1. Uluslararası Diyarbakır Sağlık Turizmi Kongresi ön toplantısı yapıldı

Diyarbakır'da 11-12 Mayıs'ta düzenlenecek '1. Uluslararası Diyarbakır Sağlık Turizmi Kongresi'nin ön toplantısı yapıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Nisan 2012 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dedeman Otel'de gerçekleştirilen toplantıya, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Dicle Üniversitesi Rektörü prof. Dr. Ayşügül Jale Saraç, kurum müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantının açılışında konuşan Vali Toprak, sağlık turizmi konusunda burada yapılacak ve dinamiklerimizin hepsinin katılmasıyla gerçekleştirilecek ve 11-12 Mayıs'taki kongrenin de hayırlı olacağını düşündüğünü söyledi. Bu konuda biraz daha bilinçlendirme ve alt yapıdaki hareketlenmeyi de desteklenmeyeceği ve hareketleneceğini düşündüğünü belirten Vali Toprak, "Sağlık turizmi son yıllarda gündeme gelen ve ülkemizin de coğrafi yapısı nedeni ile avantajlarıyla birlikte çıkan bir hadisedir. Yaklaşık 5-6 yıl önce Balçova'da sağlık turizmi konusunda bende tedavi oldum. Orda gördüm ki Norveç ve İskandınav ülkelerinden ciddi manada tedavi amaçlı insanlarımız geliyor. Kendi güvenlik sistemleri onları buralara kadar gönderiyor. Tabi ki bunun avantajlı olan kısmını onlar kullanıyor.

Biraz da piyasa fiyatları açısından Norveç, İsveç ve Finlandiya'da sağlık maliyetlerinin çok yüksek olması uçak dahil gelip burada tedavi olması 3 ay kalıp geri gitmesi dahi ülkenin kendi hizmet bedellerinden daha ucuz olduğu için avantaj sağlıyor. Şüphesiz ki bu konuda fiyat açısından avantajlı olduğumuzu düşünüyorum. Sadece o ülkeler değil neresi olursa olsun bu konuda alt yapımız var. Bunu eğer iyi bir şekilde değerlendirebilirsek Dünya ülkeleri arasında hem coğrafi yakınlıkları da iyi kullanma avantajını sağlayacağız. Hemde ülkeler arasındaki fiyat rekabeti konusunda da avantaj sağlayacağız. Tabi kum, deniz, güneş turizmi ve termal turizmine kayılıyor. Sağlık turizmi bunlardan nasibini alıyor. Sadece deniz kenarı değil, iç kısımlara doğruda turizmin yayıldığını görüyoruz. Tam bu noktada Diyarbakır önemli merkez olma noktasında yürüyor. Bir taraftan tarih ve kültür turizmi noktasında önemli gelişmeler var. Bir taraftan ise spor alt yapısıyla birlikte tesisleşiyor. Bu konularda hem yerel yönetimlerimiz hemde bakanlıklarımızın ciddi projeleriyle önemli bir alt yapıya geçileceğini düşünüyorum" dedi. Sağlıkta hangi durumda olduklarını sorguladıklarını aktaran Vali Toprak şunları söyledi:

"Diyarbakır'da sağlık alt yapısının önemli bir noktaya geldiğini düşünüyorum. Hiç kendimizi eksik görmeyelim. Türkiye 'de özel sektörün 15 yıl önce devreye girmesiyle birlikte kalitede önemli derecede yükselme oldu. Diyarbakır'da bu yükselmede nasibini aldı. Önemli özel sağlık tesisleri ortaya çıktı.Bu çok hayırlara vesile oldu. Çünkü Sağlık Bakanlığı'na bağlı devlet hastanelerimiz alt yapısını özel sektöre ulaştırmaya çalıştı. Şuanda hem üniversite hastanelerimiz hem Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler özel sektörle yarışabilecek onları zaman zaman geçebilecek seviyelere geldiklerini görüyoruz. Bir taraftan sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü hizmetlerin sadece müşteri hasta ve karlılık gözüyle görülmemesi gerekiyor. Kalitenin oradan sıyrılması gerekiyor. Hizmetin kalitesinin olumlu yönde ve insanlara verilen bu hizmetin müşteri gözüyle karşılaması lafından uzak olması gereklidir. Her şeyin bir bedeli var. Bu çerçevede de sosyal güvenlik sitemimizin belirli bir noktaya gelmesi gerekiyor. Dış ülkelerde Ortadoğu, Afrika gibi ülkelerin bazı ödenekleri verildi. Çok ciddi sıkıntılar olmasına rağmen biz alt yapıyı kurduğumuzda oralardan hasta alabiliyoruz. Bu manada hiç eksiğimiz yok ama bunları karşılayacak ilave tesisleri ortaya çıkarabilecek miyiz? Onları cazibe merkezi olacak şekilde veya insanları buraya çekebilecek düzeyde yol ağlarının bağlantılarını kurabilecek miyiz, uçak bağlantılarını kurabilecek miyiz, gerektiği takdirde hastane konaklama bölümlerini de entegre haline getirebilecek miyiz?

Bunlara baktığımızda olumlu noktalara ulaştığımızı düşünüyorum. Hem üniversitemizdeki sağlık altyapısının 30 yıl önceki hastanenin dışında modern ihtisas hastanelerine dönüştüğünü görüyoruz. Yanık merkezi, onkoloji merkezi, çocuk hastanesi, kalp hastanesi bunun örnekleridir. Diğer taraftan Sağlık Bakanlığı'na geldiğimizde Eğitim ve Araştırma Hastanesi devasa bir tesis ve iyi noktaya gelebilmesi içinde el birliğiyle gayret gösteriyoruz. Bir taraftan Dağkapı'da yeni oluşacak hastaneler, diğer taraftan Üçkuyular'da hastanenin yanına 8 ihtisas hastanesinin de entegre olmasıyla çok önemli bir alanda adete sağlık serbest bölgesi oluşacak şekilde altyapı geliştiriliyor."

"BİZ KENDİ OLANAKLARIMIZI KULLANAMIYORUZ"

Termal turizmi, engelli turizmi aynı başlık altında irdeleniyorsa bu konuda da iddialı olduklarını vurgulayan Vali Toprak, "Biz kendi olanaklarımızı kullanamıyoruz. Çermik'teki suyun ölçüm değerlerine göre Türkiye'deki termal sulardan çok daha zengin olduğu ifade ediliyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığıyla bazı çalışmalarımızda var. Umarız ki belli bir noktaya ulaştırırız. Ancak şu konuyuda söylemekten geri duramam. Şanlıurfa'nın Karacadağ eteklerinde termal kaynakları var ve kullanılıyor. Bu neden burada yok. Karacadağ'ın tektonik yapısı ve oluşumu açısından bu neden orada varda burada yok. Maden Tetik Arama (MTA) orada bir inceleme yaptı. Çok ciddi bir şeye rastlayamadı. Fakat şimdi Çarıklı taraflarında bir yüzey araştırmasında izmare buldular. Eğer kısmet olursa orada sondaj faaliyetleri olacak. Önemli olan Karacadağ'ın arkasındaki kırık yapı varsa sıcak suyu oluşturacak noktada mutlaka var. Bu konularda da çalışmaları Maden Tetik Arama (MTA) oluşturuyor. Eski Çarıklı'nın bulunduğu yerde alınabilecek bir örneklem ile oradan daha sıcak kaynaklara ulaşabilecek sonuçlara varılabilir. Sadece Çermik tek değil, diğer yerlerinde izdüşüm noktalarına ulaşabiliriz. Biraz zaman alıyor ve arazide çalışmanın günümüz sıkıntıları nedeniyle zorlukları da olabiliyor ama ısrarla tüm dinamiklerimizle üstünde durursak bu sonucu daha iyi bir şekilde alacağımızı düşünüyorum. Biz kendimize inanıp güvenelim başaramayacağımız bir şey yoktur" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN SAĞLIK POLİTİKASI AMERİKA'NIN SAĞLIK POLİTİKASI OLMAMALIDIR"

Vali Toprak'ın ardından konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, Diyarbakır'ın Ortadoğu coğrafyasının kültür sanat ve turizm başkenti yapma konusunda bir hedefe sahip olduğunu söyledi. Turizmin bu hedeflerin temel direklerinden bir tanesini oluşturduğunu belirten Baydemir, "Dolayısıyla, sağlık turizmi de bu manada hakikaten üzerinde ciddiyetle eğilmemiz gereken ve bu konuda efor sarf etmemiz gereken önemli alanlardan bir tanesidir. Diyarbakır Büyükşehir belediyesi son 8 yıllık zaman diliminde gerek kamuda gerekse özel sektörde Diyarbakır'da sağlık alt yapısının büyütülmesi konusunda üzerine düşen tüm sorumluluk gereklerini yerine getirmektedir. Bundan sonra da bu çabamız sürecektir. Zira istihdam boyutuyla da yaratacağı çok önemli katkılar var. Bir hastanenin Diyarbakır'da açılması durumunda neredeyse bine varan bir istihdam imkanı da sunmaktadır. Bu itibarla pek çok açıdan desteklediğimizi belirtmek isterim. Bu kongre Diyarbakır'da hayırlara vesile olacaktır, katkı sunacaktır.

Dünyanın diğer ülkeleri ile mukayese edildiğinde sağlıkta bizden önde olan ülkeler var. Ama diğer ülkelere sağlık politikası konusunda benzemememiz gerektiğine ben inanıyorum. Türkiye'nin sağlık politikası Amerika'nın sağlık politikası olmamalıdır. Sosyal devlet olmanın gereği olarak hastayı müşteri olarak görmememiz gerekiyor. Hastayı müşteri olarak gördüğümüz andan itibaren orada bir marazi doğacaktır. Amerika'da sosyal güvencesi olmayan bir insan sağlık hizmetinden istifade edemiyor. Sosyal devlet adına çok ciddi bir sıkıntıdır bu. Bir yandan bölgemizi sağlık turizmi konusunda hazırlarken öte yandan da sağlık politikasından da doktor hasta ilişkisi ile hastane hasta ilişkisini müşteri ilişkisine dönüştürmemek için ısrarlı bir çalışma yapmamız lazım" ifadelerini kullandı. Çermik kaplıcaları hakkında da konuşan Baydemir, "Çermikteki kaplıca potansiyeli oldukça yüksektir. Ben birey olarak da ihtiyaç duyuyorum sağlık nedenlerinden dolayı termal tedaviye. Ben çermik suyunun Balçova'dan aşağı görmüyorum. Çermik kaplıcalarının su kalitesi açısından ve suyun şifa durumu itibarı ile söylüyorum. İzmir ılıcalardan farkını görmüyorum" dedi.

DİYARBAKIR'DA HAFİF RAYLI SİSTEME GEÇİLECEK

Açıklamaların ardından soru cevap bölümüne geçildi. Bir gazetecinin 'Diyarbakır sokakları çok kirli bununla ilgili nedenler nelerdir' ve 'Diyarbakır'daki ulaşım sorunları nasıl aşılabilir' sorularına Baydemir, "Sabah saat 06:00 ila 12:00 arası Diyarbakır sokakları çok temiz. Ama bu saatten sonra bir anda bütün caddeler sokaklar çöpler içinde kalıyor. Biz gereken her şeyi yapıyoruz ana arteller üzerinde günde 8 defa çöp kamyonu dolaşıyor. Bu konuda vatandaşların bize yardım etmesi gerekiyor. Özellikle esnafın. Herkes bulunduğu bölgeyi temiz tutmak zorunda. Belediye olarak biz bize düşenleri yerine getiriyoruz. Vatandaşlar da bu konuda daha fazla hassasiyet göstermek zorunda. Ulaşım sorununa gelince, biz ulaşım sorunu için hafif raylı sistem çalışmalarına başladık. Fizibilite çalışmalarını tamamladık. 2012 sonunda ihaleye açacağız. Ulaştırma Bakanlığı'na başvurumuzu yaptık. İnşallah ulaşım ile ilgili sorunları bu şekilde çözebileceğiz" diye cevap verdi.

Toplantıda Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ve koordinatör Cemal Yılmaz da birer açıklama yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber