri ve tahminler, can ve mal güvenliğinin sağlanmasına büyük katkıda bulunmaktadır. Kamuoyunda, genel olarak sadece hava tahmini yapan bir kurum olduğumuza dair bir bilinç var. Oysa, yılın 365 günü kesintisiz olarak çalışıyoruz, kapıları hiç kapanmayan bir kuruluş olarak hizmet veriyoruz. 75. kuruluş yıl dönümünü kutlayan kurumumuz, uluslararası ve bölgesel işbirliğine önem vererek, bilimin ışığında, çağdaş bir kurumsal yapıyla, sağlıktan ulaştırmaya, enerjiden çevreye, tarımdan kentleşmeye, ticaretten adalete kadar hayatın her alanında; güvenilir ve hızlı veriler sunuyor. Yeni tasarımını yayına açtığımız 'www.mgm.gov.tr' kurumsal web sitemizin günlük tekil ziyaretçi sayısı 3 milyonu aşmıştır. Hayat kalitesini artırmak için sunulan ürün ve hizmetler artırılarak devam edecektir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber