Bakan Yılmaz: Türkiye 2017 yılında yüzde yüz yerli tankını üretecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mart 2012 16:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin 2017 yılında yüzde 100 yerli tankı üreteceğini söyledi.

Otokar bünyesindeki Tank Test Merkezi Bakan Yılmaz'ın katıldığı törenle açıldı. Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, Otokar'da tasarım ve prototip üretimi süren Altay Tank Projesi'nin yoğun teknoloji gerektiren gözbebeği bir proje olduğunu belirtti. Yılmaz, Altay tanklarına teknolojik olduğunu vurgularken; ? Bu ana kadar hep yurt dışından alırdık. Hatta modernizasyonunu bile mevcutlarını yurt dışındaki firmalara ihale etmiştik. Türkiye karar verdi ki artık bu alanda da kendi kendine yeterli olması lazım. Önce bir tanka ihtiyacınız olacak, ondan sonra tasarımını yapıyorsunuz, bütün telif hakları savunma Sanayi Müsteşarlığı'na ait, bütün bilgi birikimini topluyorsunuz, Otokar öncü kuruluş diyelim. Ancak Otokar'ın arkasında büyük bir destek gücü var. Aselsan'ı, Roketsan'ı, Eurotem'i var. Kore'den de teknik danışmanlık aldığımız firma var. Bunun altında 40'a yakın da Türkiye'den alt yüklenici var. Dolayısıyla milli gücümüz diyoruz.? dedi.

El birliği içinde her şeyi ile Türk mühendisinin, Türk girişimcisinin eseri olan yüzde 100 bir tankı ortaya koyacaklarını dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

?Ne zaman bu? 2017 diyoruz. Şimdi çok kısa bir zamanda prototipi üretilecek. Ürettiğiniz şeyi ölçebilmeniz gerekir, ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz. Bu merkez ürettiğiniz şeylerin testinin yapılacağı yer. Güzel önemli bir unsuru var bu test merkezinin. Bu sadece Otokar'ın değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin, Türk milletinin ortak eseridir. Her kim, hangi firma burada test yapmak istiyorsa, buradaki test merkezlerine hangi firma ihtiyaç duyarsa bu imkânlardan faydalanacak. Daha önce test için Amerika'ya gidilirdi. Şimdi Amerika'da veya başka bir yerde her kimin test ihtiyacı varsa onlar gelip burayı kullanacaklar. Tanka ihtiyacınız olursa tank test merkezine de ihtiyacınız olur. Bu tankın altyapılarıdır.?

"BUGÜNÜN TÜRKİYE'Sİ DÜNDEN DAHA GÜÇLÜ"

Bugünün Türkiyesi'nin dünün Türkiyesi'nden hem daha güçlü hem daha bilgili olduğunu vurgulayan Savunma Bakanı Yılmaz, şöyle devam etti:

"Dün böyle bir testimiz yoktu, bugün testimiz var, yarın da daha farklı altyapılara sahip olacağız. Bu da Türkiye'nin bilgisine bilgi katacak. Bilgi güçtür, ne kadar bilginiz olursa o kadar güçlü olursunuz. Türkiye'ni yarını da bugünkünden çok daha iyi ve aydınlık olacaktır. Büyük ve güçlü Türkiye'yi oluşturmak için taşı taş üstüne, bilgisini bilgi üstüne koyan herkese, bu tesis bazında Otokar olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tüm milletimiz gönül ferahlığıyla, kalbi mutmain olarak emin olsun ki Türkiye 21, yüzyılda insanını çok daha mutlu, çok daha müreffeh bir ortamda yaşatacaktır. ?

Savunma Sanayi Müsteşar Murad Bayar de Altay'ın bir ihaleyle başladığını, Otokar'ın projeyi çetin bir rekabetin ardından aldığını ifade etti. Projenin gelişiminde Otokar tesislerinde olduğu gibi Türkiye'de bu alanda imkân ve kabiliyeti olan bütün sanayiyi kullandıklarını belirten Bayar şöyle devam etti:

?Ana silahını MKE, atış kontrol sistemini Aselsan, zırhlarını Roketsan, bunun dışında da 40'a yakın şirketimiz görev almakta. TSK'nın ikmal bakım merkezlerinin yeteneklerini de kullanıyoruz. Tasarım yapmıyor olsaydık mevcut tankların lisansını alıp Türkiye'de üretseydik bu testlerin hiçbirine ihtiyacımız yoktu. Bu projede ürünü biz geliştirdiğimiz için riskini de kendimiz alarak, tankın performans riski tamamen Türkiye'nin üzerindedir. 500'den fazla mühendisimiz çalışıyor. Bu nedenle bu altyapıya ihtiyacımız var. Seri üretime geçtiğimizde bütünüyle mülkiyet hakları Türkiye'ye ait olan bir tank olacak. Test merkezi projenin önemli bir aşamasıdır.?

Koç Holding Savunma Sanayi, Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı ve Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, cirolarının yüzde 4'ünü Ar-Ge'ye ayırdıklarını aktardı. 10 yıl içinde yaptıkları 76 milyon TL'ye ulaşan Ar-Ge yatırımları ile Türkiye'nin araçlarını daha hızlı bir şekilde hayata geçirme imkanına kavuştuklarını ifade eden Önen ?Bugün, bu imkanlarla üretilen taktik zırhlı araçlarımız, ülkemizde ve dünyada 5 kıtada 20'den fazla ülkede 40'a yakın kullanıcı tarafından kullanılıyor. Bu vizyonumuzu devam ettirmek ve Türkiye'nin ilk milli ana muharebe tankı için bize verilen görevi en iyi şekilde gerçekleştirmek için; Türkiye'nin ilk Tank Test Merkezi'ni devreye alıyoruz. Savunma Sanayii Müsteşarlığı'mızın katkıları ile hayata geçirdiğimiz toplam 10 milyon USD'nin üzerinde tutan bu yatırım, Altay projesinin önemli bir mihenk taşı olacak. Bu Tank Test Merkezi sayesinde, Altay tankı tamamlandığında güncel tehditlere karşı geliştirilmiş, dünyanın modern ana muharebe tankı olacak. Bu merkez, Altay'ın geliştirme sürecini mükemmelleştirirken, zaman ve maliyetten tasarruf etmemizi sağlayacak.? şeklinde konuştu.

DÜNYANIN SAYILI TEST MERKEZİ

Tank Test Merkezi bünyesinde Elektromanyetik Uyumluluk Test Merkezi, Tank Test Pisti ve Dinamometreli İklimlendirilmiş Test Merkezi'ni barındırıyor. Gelecekte yeni test olanakları ile geliştirilecek Merkez, dünyanın en modern ve sayılı Tank Test Merkezleri arasında yer alıyor. 2008 yılında Otokar ana yükleniciliğinde başlatılan Türkiye'nin ilk ana muharebe tankı Altay Projesi kapsamında kurulan Tank Test Merkezi'nde güvenli sürüş, sistemlerin doğru çalışması ve ürünün seri üretime hazır hale gelmesi için gerekli olan; savaş ve barış koşullarında askeri araçların elektromanyetik uyumluluklarını, farklı iklimlerdeki hareket kabiliyetlerini artırmaya yönelik testler yapılabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber