Bunu yapanlar hesapsız kalmasın

Başbakan Yardımcısı Arınç, Türkiye'nin 12 Eylül referandumundan sonra demokrasi dışı müdahalelerle hesaplaşma durumuna geldiğini belirtti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2012 12:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çorum Valiliği ile Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nce (BYEGM) düzenlenen ''Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması'' programının açılışında yaptığı konuşmada, organizasyonun diğer kentlerden yapılanlardan daha kapsamlı olduğuna dikkati çekerek, Çorum'un Karadeniz ile doğuyu birbirine bağlayan, pek çok kültüre ev sahipliği yapmış zengin bir kent olduğunu söyledi.

İlk kez organizasyonun ''Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması'' adıyla gerçekleştirildiğini belirten Arınç, şöyle konuştu:

''Toplam 300'ün üzerinde medya mensubu var. 31 ulusal ve yabancı medya mensubu var. Oturumlarda yabancı ve yerleşik, sahasında başarılı arkadaşlarımızı göreceksiniz. Yılda iki kez yapıyoruz bu etkinliği. 15 gün sonra Ankara'da Türk-Afrika forumunu yapacağız. 300'den fazla medya mensubu Ankara'da bir araya gelecek. Ayrıca yerel medya özendirme yarışmaları var, ödül dağıtıyoruz. BYEGM'nin kuruluş yıl dönümünde ödül töreni yapacağız.''

''Yerel basın halkla daha iç içe, darbelere karşı daha samimi''

40 yıldır siyasetin içinde olduğunu ve basınla iç içe olduğunu ifade eden Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''TRT, RTÜK, BYEGM, Anadolu Ajansı gibi kurumlarla ilişkiliyim. Yerel ve bölgesel basını çok dikkate alıyoruz. Yerel basın kılcal damarlar gibidir. Bir kasabada, bir şehirde yaşayan insanları bilgilendirmekten sorumlu tutmuyorum, ayrıca demokrasi için çok önemli olduklarına inanıyorum. Yerel basın daha demokrat, daha samimi bir ortama sahip. Hepimizin acıyla hatırladığı günler var. Türkiye, 12 Eylül referandumundan sonra demokrasi dışı müdahalelerle hesaplaşma durumuna geldi, bundan hepimiz memnunuz, çünkü demokrasi hepimizin ortak paydası. Kim demokrasiye olağan dışı müdahalede bulunuyorsa, bunlar bundan sonra olmasın ve geçmişte yapanlar da hesapsız kalmasın, hepimizin amacı budur.''

''Bir örnek vererek ulusal basınla yerel basın arasındaki samimiyet farkını söylemem mümkün'' diyen Arınç, şöyle devam etti:

''Bir televizyon kanalı 12 Eylül davasının başlaması üzerine bir haber yapmıştı, hoş bir haberdi. Bugüne kadar 27 Nisan'a, 28 Şubat'a, 12 Mart muhtırasında hangi genel yayın yönetmeni, hangi gazeteci bunlara alkış tuttu, onlara mektup gönderdi, bunları yayınladı, başarılı bir haberdi. 27 Mayıs'a alkış tutanlar, 12 Eylül'ü alkışlayanlar, 28 Şubat'a da destek verenler hep aynı kişiler. Alkış tutmuşlar. İlginç olan bunlar bir nedamet içinde hala gazetelerin en başında duruyorlar. Bu, yerel basın için geçerli değil. Bu örneklere rastlamak mümkün değil neredeyse. Yerel basın daha halkla iç içe, darbelere karşı daha samimi. Bu yönde güzel bir sınav verdi, tebrik ediyoruz.''

''İnternet haberciliği yapanları Basın Kanunu içine alma çalışmamız var''

Yerel basını güçlendirmek için çok önemli şeyler yaptıklarını anlatan Arınç, ''Basın Kanunu 2004'te çıktı. Bugüne kadar pek çok eksikliği kapattı. İnternet haberciliği yayını yapanları Basın Kanunu içine almak için çalışmamız var. İmkan varsa onların da resmi ilanlardan ve reklamlardan yararlanmasını istiyoruz. Tasarı imzaya açıldı, Bakanlar Kurulu'nda. Yerel gazetelerin resmi ilanlarının hep kesileceğinden söz ediliyor. Kesmedik, hatta yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla resmi ilan tarifesinde artırıma gittik. Dost tavsiyesi, yerel medyamızın içerik bakımından zenginleşmesi lazım. Bol çıkması, kötü çıkıyor olmasını gerektirmiyor'' dedi.

Çorum'a gelmeden önce bir dosya hazırladığını ifade eden Arınç, ''Akşemseddin Hazretleri de buralardan gitmiş, Atıf Hoca buralardan gitmiş. Çorum, hem gönül hem devlet adamları kazandırmış. İyi güreşçiler, iyi pehlivanlar yetiştirmiş'' diye konuştu.

''Ayrımcılıklar kalkacak''

Bugüne kadar pek çok alanda ayrımcılık olduğunu ifade eden Arınç, ''Bugüne kadar ayrımcılık vardı, bunları kaldırdık. Biz demokrasiyi esas almış bir milletin çocuklarıyız. Biz bir hukuk devletiyiz, ayrımcılıklar kalkacak. 23 Nisan resepsiyonlarından, köşk resepsiyonlarından nasıl kalktıysa kalkacak. Bir insanın kıyafetine bakarak, bölgesine, konuşmasına bakılarak gönlünden geçen fikirleri yargılamaya kalkmak, ayrımcılık yapmak insanlık ayıbıdır. Bu ayıplardan kurtuluyoruz, bundan sonra daha özgür, daha demokrat bir Türkiye'de yaşayacağız'' dedi.

Bülent Arınç, Atatürk'ün kurduğu iki büyük teşkilatın yakın zamanda kuruluş yıl dönümünü kutladığını anımsatarak, ''Bunlar Anadolu Ajansı ve Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü. Uluslararası dünyanın milli mücadeleden haberdar olmasını istemiş. Biz göreve geldik, BYEGM'yi dünyaya açtık. Kanun hakkında kararname ile geniş yetkiler aldık. Uzmanlar yetiştireceğiz, dünyanın her yerinde basın müşavirlikleri kuracağız. Yerele olan desteklerimiz devam edecek. TRT Anadolu da yerel medyayla her gün iki saat yayın yaparak sizi Türkiye'ye açıyoruz'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber