Görevde Yükselmede Örnek Uygulama

Haber Giriş : 01 Eylül 2003 11:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Görevde Yükselmede Örnek Uygulama

Bilindiği üzere, 18.4.1999 tarihinde yürürlüğe giren Görevde Yükselme Yönetmeliği ile sadece şef ve şube müdürü gibi üst kadrolara değil, mühendis, tekniker, veteriner vb. unvanlara yapılacak geçişler de görevde yükselme sınavına tabi tutulmuştur. Görevde Yükselme sınavları ÖSYM veya MEB Ölçme ve Değerlendirme Merkezi tarafından yapılmakta olup bu sınavlar sonrasında ayrıca bir sözlü sınav yoktur. Ancak bu uygulamanın unvan değişikliğine ilişkin olan kısımları hakkında Danıştay Başkanlığı tarafından yürütmeyi durdurma kararları verilmiştir. Danıştay; mühendis, veteriner, tekniker gibi kadrolara yapılacak geçişlerin görevde yükselme niteliğinde olmadığını bu tür geçişler için unvan değişikliği niteliğinde farklı bir sınav yapılması gerektiğini belirtmiştir. Danıştay'ın bu yöndeki çok sayıda kararlarından sonra Devlet Personel Başkanlığının gerekli yönetmelik değişikliklerini yapması ve kayırmacılığa açık, eski sisteme dönüşü ifade eden uygulamaları önlemesi gerekmekteydi. Ancak, Başkanlık, hiç bir düzenleme yapmamıştır. Devlet Personel Başkanlığının bu yöndeki yetersizliğine rağmen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı örnek bir uygulamaya imza atmış ve yayınlanan iç genelge ile 1000 mühendis, 50 veteriner, 25 Biyolog, 25 Kimyager ve 25 raportör kadrosuna sınav ile atama yapılmasını kararlaştırmıştır.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Merkez ve Taşra Teşkilatında halen 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak değişik sınıf ve unvanlarda görev yapmakta iken meslekleriyle ilgili bir üst öğrenimi bitiren personelin kanunları gereği ihraz etmiş oldukları kadro unvanlarına atanmalarını teminen sınıf ve unvan değişikliği sınavı yapılması yönünde bir genelge yayımlanmıştır. Bu sınavın Danıştay Başkanlığının vermiş olduğu ve istikrar kazanan kararları çerçevesinde yapılması öngörülmüştür.

Bu Genelge gereğince adaylar müracaatlarını 26.09.2003 günü mesai bitimine kadar görevli oldukları birimlere müracaat formuyla yapacaklardır.

Bu çerçevede bize verilen bilgilere göre tahminen 1000 mühendis, 50 veteriner, 25 Biyolog, 25 Kimyager ve 25 raportör kadrosuna sınav sonucuna göre atama yapılacaktır.

Mühendisler için Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi veya Bölümü ile Gıda Mühendisi yetiştiren fakültelerden mezun olmaları gerekmektedir.

Veteriner kadrosuna atanabilmek içinse Veteriner Fakültesinden, Biyolog kadrosuna atanabilmek için, Biyolog yetiştiren okullardan, Kimyager kadrosuna atanabilmek için, Kimyager yetiştiren fakültelerden, Raportör kadrosuna atanabilmek içinse Hukuk Fakültesinden mezun olmak gerekmektedir.

Bu sınav için müracaat edecek adaylar formalarını Merkez Teşkilat birimlerinden Tarım il müdürlüklerinden temin edebileceklerdir. Bu sınava sadece Bakanlık personeli katılabilecektir. Ümidimiz bu sınav başka kurumlara örnek olur.

Konuya ilişkin ayrıntılar daha sonra sitemizde yer alacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber