Görmez: İslam dünyasının bilgi üreten mekanizmaları, sorun üretiyor!

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Müslümanların yaşadığı en büyük sorunun bilgi üreten mekanizmalar olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2012 17:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Görmez, "İslam dünyasının bilgi üreten mekanizmaları, üzülerek belirteyim, sorun üretiyor." dedi.

Gömez, SANKO Holding tarafından Gaziantep Üniversitesi'ne yaptırılacak Sani Konukoğlu İlahiyat Fakültesi'nin temel atma törenine katıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Görmez, Konukoğlu ailesine hayırseverliklerinden dolayı teşekkür etti. İlahiyatın önemine vurgu yapan Görmez, "İlahiyat olmadan felsefe olmaz, sosyoloji olmaz, tarih olmaz. Bir din bilgisine, ortalama bir din bilgisine sahip olmayan insanın bu topraklardaki şarkıları türküleri anlaması İstiklal Marşı'nı tahlil etmesi mümkün değil. Yunus Emre'yi anlaması, Hz. Mevlana'yı anlaması hiç mümkün değil. Onun için ilahiyat gerçekten, ilahiyat bilgisi üniversite için, üniversitenin üniversal bilgi üretmesi için son derece önemli." ifadelerini kullandı.

Gaziantep'te ilahiyat fakültesinin açılmasının geciktiğine de değinen Görmez, "Bazı Antepli dostlarımız, İlahiyat Fakültesi Gaziantep'e bulaştığı zaman sanki veba bulaşacakmış gibi bir düşünce içerisine girdi ve maalesef bu uzadı. Şuanda 53 ilahiyat fakültesi var. Gecikmiş de olsa burada bu fakültenin açılması son derece önemli, Gaziantep Üniversitesi için önemli.? değerlendirmesinde bulundu. Gaziantepli olarak, Gaziantep'le ilgili bir endişesinin de bulunduğunu aktaran Görmez, ?Antep, bilim ve kültür olmadan teknoloji şehri olmaya gayret eden bir şehrimiz olarak görüyordum. Ama şimdi görüyorum ki, bilim ve kültür alt yapısıyla birlikte teknolojiyi buluşturan ve yoluna devam eden bir Gaziantep var." diye konuştu.

İlahiyat fakültesini uluslararası bir ilahiyat fakültesine rahatlıkla dönüştürebileceklerini de kaydeden Görmez, "Aldığımız öğrencilerden, 40'ını, 50'sini, 100'ünü, ne kadarını isterseniz, Gaziantep'e göndeririz. Böylece bu öğrencilerimiz arasında bütün dünyadan kardeşlerimiz olur. Çok güzel bir zenginlik olur, Türkiye üniversitesi bu açıdan çok fakirdir. Sadece Ezher'in 38 bin yabancı öğrencisi var. Türkiye'de bütün üniversitelerde 7 bin yabancı öğrenci var. Yanı başımızda İran'ın Kum kentinde 42 bin yabancı öğrenci var. Dini tahsil görüyorlar. Böyle olduğu için de, şuanda dünyada en büyük Müslümanların yaşadığı en büyük sorun bilgi üreten mekanizmalardır. İslam dünyasının bilgi üreten mekanizmaları, üzülerek belirteyim, sorun üretiyor. Onun için şuanda İslam dünyasındaki sorunlar, İslam'ın batıda içinden geçtiği süreçlerin en büyük temel sebeplerinden bir tanesi, İslam dünyasına bilgi üreten fakültelerimizin, üniversitelerimizin, insan yetiştirme düzeneklerimizin henüz sorunlar taşıyor olmasından kaynaklanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

İlahiyat Fakültesi öğrencilerine de seslenen Görmez, "Burada yetişen evlatlarımızın sıradan bir ilahiyatçı değil, sadece din dersi olacak gençler dinliyor. Sıradan bir ilahiyatçı olacaksanız, hiç olmayın derim. Çünkü ?Yarım doktor candan, yarım hoca dinden eder' sözü halkın bulabildiği en muhteşem sözdür. Bizim sahamız yarım bilgi kabul etmez. Bizim çok güçlü, en az iki dil bilen, din dili olan Arapçayı ana dilimiz gibi konuştuğumuz, İslam'ın bütün kaynaklarına vakıf olduğumuz, doğuyu, batıyı, çağı okuduğumuz, çağı okuyan ve o okuduğu çağı, kendi kadim bilgileriyle birleştiren, çok yüksek seviyede ilahiyatçıya bizim ihtiyacımız var." dedi.

KONUKOĞLU: BABAMIN RÜYASI

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu da ideallerini gerçekleştirmek için bir araya geldiklerini kaydedip, "Rahmetli babam Sani Konukoğlu'nun hep rüyasında ve genel düşüncesinden bir tanesi de imam hatip okulu ve ilahiyat fakültesiydi. Bu yüzden Gaziantep'te bunun için çok uğraştı. Ama geçmişte bir türlü bunu gerçekleştiremedik. Sağ olsun Yavuz Bey rektörüm bu konuda öncülük etti ve bugün bu temeli atacağız." diye konuştu. Konuşmaların ardından dualar eşliğinde, Sani Konukoğlu İlahiyat Fakültesi'nin temeli atıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber