'Ailem dağılmasın' diyen kadın, dayağa boyun eğiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2012 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İbrahim Varlık

Mutlu Çocuklar Derneği tarafından 7 bin kadınla yüz yüze yapılan araştırma, toplumda kadına yönelik şiddetin vardığı boyutları gözler önüne serdi. Buna göre, Türk kadınlarının yüzde 50'si eşinden, yüzde 39'u anne ve babasından şiddet görüyor. Şiddet gören kadınların yüzde 32'si 'ailem dağılmasın', yüzde 34'ü de 'başkaları duymasın' diye şiddeti saklıyor.Mutlu Çocuklar Derneği ile Kırıkkale Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen 'Uluslararası Katılımlı Kadına ve Çocuğa Karşı Şiddet Sempozyumu'nda 'Kadın ve Şiddet' başlıklı ulusal çaplı saha araştırmasının sonuçları açıklandı. Kırıkkale Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Dolunay Şenol'un açıkladığı rapor, Adana, Ankara, Erzurum, İstanbul, İzmir, Malatya ve Trabzon illerinde yüz yüze görüşmelerin sonuçlarına göre hazırlandı. Her ilde 500 erkek ve 500 kadın denek seçilerek, toplam 7 bin kişiyle görüşüldü. Araştırma grubunun yüzde 94,5'ini evli, eşi ölmüş ve eşinden ayrılmış olanlar, yüzde 5,5'ini de bekarlar oluşturdu.

Araştırmaya katılan kadınların yüzde 71,2'si aile içi şiddete maruz kalmadığını belirtirken, yüzde 28,8'i de şiddet gördüğünü söyledi. Şiddet gördüğünü ifade eden kadınlar arasında, ara sıra şiddet gördüğünü bildiren kadınların oranı yüzde 72, sık sık şiddet görenlerin oranı yüzde 18, her zaman gördüğünü bildirenlerin oranı da yüzde 9 oldu. Araştırma grubunda, aile içi şiddete maruz kaldıklarını bildiren kadınların yüzde 50'si eşinden, yüzde 29'u da anne-babasından şiddet gördüğünü belirtti. Kadınların yüzde 22'si baba şiddeti, yüzde 7'si de anne şiddeti seçeneğini işaretledi.

Kadınların yüzde 32'si ekonomik sebeplerle, yüzde 30'u da karşılık verdiği için, yüzde 23'ü alkol, yüzde 9'u istenmediği için, yüzde 3'ü namus gibi gerekçelerle şiddete maruz kaldığını belirtti.

KADINLAR ŞİDDETE KARŞI ÇARESİZ

Araştırmaya katılan kadınların yüzde 80'i şiddete uğradığında yardım talebinde bulunmadığını ifade etti. Araştırma grubunda şiddet gördüğünü söyleyen gruptaki kadınların yüzde 32'si 'ailesi dağılmasın' diye, yüzde 34'ü de 'başkaları duymasın' diye şiddet gördüklerinde yardım talebinde bulunmadıklarını kaydetti. Belki bir daha yapmaz diyenlerin oranı yüzde 11. 'Ne yapacağını bilmediği' için yardım istemeyenlerin oranı ise yüzde 17 olarak kayıtlara geçti.

Raporda, bu verilerle ilgili şu yorumlar yapıldı: "Ailesi dağılmasın ve başkaları duymasın diye yardım talep etmeyenlerin, ailesine ani bir kararla zarar vermek istemedikleri düşünüldüğünde, grubun yüzde 67'sini oluşturdukları ve kadınların ailelerinin devamlılığını sağlayabilmek için şiddete karşılık vermedikleri şeklinde yorumlanabilir. Belki bir daha yapmaz düşüncesiyle şiddete uğradıklarında yardım talebinde bulunmadığını söyleyen kadınlar da grubun yüzde 10,8'ini oluşturuyor. Bir daha yapmaz diye yardım istemeyenlerde daha sonra şiddet eyleminin sürdüğü biliniyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber