Öğrenciye af kanunundan mağdur olanlar da var...

Haber Giriş : 01 Haziran 2005 18:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci affından faydalanacak öğrenimi kesintiye uğramışlardan biriyim. 1991 yılında üniversiteyi kazandım. K.maraş ın Elbistan ilçesinde dokuz çoçuklu işçi emeklisi bir baba ve evhanımı annenin en büyük çoçuğuyum.

Öğrenci affı kanunun çıkmasında verdiğiniz emeklerden dolayı gönülden tüm ekibinizi tebrik ederim.Kanunun uygulamasınıda takip edeceğinizden eminim. 2000 yılında ikinci sınıftan anatomi ve fizyoloji derslerinden başarısız olduğum halde o yıl çıkan af kanunuyla(üç dersten başarısız olanlar üst sınıfa devam ederler) üçüncü sınıfa devam ettim ve tüm derslerimi bütünlemesiz geçtim.Sonraki yıl harç parasını yatıramadığım için kayıt yeniyelemedim.Haliyle uygulamalara ve sınavlara giremediğim için sınıfta kalmış oldum.Sonraki yılda hem normal harcı hemde geçmiş harç parasını faiziyle ödeyemediğim için 2004 yılında kaydım silindi.Benim derdim harçla ilgili değil tabi.
AF kanunun yürürlüğe girmesiyle başvuruda bulundum sınav tarihini ögrenmek istediğimde sınav olmadığını önümüzdeki yıl devam etmek zorunda olduğumu ve devam şartını sağladığım taktirde sınava girebileceğim belirtildi.

Kabullledim tabi.OYSAKİ kaydı devam eden öğrenciler üç dersten dahi başarısız olsalar bir üst sınıfa geçebilmektedir.Kaydı silinen ögrenci iki dersten bırakın üst sınıfa devam etmeyi başarılı olup olmayacağını anlamak için sınav hakkı bile verilmemekte bir yıl devam ettikten sonra sınava alınacağı belirtilmektedir.

Benim kaydım 2004 yılında silindi 2005 te kayıt silinme aşamasına gelen bir arkadaşım benden bir fazla dersten başarısız olsa dahi üst sınıfa devam edebilecektir.Fakat ben sınava girebilmek için koca bir yıl sadece iki derse devam edeceğim ve başarılı olduğum taktirde üst sınıfa geçebileceğim.

Kanunun verdiği üç sınav hakkının biri yaz dönemi uygulansa başarısız olanlara devam şartı ve diğer iki sınav hakkı final ve bütünleme olarak uygulansaydı daha adil bir uygulama olmazmıydı??

Kaydı silinmiş ögrencilere kanunun yanlış uygulandığı kanaatindeyim.Ortak payda başarısız olanlara bir şans daha verilmesidir.Kayıtlı ögrenciye farklı kaydı silinmişe farklı uygulama ne kadar eşitlikle bağdaşır??

İstanbul üniversitesi öğrenci işleri daire başkanlığı çıkan kanunu yorumlayarak bir yönetmelik çıkarmış kaydı silinen silinmeyen devam zorunluluğu olan olmayan açıklamış.Tekrar olacak belki anatomi ve fizyoloji derslerinden devam şartını daha önce yerine getirmiş olmama rağmen devam şartını yerine getirmemiş gibi bir uygulamayla karşılaşmış bulunmaktayım.Benim durumumda ki bir çok ögrenci hem koca bir yıl iki ders için beklemek zorunda kalacak hemde harç,barınma,yiyecek masrafları yüzünden ekonomik kayba ugrayacaktır.Ben af kanunu ile bana verilen bu şansı en iyi şekilde değerlendirip okulumu bitirerek devletim aracılığı ile milletime hizmet etmek istiyorum.Bizler zaten çogunluğu ekonomik sebeplerden(çalışarak okumak zorunda kalmak)dolayı başarısız olmuş bu milletin evlatlarıyız.Yaz dönemi sınav hakkının kullandırılması yada üst sınıfa devam edip başarısız olunan dersleri alttan almak gibi lehimize yorumlanabilecek bir çok şık varken en kötüsünün uygulanması içinde bulunduğumuz şartları dahada zorlaştırmaktadır.NETİCE olarak kanunlar ve yönetmelikler karşısında boynumuz ince. Af kanunun kaydı devam eden öğrencileri ödüllendirirken kaydı silinmişleri cezalandırması sanırım bu kanunun çıkmasında payı olan sizleride üzecektir.

Araştırma ve çalışmalarınızı geleceğimizi kaplayan karanlıkları yırtan ışık hüzmelerine benzetiyorum. Siz ve sizin gibi önce devletim ve milletim inancıyla ülkesine olan sorumluluklarını yerine getiren insanları görmek sahipsiz olmadığımızı ve kalmayacağımızı apaçık gösteriyor.Allah, zihin açıklığı ve şer odaklarına karşı mücadele gücü versin.Saygılarımla.

Ahmet Vural



Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber