Kene var diye park ve bahçelerin ilaçlanması yanlış

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Nisan 2012 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçtiğimiz yıllarda onlarca insanın ölümüne sebep olan keneler, havaların ısınmasıyla yeniden gündeme geldi.Ölümcül Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebep olan kenelere karşı alınan tedbirler arasında yer alan park ve bahçelerin ilaçlanmasına ise uzmanlar karşı çıkıyor.

Uludağ Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın, dünyada 920 kene türü olmasına karşın Türkiye'de mevcut türlerin 32'sinin hastalık yapma özelliği taşıdığını söyledi. Kenenin, çoğunlukla hayvan kanı ile beslendiğini, hayvan yoksa insana bulaştığını anlatan Prof. Dr. Aydın, kan emme süresinin 5-6 saat olduğuna dikkat çekti. Bu sürenin sonunda artıklar ile beraber kendisinde olan hasta yapıcı virüsleri emdiği hayvana veya insana bulaştırdığını kaydetti.

"SİVRİSİNEKTEN SONRA EN ÇOK HASTALIK BULAŞTIRAN KENE"

Kenenin en çok hastalık bulaştıran sivrisinekten sonra ikinci tür olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aydın, kendisinin arazi çalışmaları esnasında 4 saatte bir kontrol yaptığını, eğer ısırmakta olan kene varsa derhal çıkarttığını söyledi. Cımbız veya elle çıkartma işleminin yapılabileceğini, asla kenenin üzerine bir şey sıkılmaması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Aydın, keklik, sülün, tavşan ve sığırın bir arada olduğu her alanda kenenin görülebileceğini, bireysel korunmanın 4 saatte bir kendini ve pet hayvanların kontrolü sayesinde hastalık riskinin azaltılabileceğini anlattı. Park ve bahçelerin ilaçlanmasının gereksiz ve zararlı olduğuna işaret eden Aydın, kene ile mücadele edilmek istenirken birçok başka canlının ölümüne sebep olunduğu uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber