Akkuyu'da sıkıntı yaşamıyoruz

Bakan Yıldız, Akkuyu projesinde sürecin devam ettiğini ve sıkıntı olmadığını söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2012 18:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ICCI 2012?18. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında ''Geçmişten Geleceğe Türkiye'nin Yakın Çevresiyle Enerji İlişkileri'' konulu MÜSİAD özel oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerji sektörünün son 40 yılını değerlendirdi.

Yıldız konuşmasında, Akkuyu projesinde, 700 milyon dolarlık sermaye aktarıldığını ve bu yıl, 2,4 milyar dolara tamamlanacağını belirterek, ''Projelendirme, lisanslama, sondajlama süreçleri devam ediyor ve sıkıntı yaşamıyoruz. İkinci nükleer santral için müzakereler devam ediyor. Hazine garantisiz olarak bunların yapılmasını istiyoruz. Yeni nükleer santraller, 2019 yılından itibaren elektrik üretimine başlamış olacak'' dedi.

Türkiye'nin büyüyeceğini, ama bunun kamu finansmanıyla olmayacağını belirten Bakan Yıldız, ''Uluslararası finansman ve yapı tek bir şeyden anlıyor. Fizibilite. O fizibilite uygunsa tabii ki o ülke şartlarına cazibe kuralıyla akıyor. Uygun değilse akmıyor'' şeklinde konuştu.

Bakan Yıldız şöyle devam etti:

''Diyorlar ki global kriz var Türkiye'ye yatırım için para akar mı? Türkiye ne yapacağını bildikten sonra akar.''

Hilmi Güler

Konferansta konuşan eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de ''Yabancı ülkeler Türkiye'deki gazın pahalı kullanılmasının peşinde. Türkiye sanayide rekabet edemesin diye. Türkiye'yi sadece transit ülke olarak görmek istiyorlar'' dedi. Güler, nakliye parasının da mutlaka maliyette hesaba alınması gerektiğini söyledi.

Recai Kutan

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Recai Kutan ise enerjide, kaynak ve ülke çeşitlendirmesi prensiplerinin uygulanması gerektiğini belirterek, ''Özellikle petrol, doğalgaz ve tabii kaynaklar konusunda emperyalist ülkelerin bakışı çok farklı, adalet anlayışından çok uzaklar'' şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber