Teşvik devletin ''gel gel'' metodudur

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatçılara yeni teşvik sistemi ve yatırımlarda devlet yardımları hakkında bilgi verdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Nisan 2012 19:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Çağlayan, Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen ''Yeni Teşvik Sistemi - Yatırımlarda Devlet Yardımları'' toplantısında, Türkiye İhracatçı Meclisi (TİM) üyelerine bir sunum yaptı.

Kendisinin sanayicilik yaptığı dönemde hiç teşvik kullanmadığını söyleyen Çağlayan, teşvik almamanın yanlışlığını vurguladı.

Çağlayan, ''Aslında teşvik insanları yatırıma yönlendirmek için devletin bir yerde kafese 'gel gel' yaptığı bir metottur. Ama geçmişte teşvik almak suçtu, ayıptı. Çünkü maalesef Türkiye kirletilmiş bir teşvik sistemine sahipti. Bilhassa nakit ödemelerin yapıldığı, nakit teşviklerin verildiği dönemlerde teşvik sistemini dejenere edecek kadar en büyük ahlaksızlığı yapmışlardı'' diye konuştu.

Benzer nedenlerle geçmişte teşvik sisteminin sürekli baltalanan, amacı dışında kullanılan bir yapı haline geldiğini dile getiren Çağlayan, ''Bizim, giderek derinleşen bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltacak bir teşvik sistemine ihtiyacımız vardı. Türkiye'nin 241 milyar dolar ithalat yaptığı, 105 milyar dolar dış ticaret açığı verdiği, adeta ihracatçıların ihracat yaptıklarından dolayı suçlandığı bir dönemde böyle bir teşvik sistemi önemliydi'' şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber