Uludere'de ölenler sivil şehit sayılacak/ Video

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 24 Mart 2012 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Şahin, 'sivil şehitlik' kavramına açıklık getirdi. Düzenlemenin geçmişe dönük uygulanacağını belirten Şahin, "Uludere'de ölen yurttaşlar sivil şehittir. Hrant Dink'in ailesi başvuru yaparsa, sivil şehitlik haklarını alabilirler" dedi

Terör olaylarında ölen sivilleri de şehit kapsamına alan 19 maddelik yasa tasarısının sahibi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, NTV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç'ın sorularını yanıtladı.

'Sivil şehitlik' kavramına açıklık getiren Bakan Şahin, düzenlemenin geçmişe dönük olarak uygulanacağını belirterek, 1987'den sonraki olaylarda mağdur olanları kapsayacağını belirtti. Şahin, düzenlemeye ilişkin şöyle konuştu: "İlk belirlemelerimize göre 4 bin 323 sivil şehit, bin 791 sivil gazi görünüyor ancak başvurular doğrultusunda bu sayı artabilir. 2330 sayılı yasada muhtaçlık belgesi isteniyordu. Bunu alamayan eşler boşanıyordu. Artık ailenin 'şehidim var' demesi yeterli. Sivil şehit yakınları ve yararlananlara geçmişe dönük maaş ödenmeyecek. Önemli olan mağduriyeti gidermek, kalanların yanında olmak."

HRANT DİNK DE ŞEHİT

Yeni düzenlemeden yararlanmak isteyen ailelerin valiliklere başvurması gerektiğini ifade eden Şahin, "Komisyon olayları değerlendirecek ve terör mağduru olunup olunmadığını karara bağlayacak. Hrant Dink'le ilgili hukuki süreç devam ediyor. Fakat Dink ailesi 5233 sayılı yasadan istifade etmek için başvuru yaparsa, sivil şehitlikten doğan haklarını alabilirler. Ben aileyle konuşur, yeni düzenlemeyi anlatırım" diye konuştu. Uludere'deki hava operasyonunda hayatını kaybeden 34 kişinin sivil şehit olduğunu ifade eden Bakan Şahin, "Ölen kişilerin aileleri bu yasadan faydalanabilecek. Bu yasal düzenleme inşallah Nisan sonu itibariyle çıkacak" dedi.

KADINLAR DEVREYE GİRDİ

Pozantı'da yaşanan olaylarla ilgili olarak, bir arada kalması gereken ve bir arada kalmaması gereken çocuk gruplarını ayırarak onları topluma kazandıracak, yaşa ve suça göre bir sistemin çalışması içinde olduklarını ifade eden Şahin, şöyle devam etti:

"Kıbrıs ve Kore gazilerimizin başvuruları, başka bir kanunla düzenleniyor. Nevruz dolayısıyla farklı kareleri gördük. Toplumun ve özellikle kadınların durumdan ne kadar rahatsız olduğunu görüyoruz. Şimdi annelerin kendi evladını korumak için, geçen yıl polise el kaldıran BDP'li kadın milletvekiline tepki gösterdiğini görüyoruz. Devlet sıcak yüzünü kadın ve çocuklara gösterdi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber