Boğaz erguvan açtı

Baharın habercisi, şairlerin ilham kaynağı erguvanlar İstanbul'un, özellikle de Boğaz'ın güzelliğine güzellik kattı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2012 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Baharın habercisi, şairlerin ilham kaynağı erguvanlar İstanbul'un, özellikle de Boğaz'ın güzelliğine güzellik kattı.

Boğazın her iki yakasını pembeye boyayan erguvanlar, İstanbul çiçeği olarak biliniyor.

Anavatanı Güney Avrupa ve Batı Asya olarak bilinen erguvan ağaçları, Türkiye'de Ege ve Marmara bölgelerinde yoğun olarak görülüyor. Osmanlı kültüründe çok önemli bir yeri olan erguvan adına 15. yüzyılda şenlikler düzenlendi, ''erguvan cemiyeti'', ''erguvan faslı'', ''erguvan bayramı'' gibi isimlerle anıldı.

Ayasofya Müzesi Başkanı Haluk Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul florasında doğal yetişen bitki örtüsünün bulunduğunu ve bunlardan bir kısmının Akdeniz maki türleri olduğunu belirtti.

İstanbul'un rengi

Dursun, erguvanın, Anadolu yakasındaki Fenerbahçe parkında başlayıp Kadıköy yakasından sahil yoluna devam ederek Bağlarbaşı, Üsküdar ve Kuzguncuk'ta Fethi Paşa Korusu, Avrupa yakasında Kuruçeşme ve Boğazın Rumeli bölümünde doğal bir şekilde yoğunlaştığını kaydetti.

''Erguvanın Allah tarafından İstanbul'un doğal dokusuna verilen bir güzellik'' olduğunu belirten Dursun, ''Japonya için kiraz çiçeği ne ise İstanbul için erguvanın manası odur. Erguvanı, İstanbul'a has bir ağaç olarak tanımlayabiliriz. Çünkü İstanbul kadar erguvanın yoğun olduğu yer yok. İstanbul'un rengi olarak da bilinir'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber