İnegöl'de heyelan

Yoğun kış mevsiminin ardından karların erimesi Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Hilmiye köyünü heyelan tehlikesi ile karşı karşıya bıraktı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2012 15:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karların erimesiyle birlikte Hilmiye köyünden geçen derenin bazı bölgelerinde su seviyesi yaklaşık 3.5-4 metre yükseldi. Bazı noktalarda da dere suyu yer yer yatağından taşarken, asıl tehlike derenin üstündeki dağlık bölgeden geldi. Eriyen kar suları Hocaoğulları bölgesinde toprak kaymasına sebep oldu. Toprağın bir kısmı sabah saatlerinde kayarak, evlerin bulunduğu bölgede dere suyunun önündeset oluşturdu.

Köyün alt kısmında bulunan 9-10 evi heyelan ve taşan dere suyundan etkilenmesinden korkuluyor. Dağ yamacında bulunan iki ev boşaltıldı. Sel sularından etkilenme riski bulunan evlerde ikamet eden vatandaşlar ise tedirgin bir şekilde gerekli tedbirlerin alınmasını bekliyor.

Kütle halinde kayarak dere suyunun akışını etkileyen toprak, Köy Muhtarı Mustafa Şen'in haber vermesi üzerine gelen İl Özel İdaresi ve Su İşleri'ne ait iş makineleri tarafından temizlendi. Ekipler, kaymaların olduğu bölgede geçici tedbir aldı. Dere suyunu 3.5-4 metre yükselten kar sularının erimeye devam etmesi ve bugünden itibaren yağmur beklenmesi enşileri bir kat daha artırdı.

İnegöl Kaymakam Vekili Kestel Kaymakamı Erhan Özdemir ile İl Özel İdare Tarım ve Köyişleri Daire Başkanı İsmail Aksoy ve Yol ve Ulaşım Şube Müdürü Necmettin Kor, heyelan bölgesine gelerek bilgiler aldı. Hilmiye muhtarı Mustafa Şen, ?İl Özel İdaresi ve diğer ilgili birimler gereken neyse onu yapacaklar. Heyelan biraz daha devam edecek olursa, heyelan bölgesinin arkasında kalan evler risk altında kalır. Dere yatağının kapanması sonucu su basabilir. Ama şu an için heyelan durmuş durumda. Devlet Su İşleri yetkilileri gelip gereken çalışmayı yapacak. Havaların ısınmasıyla kar birden eriyor. Su çok yükseldiği için tepenin altını oydu. Bu da heyelana davetiye çıkarmış oldu? dedi.

Evlerinin toprak altında kalması riskine karşı babası Cemal Doğru'nun ikamet ettiği evi boşaltmak zorunda kalan köy sakinlerinden Hüseyin Doğru ise, ?Evin biri bizimdi. Babam kalıyordu. Diğeri de komşumuzundu. Şu anda babamı İnegöl'e götürüyoruz. Evi boşalttık. Çünkü burada kalmakçok tehlikeli. Gece ne olacağı belli değil. Toprak hareket halinde? diye konuştu.

Bölgede incelemelerde bulunan İl Özel İdare Tarım ve Köyişleri Daire Başkanı İsmail Aksoy ise, ?İlk tedbir olarak suyun akışı düzenlendi. Heyelana dokunmamak gerekiyor. Çünkü dokunduğun zaman yukarıda daha fazla heyelan olma tehlikesi var. Bu suyun azalmasını beklemek lazım. DSİ yetkileri gelerek yerinde tespitlerini yaptı. Onlar da kendilerine göre bir çalışma yapacak. Biz, İl Özel İdaresi olarak, görev alanımızın dışında da olsa, her türlü desteği vermek için buradayız. Geldik ve mesele çözüldü. Muhtarımızla irtibat halindeyiz. Derelerin akış istikametinde bahçeler yapıldığı için yol daralmış. Tabiat kendisini tekrar düzenler. Siz vermeseniz bile geri alır? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber