Askerliğini yapmamış olan adaylar, 'askerlik görevini fiilen yapmış olma' şartını arayan kadroları tercih etmeleri neler yaşanacaktır?
Askerliğini yapmamış olan adaylar, "askerlik görevini fiilen yapmış olma" şartını arayan kadroları tercih etmeleri halinde neler yaşanacaktır?
Soru: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü mezunuyum. Kpss'den 72 almıştım. Kpss başvuru formunu incelediğimde mezun olduğum üniversite 10 adet kütüphaneci alıcak; ama başvuru özel şartları arasında (2.maddede) askerlik hizmetini fiilen yapmış ya da muaf olmak gibi bir şart vardır. Ben henüz askerliğimi yapmadım, tecilliyim. Benim gibi askerliğini yapmayan ve tecilli birçok arkadaşım var. Asıl sorum bu: ''Ben ya da benim gibi aynı durumda bulunan arkadaşlarım istanbul üniversitesi Kütüphaneci kadrosunu tercih ettiğimizdnelerle karşılaşabiliriz? Personel daire başkanlığında sorunlar çıkabilir mi?'' Tercih etmem bu sorunun cevabına bağlı ve bildiğiniz gibi tercihler için cuma son gün, müsait olduğunuzda acilen cevaplamınızı diler ve memurlar.net sitesinde emeği geçen herkese iyi günler dilerim
Cevap: Aşağıdaki cevabımız uygulamada oldukça tartışmalıdır. Kimseyi bu görüşümüzden dolayı ümitlendirmek istemiyoruz. Ancak, yine de aşağıda yer verdiğimiz görüşümüzün yazının sonunda yer alan Danıştay kararlarına da uygun olduğunu düşünmekteyiz.
Bilindiği üzere daha önce sitemizde bir çok kez "Koruma ve Güvenlik Görevlisi" gibi Kanunen askerlik yapmış olma şartının arandığı kadrolar hariç diğer kadrolarda askerliğini fiilen yapmış olma şartının konulmayacağı belirtilmiştir. Bu konuda Danıştay başkanlığının bu yöndeki kararları da sitemizde yayınlanmıştır. (Bakınız Aşağıdaki Mahkeme kararları) Ama Danıştay'ın bu kararlarına rağmen ilanda yine askerlik şartlarını içeren kadrolar bulunmaktadır.
Askerliğini yapmamış olan adayların, askerliğini fiilen yapmış olma şartını arayan kadroları tercih etmesi halinde ÖSYM'deki bilgisayarlar da bir kontrol yapılmayacaktır. Ve aday, puanının tutması halinde ilgili kadroya yerleştirilecektir. Ancak, yerleştirme yapılan kuruma belgelerin verilmesi esnasında ilgili kurum askerliğin fiilen yapılmamasından dolayı atamayı yapmayacaktır. Bu durumunda kalan adayların atamayı yapmayan idareye karşı yürürlüğün durdurulması istemiyle idare mahkemesinde dava açması gerekmektedir. Ancak, dava konusunda, her ne kadar ortada bir Danıştay kararı olsa da, net bir şey söylemek mümkün değildir. Çünkü mahkeme hakimleri farklı kararlar verebilmektedir. Bu bağlamda son kararı yine ilgili mahkeme hakimleri verecektir.
Diğer taraftan ÖSYM'deki bilgisayarlar da, bir kez yerleşen adayın "kütükten çıkarılması" olarak adlandırılabilecek bir uygulama yoktur. Bu yönde bir ifade ilgili yönetmelikte yer almamaktadır. Dolaysıyla bir kadroya yerleşip de ataması yapılmayan adaylar, puanlarının geçerlilik süresi içinde başvuruda bulunabilecektir.
Sitemizin görüşü yukarıda yer almakta olup, karar ve sorumluluk tercihte bulunan adaya aittir.
DANIŞTAY'IN İLGİLİ KARARI
Danıştay Onikinci Dairesi daha önce vermiş olduğu bir kararda da ilanlarda askerliğini yapmış olma şartının getirilmesinin hukuka uygun olmadığını karar vermişti. (Danıştay Onikinci Dairesi E.No : 1988/1202 K.No : 1991/1219 T: 10.6.1996 DD: S.84-85, s.275)
Ancak, bu karara nedense uyulmamakta, bu durumda idare mahkemelerinde çok sayıda dava açılmaktaydı. Şu an sadece askerlik şartından dolayı sürmekte olan çok sayıda dava bulunmaktadır.
Ancak Danıştay Beşinci Dairesinin vermiş olduğu son karar bu bağlamda çok önemli olduğu için tüm site ziyaretçilerine duyurulmasının uygun olacağına karar verdik.
Dava Konusu, Belediye Zabıta Personeli Yönetmeliğinde yer alan ?askerliğini eylemli (fiilen) olarak yapmış olmak? şartının hukuka uygun olup olmadığı yönündedir. Danıştay Beşinci Dairesi 2000 yılında vermiş olduğu kararda 657 sayılı Kanunun; ?a)askerlikle ilgisi bulunmamak, b)askerlik çağına gelmemiş bulunmak, c)askerlik çağına gelmiş ve muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfına geçirilmiş olmak? şartlarını aradığını sadece askerliğini yapmış olma şartını içerecek bir yönetmelik değişikliğinin 657'e aykırı olacağına karar vermiştir.
Karar'ın Tam Metni
?TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
...657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde devlet memurluğuna alınacaklarda aranılacak
genel ve özel koşullar tek tek belirtilmiş; maddenin A-6 bendinde; askerlik
durumu itibariyle; a)askerlikle ilgisi bulunmamak, b)askerlik çağına gelmemiş
bulunmak, c)askerlik çağına gelmiş ve muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut
ertelenmiş veya yedek sınıfına geçirilmiş olmak genel şartlar arasında gösterilmiş,
maddenin B-2 bendinde de; kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranılan
şartları taşımak özel koşul olarak öngörülmüştür.
Bu maddede, askerlik durumu itibariyle A-6 bendinde yer alan 3 halden birine durumu uyanların devlet memurluğuna girebilmeleri olanaklı kılınmış olup, maddenin (B) bendi gereğince aranılabilecek özel şartlar (A) bendinde sayılan genel şartlara aykırı olamayacağından, kurumların genel, objektif düzenleyici nitelikteki idari tasarruflarıyla bu yönde hükümler getirilemeyeceğinden, Belediye Zabıta Personeli Yönetmeliğinin belediye zabıtalığına girişte gerekli şartları düzenleyen 16 ncı maddesinin (d) fıkrasında yer alan ?eylemli askerlik? hizmetini yapmış olmak (Fakülte ve Yüksekokul mezunları ile kadın personel için bu şart aranmaz. 18 yaşının bitirmiş olmak yeter sayılır.)? hükmünün, 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin A-6 bendinde yer alan askerlik durumuyla ilgili genel şarta aykırılığı nedeniyle dikkate alınmasında ve bu hükme dayalı olarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Belirtilen nedenlerle işlemin iptali ile özlük ve parasal hakları farkının yasal faiziyle birlikte ödenmesine hükmedilmesi yönündeki mahkeme kararında hukuka aykırılık görülmemiştir.? (Danıştay Beşinci Daire, E:No:1997/1229, K.No:2000-167, T:24.01.2000, DD:S.104, s.263)