DPT tarafından hazırlanan raporda, öğretim üyelerinin yeterince çalışmadıkları belirtilerek, "Öğretim üyeleri tam gün çalışmalıdır" önerisi getirildi.

Haber Giriş : 03 Eylül 2003 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
DPT tarafından hazırlanan raporda, öğretim üyelerinin yeterince çalışmadıkları belirtilerek, "Öğretim üyeleri tam gün çalışmalıdır" önerisi getirildi.

YÖK Yasası ile ilgili tartışmalar devam ederken, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından hazırlanan bir raporda, öğretim üyelerinin tam gün çalışmaları gerektiği bildirildi. Üniversitelerin yaşadıkları sorunlar arasında, öğretim üyelerinin yeterince çalışmamaları da yer aldı. Raporda, "Öğretim üyeleri tam gün çalışmalıdır" önerisi getirildi.

DPT Özel İhtisas Komsiyonu tarafından hazırlanan raporda, yüksek öğretim kurumlarının daha çağdaş bir yapıya kavuşturulması yönünde görüş ve öneriler dile getirildi. 1982 Anayasası ile Yükseköğretim Yasası hükümleriyle istenen hedeflere ulaşılamadığı belirtilen raporda, üniversitelerin üstlenmesi gereken fonksiyonlara dikkat çekildi. Üniversitelerin, evrensel nitelik taşıyan, bilgi üreten, araştırma yapan ve ürettiği bilgiyi teknolojiye dönüştüren kurumlar olması gerektiği vurgulanan raporda, "Bugünkü üniversite kavramı yukarıda belirtilen tanıma uymamaktadır. Bunun için yönetimin, bu anlayışa uygun olarak yeniden yapılandırılması gerekmektedir" denildi.

Raporda, öğretim üyelerinin düşük maaş almalarına da dikkat çekildi. Rapora göre, ABD, Avustralya, Güney Afrika, İngiltere, Kanada, Singapur ve Yeni Zellandalı üniversite hocaları, Türkiye'deki meslektaşlarından satın alma gücü bakımından da çok daha fazla para alıyorlar.

İŞTE ÖNERİLER

YÖK yerine "Yükseköğretim Eşgüdüm Kurulu" kurulmalıdır. En üst akademik organ olarak Üniversitelerarası Kurul yetkili olmalıdır.

Üniversitelerde, bütün yöneticiliklere seçimle gelinmelidir. Rektörler, en çok üst üste iki dönem seçilmelidir.

Fakülte ve yüksekokul kurulları geniş katılımlı ve karar gücüne sahip olmalıdır. Senato üyelerini fakültenin öğretim üyeleri seçmelidir. Şimdiki tek kişinin yetkili olduğu yapıya ivedilikle son verilmelidir.

Fakültelere tüzel kişilik sağlanmalıdır.

Öğretim üyeleri tam gün çalışmalıdır.

Kurul üyelerinin hepsi seçimle belirlenmelidir. Seçimler tek dereceli, en çok üç turlu ve salt çoğunlukla olmalıdır.

Yeni üniversiteler, gelişmiş ve gelişmekte olan şeklinde iki gruba ayrılmalıdır.

Yeni üniversiteler, fakülteler ve yüksekokullar açılmasında belli ölçütler konmalı ve bunlar yasada yer almalıdır.

Büyük üniversiteler bölünmeli ve yeni üniversiteler kurulmalıdır.

Akademik basamaklar için, doktoradan başlayarak ulusal ölçütler belirlenmelidir.

Vakıf üniversiteleri için özel yasal düzenleme yapılmalıdır.

MAAŞLAR DÜŞÜK

ABD: 67.415, Avustralya: 68.011, Güney Afrika: 33.918, İngiltere: 45.176, Kanada: 51.412, Singapur: 120.633, Türkiye: 26.187, Yeni Zelanda: 58.004.


yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber